Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cytat

Pomimo tego, nawet jak ten trenażer z kolarzem będzie lewitował bez grawitacji, to z spd da się zakręcić korba i wygenerować moc, co w platformach jest prawie niemożliwe.  

Czyli mamy ustalone. SPD ma przewagę w stanie nieważkości.

:P

• Haha 3
Napisano
Godzinę temu, Maciorra napisał:

Czyli mamy ustalone. SPD ma przewagę w stanie nieważkości.

Co należało udowodnić :P Mądrego to i miło słuchać. 

• Haha 1
Napisano
21 godzin temu, przemeg napisał:

Za tymi ludźmi stoją całe zespoły, wsparcie analityków i pieniądze. Oni raczej wiedzą co działa i co jest efektywne.

Problem w tym, że nie bardzo się tym chwalą. Dane ile idzie w pedały, na ile ciągną itp. jest traktowane jako tajemnica i ciężko o jakiekolwiek publikacje, wykresy.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Matko! Jeden dzień i od samego skrolowania tych wszystkich teorii już mnie palec boli 😉 Przewertowałem i nawet nie czytałem, ale co pedalarzom na platformach do tych na SPDach? Jak ktoś chce marnować energię i mieć gorszy kontakt z rowerem (moim zdaniem) pojedzie na platformach, jego sprawa może wygoda jazdy w 'adidasach' jest dla niego kluczowa, butów nie trzeba kupować i przed tripem zmieniać, można jeździć w sandałkach, klapkach, nic mi do tego, ja wolę na SPDach. Czy Uzi wróci przez te posty do zatrzasków - wątpię, czy ja wsiądę na platformy - wątpię, chyba że kupię kolejny i typowy rower po bółki 😄 .

Edytowane przez Mentos
  • +1 pomógł 2
Napisano

Parę lat temu miałem przyjemność spotkać słynnego amerykańskiego weterana  który na szosowym rowerze  popylał po WTR.  I co w tym dziwnego ?  A no to , że napędzał rower przy pomocy tylko jednej jedynej nogi która mu się ostała z wojennej pożogi .  Robił to tak sprawnie  , że wielu z Was miało by problemy z wyrobieniem za nim .  Oczywiście ta jedyna noga wpięta  wykonywała piękną pracę pchanie - ciągnięcie. Resztę zostawię bez komentarza  .

• Mod Team
Napisano

Przydałoby się jakieś rozdawnictwo, a raczej nagradzanie za wkład krasomówczy, fantastyczny (przeniesienie pedałowania w przestrzeń okołoziemską lub dalszą, uważam za interesujące) itp. - proponuję "Złote SPD", oraz "Pin w piszczel", ewentualnie, a nawet dodatkowo "Wyrwany zatrzask" i "Pin w trampek", żeby nikt nie czuł się urażony i pokrzywdzony ;)

@pecio Zły przykład, bo większość ludzi ma dwie nogi (podobno niektórzy nawet 3), a wtedy jednak druga noga pomaga, i nawet zamienia się w pierwszą, kiedy jest z przodu :sorcerer:

• Haha 1
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

@pecio Zły przykład, bo większość ludzi ma dwie nogi (podobno niektórzy nawet 3), a wtedy jednak druga noga pomaga, i nawet zamienia się w pierwszą, kiedy jest z przodu :sorcerer:

No właśnie, większość z nas nie tylko ma dwie nogi, ale także korzysta z tego, że korby są osadzone na wspólnej osi i nie pracują niezależnie, powodując, że o transport drugiej nogi w górę nie musimy się martwić, bo gdy jedna idzie w dół, druga korzysta z "podwózki" w górę. A robi to dlatego, że samodzielny powrót na górną pozycję jest bardziej energochłonny i obciążający układ nerwowy. Z punktu widzenia pracy mechanicznej nie ma różnicy, bo tak czy inaczej tą nogę trzeba przetransportować do góry, ale koszty dla organizmu już nie są takie same. Lepiej tą samą pracę mechaniczną wykonać mięśniami lepiej do tego przystosowanymi, działając zgodnie z grawitacją, niż mięśniami mniej efektywnymi działając przeciwko grawitacji. Na poziomie biologicznym to będzie zasadnicza różnica. 

Czy ktoś chciałby się ścigać na przywoływanych już tu przeze mnie korbach niezależnych (decoupled cranks)? No, który chętny? Może kaido2, KNKS? Kręcicie tak perfekcyjne kółka każdą nogą oddzielnie, że nie zrobi Wam to różnicy, prawda? A może jednak zrobi? Co, boicie się, że moc Wam spadnie?  

Edytowane przez marvelo
Napisano
6 godzin temu, chester_jds napisał:

Proponuję tytuł: "ciągnący pedał" :) , myślę, że każdy chciałby takiego badge' a w kolekcji 🤭

Na innych forach tematycznych za samo słowo "pedał" można zarobić bana. Poprawna politycznie nazwa  w dzisiejszym świecie, to "Manipulatory nożne" :D 

• Haha 3
Napisano
13 godzin temu, zekker napisał:

Problem w tym, że nie bardzo się tym chwalą. Dane ile idzie w pedały, na ile ciągną itp. jest traktowane jako tajemnica i ciężko o jakiekolwiek publikacje, wykresy.

Nie chwalą się tym tak bardzo że na ostatnim monumencie Paris- Roubaix miała zabawna wpadka w Lasku Arenberg : Van der Poel przebił oponę, pożyczył mu swój  rower kolega z teamu - wybitny sprinter Philipsen i ...  zawodowiec Van der Poel  nie potrafił się wpiąć w jego pedały 🤣🤣 🤣. Wściekły oddał mu ten rower z powrotem. Okazało się że w ferworze wyścigu zapomnieli że Philipsen używa prototypy które dodają mu mocy podczas sprintu.  Ale co oni tam wiedzą - zapytaliby marvello, założyli uniwersalne platformy z adidaskami,  nie byłoby problemu i objechali wszystkich 🤪

• +1 pomógł 1
Napisano
16 godzin temu, marvelo napisał:

Co, boicie się, że moc Wam spadnie?

Obawiam się, że do Twojego poziomu mocy nam tu większości brakuje, więc nawet nie próbuje :D

• Haha 1
Napisano

Szosa szybko weryfikuje co, kto i jak. Tak więc żebyś się nie zdziwił gdy kolega @marvelo wyjdzie z koła, strzeli i pójdzie piecem w korbach, zostawiając Cię daleko z tyłu... 😉

• +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 14.05.2026 o 17:31, marvelo napisał:

Nie latasz na szosie, nie masz pojęcia o szosowych prędkościach, a mi zarzucasz brak doświadczenia w tej kwestii? Jeździłem szosami przypięty ponad 20 lat, a teraz na platformach i osiągane prędkości w żaden sposób się nie różnią. Oczywiście, mając 54 lata jestem nieco wolniejszy niż gdy miałem 34, ale to nie z powodu braku przypięcia, tylko naturalnych procesów starzenia, mniejszej objętości treningu i konieczności godzenia go z pracą i normalnym życiem.   

Przymierzałem się do szosy i bynajmniej nie w platformach. Po drugie od kiedy to nawet jak byś miał crossa albo przerobionego górala nie będziesz miał różnicy miedzy wpięciem a jego brakiem? Po trzecie ja Ci nie tyle zarzucam brak doświadczenia szosowego tylko w ogóle choćby z poziomu xc. Szosę zostawmy bo tu bloki masz inne i to dyscyplina stricte zawodniczo-treningowa. W xco masz jeszcze większą przewagę w szybkiej i dynamicznej jeżdzie. Zwyczajnie jest wydajniej. Po czwarte i chyba najważniejsze nic poza sprzeczkami nie wynika z początkowej tezy o pogrzebaniu mitu takie czy innego. Czego Ty chłopie chcesz? Żeby nagle masa ludzi zadowolona z wpięcia z tego zrezygnowała bo ktoś coś udowadnia naukowo? Jak Ci nie pasuje wpięcie to Twoja sprawa a nie, że masz tyle lat a tyle albo ciężką robotę bo to nie ma żadnego znaczenia. Jak się starzejesz dostałeś w jakiś kwestiach wstrętu to mogę to zrozumieć tylko w jakim celu męczysz na tym forum? Napisał być coś z sensem przeciw typu drogie buty, trzeba kupić cały system, jak na dzisiaj "każdy" musi być przebadany, pomierzony i wygolony z podobnej kasy jak za zestaw bo sam sobie nie ustawi. Żle ustawi to po latach straszą bólem kolan, bioder i w ogóle wózek. To by miało jakiś sens. 

