Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pamiętam użycie skuwacza w trasie jeden raz, a to było w ubiegłym stuleciu - ale wtedy to bym chyba do rana maszerował, jakbym nie naprawił. Narzędzie do bezdętek - 1-2 razy na rok, multitool co druga wycieczka (bo tylko ja wożę).

Napisano

Ja też jestem team "no skuwacz". Nigdy nie miałem z tym problemu, ale może to zasługa zawsze przedwczesnej wymiany łańcucha.

I dlatego skuwacza nie mam (mam spinkę w razie czego), a poza tym to sam dobieram sobie potrzebny set narzędzi (grzechotka i set imbusowych, mikrokombinerki, łyżki, przejściówka do wentyla, linka przerzutki, itp.). Baaaardzo rzadko używam tych narzędzi, ale set, który mam, to wynik wieloletniego doświadczenia i kwestii, czego naprawdę potrzebuję. No i tak to sobie układam w podsiodłowej, że żadne opakowania "dedykowane" do jakiegoś setu by mi nigdzie nie weszły.

Napisano

@chester_jds przedwczesna wymiana nie pomoże  na zerwany łańcuch np. podczas zmiany na podjeździe ;) Co ciekawe spinka też Ci wtedy nie pomoże bo musisz usunąć uszkodzone ogniwo. W każdym razie wychodzie z założenia, że miejsca dużo nie zabiera a działa odstraszająco heheheh

Napisano
34 minuty temu, Eathan napisał:

@chester_jds przedwczesna wymiana nie pomoże  na zerwany łańcuch np. podczas zmiany na podjeździe ;) Co ciekawe spinka też Ci wtedy nie pomoże bo musisz usunąć uszkodzone ogniwo. W każdym razie wychodzie z założenia, że miejsca dużo nie zabiera a działa odstraszająco heheheh

Mam podobne doświadczenie. Zerwałem łańcuch ruszając ze świateł na łańcuchu, który miał przejechane jakieś 300-400km i to łągodnego użytkowania.

Napisano
13 minut temu, Eathan napisał:

Oj, ja sobie doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Z jednej strony staram się unikać sytuacji mogących prowokować zerwanie, z drugiej - będę doraźnie usuwać pina na chama, zrywając urwane ogniwo kombinerkami, a potem wiązać spinką. ;) z dwojga rzeczy skuwacz ma bardzo wąskie zastosowanie - a kombinerki dużo szersze.

Do tej pory rzeczy, które realnie mi się przytrafiły w trasie, to: oczywiście kapeć w dętce, obluzowanie lewej korby HT2 - po wymianach elementów, odkręcenie pedału (wewnątrz, nie na korbie - od tego czasu nasadka cienkościenna trafiła do zestawu), poluzowanie kapsla, mostka, kierownicy, itp. - ale to głównie po pracach przy rowerze, zerwanie linki przerzutki tylnej, ułamanie uchwytu na bidon, zerwanie szprychy (a to bardzo dawno), 

• +1 pomógł 1
Napisano
2 godziny temu, RabbitHood napisał:

Trzeba będzie kiedyś zrobić na forum ankietę z pytaniem - ile razy w ciągu ostatnich 10 lat skorzystałeś ze skuwacza w trasie.

Lepiej mieć i nigdy nie użyć niż potrzebować 40km od najbliższej cywilizacji nie mieć. Lata temu męczyłem się blisko 2h za pomocą kamieni, niszcząc przy okazji 2 klucze od mieszkania ;)

Napisano

Do katalogu sytuacji kiedy skuwacz się przydaje dodam zmielenie tylnej przerzutki. Życzę powodzenia w skracaniu łańcucha w sytuacji kiedy trzeba sobie awaryjnie zrobić singlespeeda.

Oidp dwa razy zerwałem łańcuch i dwa razy zmieliłem przerzutkę w swojej karierze cyklisty... Bez skuwacza to można jeździć jak się ma rower na pasku:P