Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja używałem do tej pory łyżek Bontrager: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/części-rowerowe/komponenty-rowerowe/opony-rowerowe/akcesoria-do-opon-rowerowych/zestawy-naprawcze-i-narzędzia-do-naprawy-rowerów/bontrager-tire-lever-set/p/07799/

Niedawno kupiłem fajny zestaw Shimano: https://biostern.abstore.pl/narzedzia-i-klucze-pro-team-lyzki-do-opon-czarne,c98,p9115,pl.html

Tak w ogóle to założyłem i zdjąłem w życiu trochę opon ale nigdy nie zdarzyło mi się żeby po włożeniu tylko jednego rantu nie móc wcisnąć wentyla. Nie miałem też opon które urosły w obwodzie o 3 mm w ciągu paru godzin.

Napisano

@chrismel, żadnych Shiman, Bontragerów i innych cudów, tylko niebieskie Park Toole :) 

Jeżeli po wejściu jednej strony nie można włożyć wentyla, to opony są na szerszą obręcz. I to by się zgadzało,- założenie tubelessów na węższą obręcz = walka, gdzie często na koniec opona bije.

Napisano (edytowane)
53 minuty temu, kaido2 napisał:

opony są na szerszą obręcz

Mam obręcz o szerokości wewnętrznej 22 mm. DT Swiss podaje że są kompatybilne. Mój zdrowy chłopski rozum podpowiada że też. Miałem na tych obręczach opony 43C, czyli jeszcze szersze i nie było problemu z włożeniem wentyla. Co do łyżek to tymi które mam, na tych obręczach, zmieniłem opony już kilkanaście razy. Użyłem łyżek tylko dlatego że je miałem. Zero problemów. Raz zrobiłem to w ogóle bez nich bo zostały w garażu i nie chciało mi się schodzić po nie. Też się dało. Ale to były Conti a nie Pirelli. Uwierz mi na słowo że te opony są naprawdę inne :) 

DT Swiss.jpg

Edytowane przez chrismel
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Dokumosa napisał:

No ale które niebieskie? TL 1.2, 4.2, 6.3 czy jeszcze jakieś inne?

No to zabiłeś mi klina , nie sądziłem, że jest ich już aż tyle :) 1.2 :) 

@chrismel 22 na te akurat opony może być za mało ;) Na wewnętrzną 25 mam założoneTerreno Dry 700x38 i jest na miarę szyte, na 23 przy tej oponie mogła by już być padaka ;) 

Inny przykład :) 

Stare Conti 5000STR i GP5000TL wchodzi mi spokojnie na 19- kę, Schwalbe Pro One , czy to będzie 700x28, czy nawet 23 na tą obręcz nie założę. Dopiero 21 ;)

Więc jak widzisz wszystko zależy od opon. :) 

Mowa oczywiście o oponach TL, bo dętkowe to na 622x13 to i 42 zakładałem :) 

Co do łyżek to wspomniane niebieskie PT 1.2 to są jedyne łyżki których w takich sytuacjach nie połamiesz ,- przynajmniej mnie się nie udało kiedy wszystkie inne poległy na strzała . :) 

Edytowane przez kaido2
Napisano (edytowane)

Ukochany "rowerowy" tool Letherman Squirt P4 gdzieś się poniewiera po Izerach - zapewne szuka lub już znalazł nowego właściciela po naszej ostatniej wyprawie. Jeśli mu się uda/udało, to niech dzielnie dalej służy. 

A, że bez noża na rowerze i w edc feeling jak bez ręki, to do kieszeni wleciał nowy mikrus: Gerber Dime

20250424-185559net.jpg

20250424-185742net.jpg

Plus paczka zupek prawie chińskich na kolejne upodlanie się na BM2025 :) 

20250424-185505net.jpg

Edytowane przez CoolBreezeOne
  • +1 pomógł 8
Napisano

Rozglądam się za koszykiem i bidonem. Ważne, żeby sporo nie ważyło,  pojemność 500ml w zupełności starczy a bidon mocno siedział i przetrwał single tracki. 
Co myślicie?

IMG_6417.jpeg

• +1 pomógł 1