Skocz do zawartości

Czy to tylko następna rowerowa "fanaberia" ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Czy będzie tak jak w przypadku 29", które się przyjęły ?

• Tak, to kolejny krok ewolucji XC
    • Nie, to nie ma prawa się udać...
      0

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/20434/stoll_p32_pierwszy_seryjny_rower_xc_na_kolach_32_wchodzi_do_sprzedazy

W kwietniu ma być dostępna M-ka, a w czerwcu L-ka.

Widelec upside-down.

Czy takie rowery się w ogóle przyjmą ? A może ze względu na ceny jednak nie ?

PS  niedawno czytałem o tym BMC z nietypowym mostkiem (co prawda na innej stronie, i opinie testerów były na plus - podobno nawet gdy nie wydawał się szybszy, to poprawiał czasy mniejszego koła) : https://telefony.co.pl/nadchodzi-era-32-cali-bmc-testuje-prototyp-roweru-xc-na-gigantycznych-kolach-32123309.html

Napisano

W ankiecie nic nie zaznaczę, bo ciężko powiedzieć, natomiast ciekawe jak ewentualnie rozwiążą problem małych rozmiarów. Niższe osoby mają problem by znaleźć odpowiedni rower z kołami 29 cali, a co dopiero 32.

Czy będą równolegle 29 i 32... Do tego jeszcze 27,5 ;)

Napisano

Cześć!

Ciekawy temat, no ale właściwie co on wnosi do kolarstwa? Większe koło nieco lepiej przejeżdża przez przeszkody, natomiast ma też swoje wady.

No i kwestia kompatybilności, bo zmiana rozmiaru kół to równocześnie zmiana obręczy co jest oczywiste, szprych bo chyba potrzebne są znacznie dłuższe, dętek jeżeli ma to być za jakiś czas standard, opon, ram i widelców. No i problem małych ram, co było już wspomniane. Ja mając Traila w rozmiarze S zdaje się, już miałem wrażenie że to wielka krowa. Miałem okazję przejechać się na podobnym rowerze z kołami 27.5' i odczucia były znacznie lepsze, jakbym siedział "na rowerze" a nie "w środku" roweru.

Oglądam czasami wyścigi XC i raczej ciężko powiedzieć, że zawodnicy mają tam problemy żeby przejechać trasę na kole 29'. W DH wydaje mi się, że popularne są wręcz kombinacje 29' i 27.5' na jednym rowerze.

Mam szczerą nadzieję że to jednorazowy wybryk i tak już pozostanie. Dlaczego? Bo jeżeli pomysł załapie, to zaraz 32' będą topowym tematem, kosztem całej reszty wyposażenia w rowerze. Pisząc krótko, kiepskie komponenty ale wysoka cena, bo zamontowano innowacyjne koła 32'.

• Mod Team
Napisano

Ja się zastanawiam, gdzie jest granica sensowności pod względem użytkowym - czy to już jest górna granica pod kątem korzyści w stosunku do wad (jak w porównaniu 29" vs. 26") ?

36" to już raczej dla dwumetrowców i na w miarę proste trasy, bo w ambitnym i bardziej technicznym sporcie bez szans (konstrukcja co najmniej kilka lat starsza)... 

image.thumb.jpeg.c6a47bf7c92b2b5fcfd6c5a06196814b.jpeg

Na zdjęciu 36" vs. 28"

Napisano

KTM i jakiś inny team którego nazwy nie pamiętam już testowały koła 32" na trasach XC WC. UCI już oficjalnie zapowiedziało, że nie zabraniają ścigania się na 32" w 2026, więc możliwe, że ktoś się będzie na nich ścigał. 

W DH i enduro jeśli takie koła się pojawią to tylko w mulletach...

Ja mam krótkie nóżki, więc w MTB dla mnie takie duże koło odpada, już przy 29 calach zdarza mi się przytrzeć tyłkiem o oponę na ściankach.