Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, lubię wyskoczyć na trasy 100+ km. Nie jestem mistrzem szybkości. Aktualnie ujeżdżam Cube Peloton. To raczej wyścigowy rower z wąską oponą. Czuć każdą nierówność a czasami zdarza się zabłądzić na leśne ścieżki. Rozglądam się więc za szosą typu endurance.

Trafiłem na markę Argon 18. Polski dystrybutor oferuje te rowery w dosyć korzystnych cenach. Na przykład: https://wertykal.com/pl/p/Argon-18-Krypton-28-Rival-AXS-2x12-ATTEN-L42-Iridescent-Charcoal/12095 Konstrukcja ramy bez udziwnień, taka klasyka. Dobre wyposażenie.
Czy ta marka jest godna uwagi? Widzę, że specjalizują się w rowerach szosowych i torowych. Mało o niej informacji w Internecie.

Jeśli nie Argon 18 Krypton to co polecacie? Brałem jeszcze pod uwagę Bianchi Invinito, Cube Agree oraz Cannodale Synapse.

Edytowane przez faron4
Napisano (edytowane)

W tym budżecie wybór jest przeogromny i można znaleźć coś na Ultegrze di2,  wyraźnie lżejszej i precyzyjniejszej  niż Rival, w który wyposażony jest rower z linku,

Plusy Argona to duży prześwit na opony, gwintowany suport i spory schowek w ramie. Generalnie rama sprawia wrażenie dobrej jakościowo. Dodatkową zaletą jest, że dla utrzymania gwarancji nie są wymagane -jak u wielu innych producentów- przeglądy. Natomiast minusem jest masa: po wymianie korby na Force'a, kół i kierownicy na karbonowe, sztycy na lżejszą, dętek butylowych na TPU oraz opon na wyższej klasy, rower (z pedałami, koszykami na bidony, uchwytem i czujnikami nawigacji) w rozmiarze M waży 8,2 kg, a więc bez szału.

Edycja: dopiero teraz zauważyłem, że przedstawiony model jest już wyposażony w karbonowe koła - to duży plus.

Edytowane przez Chociemir
Napisano

@Chociemir Dzięki za uwagi.

Cytat

W tym budżecie wybór jest przeogromny

Klęska urodzaju. 🙂
Tak tego dużo, że ciężko stwierdzić co jest ile warte w porównaniu do konkurencji.

Argon 18 wydaje się atrakcyjny cenowo za to wyposażenie.

Skąd masz informacje o wadze. Nie widziałem wcześniej takich informacji.