uzurpator Napisano 13 Lipca Napisano 13 Lipca W dniu 11.07.2025 o 17:42, Roballinho napisał: Rozruszałem trochę temat [Dziadostwa] to może ktoś pomoże w problemie. Wywierciłem ciut za duży otwór pod nitonakrętkę M8 i teraz mam problem, żeby ją zagnieść, bo podczas obrotu klucza, się obraca. Oczywiście nie mam porządnego narzędzia, bo by się zepsuło od nieużywania, tylko śrubę i tradycyną nakrętkę M8 + 2 plaskie trzynastki. Macie na to jakiś patent? Kup narzędzie do nabijania nitonakrętek. Ja kombinowałem latami, potem kupiłem rzeczone i czas spędzony na kombinowanie spadł o 95%, za to liczba nabitych nitonakrętek wzrostła o 1000%. Cytuj
Roballinho Napisano 13 Lipca Napisano 13 Lipca Już kupiłem, w sklepiku u Bezosa. Jutro dojdzie i, mam nadzieję, zapomnę o tych godzinach nieuczciwej walki z materią. Cytuj
Roballinho Napisano 14 Lipca Napisano 14 Lipca (edytowane) Przejmuję ten temat. 👹 Gdzie mogę znaleźć takie szczęki, które zaciskają się podczas skręcania pierścienia? Wymyśliłem sobie ściągacz do bieżni z młotem bezwładnościowym. Teraz szukam dawców. Wiem, że jest podobne rozwiązanie, nawet na tym zdjęciu, ale przecież jesteśmy w wątku, w którym profesjonalne zastosowania narzędzi traktowane są z pogardą. Edytowane 14 Lipca przez Roballinho Cytuj
Electronite Napisano 16 Lipca Napisano 16 Lipca (edytowane) https://allegro.pl/oferta/kotwa-dybel-lacznik-oscieznic-futryn-10x152-100szt-13454013786 https://duckduckgo.com/?q=collet chuck&iar=images&t=ffab Edytowane 16 Lipca przez Electronite Cytuj
Roballinho Napisano 1 Sierpnia Napisano 1 Sierpnia Czasami trzeba zrobić coś wbrew własnemu sumieniu. 1 2 Cytuj
Roballinho Napisano 3 Sierpnia Napisano 3 Sierpnia Niech mi ktoś powie, dlaczego najgłupsze, niepotrzebne pomysły rodzą się na spacerach z psem. Ja tak niestety mam. Oto jeden z nich. Chciałbym zamontować taką skrzynkę piwa (bez piwa). Na taki chiński bagażnik Trudność polega na tym, że ma to być szybko montowalne, a jeszcze szybciej demontowalne. Potrzebuję pomysłu, bo mi aktualnie się skończył na nie abonament. Wszystkie te wewnętrzne przeszkadzajki z nosidła zostaną usunięte, zostanie tylko dołożona podłoga ze sklejki. Nie będę tym woził piwa, bo kieruję się zasadą: Piłeś nie jedź, nie piłeś wypij, ale chcę mieć miejsce, żeby czasem tam coś luźno wrzucić. Jak będę miał ochotę na browca, to rower zostanie w garażu, a ja wezmę ze sobą coś nieco większego. Pomysł, który zrealizuję, zostanie nagrodzony, ale dopiero w 2028 roku, bo na najbliższe lata skończył się budźet. A tak całkiem serio, jak to zrobić? W miarę estetycznie. Dajecie! 1 Cytuj
smw44199 Napisano 3 Sierpnia Napisano 3 Sierpnia Rzut od przodu: Robisz taki jaskółczy ogon ze sklejki (czerwone). Czarny bagażnik, nasuwasz od przodu i kołkujesz (niebieski) czymkolwiek, żeby się nie wysuwało. Zamiast sklejki może jakiś blaszany kątownik etc Cytuj