• +1 pomógł 1
Napisano
14 godzin temu, dfq napisał:

...prototypy które dodają mu mocy podczas sprintu.

Pomijając fakt, że to był jakiś fakap, bo niby powinny te nowe bloki pasować w starszej generacji pedały. Rozwala mnie za każdym razem, że niektórym do głowy nie przyjdzie, że można coś zmienić w celu innym niż "bedziesz szybciej jechać". 

Napisano

@smw44199,przepraszam bardzo, ale skompilowane z legalnej wersji żeby 112 też się mogło do mnie dodzwonić:D

@Tyfon79 szosa od reszty ściganctwa niczym się nie róźni. Jeżeli dynamika kuleje to w moment jesteś rozegrany. Wystarczy jeden skok 😊

• Haha 1
Napisano
6 godzin temu, KNKS napisał:

Szosa szybko weryfikuje co, kto i jak. Tak więc żebyś się nie zdziwił gdy kolega @marvelo wyjdzie z koła, strzeli i pójdzie piecem w korbach, zostawiając Cię daleko z tyłu... 😉

Tak to się robi (od 1:24):

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, uzurpator napisał:

Pomijając fakt, że to był jakiś fakap, bo niby powinny te nowe bloki pasować w starszej generacji pedały. Rozwala mnie za każdym razem, że niektórym do głowy nie przyjdzie, że można coś zmienić w celu innym niż "bedziesz szybciej jechać". 

Widziałem ten wyścig i tę sytuację  w HBO Max na bieżąco,  a oto wyjaśnienia rzecznika teamu PremierTech :

"Jasper jeździ na prototypowych pedałach. Mathieu również jeździł na nich na początku sezonu, ale ostatecznie wrócił do standardowych. W nerwach Jasper po prostu o tym zapomniał, a wymiana roweru pomiędzy nimi okazała się być w efekcie niemożliwa. Nikt z nas nie sądził, że dojdzie do akurat takiej sytuacji. To nigdy nie powinno się wydarzyć, ale jednak stało się. W normalnych okolicznościach powinniśmy udzielić wsparcia z samochodu, ale ten utknął. Chwilę wcześniej doszło bowiem do wypadku z udziałem zawodnika NSN, który wymagał interwencji lekarza. W rezultacie staliśmy w miejscu przez ponad minutę, zanim mogliśmy go wyprzedzić. Gdybyśmy tylko byli w stanie przejechać… Ale cóż, z perspektywy czasu możemy sobie tylko gdybać. Powinniśmy byli przy Mathieu co najmniej minutę wcześniej.

— tłumaczył Philip Roodhooft "

Możesz sobie obejrzeć jak się pięknie "wpina" w pedałki kolegi z teamu.

https://x.com/Eurosport_ES/status/2043305084411408789?s=20

Edytowane przez dfq
Napisano
2 godziny temu, kaido2 napisał:

Szosa od reszty ściganctwa niczym się nie róźni. Jeżeli dynamika kuleje to w moment jesteś rozegrany. Wystarczy jeden skok 😊

Nie oto mi chodziło. Szosa to szosa nie obłożysz na stałe tego torbami czy nie będziesz jechał z plecakiem. Nie włożysz byle szmaty na siebie bo jaki to też sens będzie. Prawie wszystkich jakich widuje raczej trenują. Jasne są tacy co robią szosowo setki km na dzień, nawet plecak mają i platformy ale ich jazda radykalnie różni się od tego co wychodzi na tą szosę na powiedzmy 2-3 godziny ostrego tempa. Kurna tu nawet prąd nie pasuje bo w tej dyscyplinie jest "mikroskopijna" tendencja do elektryfikacji. Tu się zupełnie nic jak dla mnie nie klei w kontekście krucjaty antywpięciowej. Inne formy kolarstwa z gravelem na czele to już prędzej w myśl zasady 'objadę wszystkich w dżinsach i adidaskach" to po co mi SPD.  

• +1 pomógł 1
Napisano

@Tyfon79,a to teraz jesteśmy w domu :) 

Ścigańsko gravelowe nie wiele róźni się od szosowego, ograniczeniem do stosowania szosy tu jest teren, ale wiele znów uzupełnia przełaj. Nie mniej w adidasach to sobie moźna pooglądać start :D

Torby w szosie na sportowo spotkasz, w ultra maratonach 1000+ :) Ale znów im mniej tym lepiej, a najlepiej sama karta debetowa 🙂