Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam 194cm wzrostu 124kg w centrum rowerowym zaproponowano mi sense trentino 105 czy do dobry rower dla takiej wagi, wiadomo że limit producenta jest niższy ale czy przy ostrożnej jeździe nic się nie stanie ? 

Napisano

Skoro taki rower zaproponowali Ci w sklepie, to znaczy, że biorą na siebie odpowiedzialność - tylko nie zapomnij, żeby dali Ci to na piśmie 😁.

Zawsze producent podaje limit z jakimś marginesem bezpieczeństwa, te tzw. "dopuszczalne obciążenie robocze" jest dużo niższe niż "obciążenie zrywające" czy "niszczące". Ile to jest? To zależy ale spokojnie minimum 20-30%. Rsma Ci nie powinna pęknąć jak nie będziesz skakał, pilnuj kół i szprych, żeby były dobrze naciągnięte. No i raczej wybierz koła z 32 szprychami a nie 24. Koła też mają swoje dopuszczalne obciążenie. Można też samemu dać koła do złożenia na mocniejszych szprychach i piastach

• +1 pomógł 1
Napisano

To, co producenci piszą jako limit wagowy, to informacja w sumie bezwartościowa. Większość ram rowerowych z kategorii plebejskich i 200kg pociągnie. Sprawa troszkę inaczej wygląda w przypadku np kół, zwłaszcza z tyłu.

Kiedy zaczynałem jeżdzić, w roku pańskim 2003, przy 196cm wzrostu ważyłem pod 140kilo. Z doświadczenia:

1. Rozmiar ramy jest kluczowo istotnie krytyczny przy tym wzroście.
2. Wszystkie fabryczne tylne koła będzie szlag trafiać przy takiej wadzie, trzeba wrzucić trochę inżynierii do samej budowy koła, oraz nie patrzeć w kierunku modnych piast aby mieć dobre tylne koło. Zajęło mi ~10 lat dojście do standardu budowy własnych kół abym przestał mieć z nimi problem.
3. Warto patrzeć na rozmiar sztycy. Od dłuższego czasu nie mam tego problemu, bo w sumie teraz ważę ok 100, ale jak zaczynałem, to miałem non-stop problem z gięciem sztyc 27.2mm, czyli rozmiar z mojego wtedy roweru. Z 31.6 problemu nigdy nie miałem.

W dniu 18.07.2026 o 08:31, marcin6114 napisał:

sense trentino 105

EDIT: Patrząc na specyfikcję tego roweru, to bym od razu poszedł do kołodzieja, i kazał wymienić szprychy po stronie napędu w tylnym kole na szprychy 2.3mm i rower jest całkiem sensowny. Zakładając, że nie masz wypracowanej formy, to szosowa korba jest trochę na wyrost.