Roballinho Napisano 3 Sierpnia Napisano 3 Sierpnia @smw44199 to jest dobre, jak w Hamax Plus. Może nawet za górną część będą robić te dwie rurki. One są w miarę równoległe do siebie. @Patron920 Cytat Trudność polega na tym, że ma to być szybko montowalne, a jeszcze szybciej demontowalne. W tyrtytki to ja się bawiłem w XX wieku. Już dorosłem do innych rozwiązań. Nie zmienia to faktu, że i tak mam ich całe wiadro, a ciąglę muszę dokupować nowe. Trochę to podejrzane. 1 Cytuj
smw44199 Napisano 4 Sierpnia Napisano 4 Sierpnia To co już wykorzystasz, to twój wybór😉 To było pierwsze co mi do głowy przyszło👍 Cytuj
Roballinho Napisano Piątek o 09:04 Napisano Piątek o 09:04 Wiadomo, że każdy szanujący się kolarz goorsky, wozi ze sobą worki na kupy. Worki lubią się rozwijać i wtedy zamiast szybkiej akcji, mamy zabawę z serpentyną. Z pomocą przychodzi gumka recepturka. PS. Na spacer z psem, też może być. 1 Cytuj
akkwlsk Napisano Piątek o 09:13 Napisano Piątek o 09:13 A to ja jestem w drużynie "zakopywaczy" Cytuj
Greg1 Napisano Piątek o 10:21 Napisano Piątek o 10:21 Godzinę temu, Roballinho napisał: Wiadomo, że każdy szanujący się kolarz goorsky, wozi ze sobą worki na kupy. Worki lubią się rozwijać i wtedy zamiast szybkiej akcji, mamy zabawę z serpentyną. Z pomocą przychodzi gumka recepturka. To nie lepiej od razu do dedykowanego pojemnika? Można sobie nawet przypiąć do plecaka Cytuj
Roballinho Napisano Piątek o 13:33 Napisano Piątek o 13:33 Ale za to trzeba zapłacić. Mój pomys jest za free. Cytuj
zekker Napisano Sobota o 09:43 Napisano Sobota o 09:43 W dniu 3.08.2025 o 21:11, Roballinho napisał: Pomysł, który zrealizuję, zostanie nagrodzony, ale dopiero w 2028 roku, bo na najbliższe lata skończył się budźet. A tak całkiem serio, jak to zrobić? W miarę estetycznie. Dajecie! Coś w stylu spd? Może masz jakieś stare nieużywane wiązania narciarskie. Albo jeszcze lepiej, zapięcie hakowe jak w różnych metalowych skrzynkach (można połączyć z pomysłem @smw44199 ). Na szybko i mniej rzeźbienia to ekspandery. Pewnie jakieś krótkie, bo bagażnik nie ma mocowania przy osi koła. Można pomyśleć o stałym mocowaniu do bagażnika lub do skrzynki. Cytuj
Roballinho Napisano Sobota o 13:12 Napisano Sobota o 13:12 (edytowane) Będzie zupełnie inaczej. Prościej. Za bardzo chciałem kombinować. v1. Gwintowane wkręcane mufy w drewnianą podstawę skrzynki. Montaż od spodu bagażnika na 2 śruby M5x20 v2. Dwie nitonakrętki zaciśnięte w aluminiową podstawę bagażnika. Montaż od góry na 2 śruby M5x 30 Jeszcze nie wiem, którą opcję wybiorę. Pierwsza jest bardziej estetyczna, druga – wygodniejsza. Edytowane Sobota o 13:22 przez Roballinho Cytuj
zekker Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Chcesz to za każdym razem przykręcać, czy na zasadzie wsadzenia kołków w otwory? W pierwszym przypadku chyba nie spełnia szybkiego zakładania/zdejmowania, w drugim obawiałbym się czy na wybojach nie wypadnie. Cytuj
Roballinho Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Będę to przykręcał bez użycia narzędzi takimi, albo podobnymi motylkami. Cytuj
smw44199 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Zrób dwie wsuwane i dwie przykręcane, będziesz miał mniej do przykręcania/odkręcania Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi