Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 godzin temu, FigoiFago napisał:

Chwyty ESI Chunky. Oczywiście na drugi dzień po założeniu zdążyłem jeden uszkodzić 🤬 

Nie jesteś w tym osamotniony, miałem dokładnie tak samo z ESI Chunky ☹️

Napisano (edytowane)

Ostatnio 3 elastyczne linki do bagażnika:

https://pl.aliexpress.com/item/1005005438665804.html

Solidne, mam już ich kilka i kupiłem na zapas. Dobre haczyki nie sprawiające problemów. Polecam.

Oczywiście przed wprowadzeniem ceł Unijnych więc dałem 4.55zł za długość 120cm.

A0cbe42af7fd945078b084c2d56a9af272_jpg_960x960q75.jpg_.avif_92.jpg.c620ca837d3dd1763200d8e7a5fc1c28.jpg

oraz naprawdę dobrą torbę z 2 kieszeniami na zamek oraz 2 kieszeniami bez zamka + odpinane mieszkanko dla smartfona na rzep. Mała a pojemna.

https://pl.aliexpress.com/item/1005007098694726.html

Kiedyś kosztowała mnie 12zł a teraz (na drugi rower) 19zł (również bez cła)

eeee.jpg.69966b094fe74ca747656212d84467c9.jpg

Edytowane przez GPR
  • +1 pomógł 4
Napisano (edytowane)
W dniu 18.06.2026 o 13:34, Charvel napisał:

Kup sobie do nich od razu linkę do naciągu rakiety badmintonowej - np Yonexa i od razu wymień te ich sznurówki. Mówię całkiem poważnie. Bo ostatnie czego chcesz to doświadczyć urwanej linki w trasie poza domem. Od 2022 roku miałem najpierw model Extreme XC Camo, teraz od roku Rebel 3 Epic. W obu butach urywały się te linki - wytrzymują do roku czasu - w extreme wszystkie 4, nawet kupiłem ich zestaw naprawczy ( to był błąd - linka z niego też się zerwała po kolejnym roku ) , w Rebelu po niecałym roku obie górne. Tutaj masz jedną linke na cały but - jak strzeli to ciężko będzie Ci jechać. Śrubkę odkręcisz imbusem 1.5. 

Mam rozumieć ze to sie urwie najpewniej po ok. roku uzytkowania? 

Edytowane przez Thomass13
Napisano

Ja nie miałem tego problemu z butami NW ale unikam tej marki z powodu ich systemu zapinania, które działa do pierwszej jazdy w błocie. Mechanizm służący do zwalnania linki jak się zapcha to kaplica. Musiałem się wycinać z butów bo nie dało się ich rozpiąć i zdjąć, a tego elementu nie da sięwymienić; próby czyszczenia też nie przyniosły skutków. Ostatnio na zawodach, gdzie było trochę błota, też pomagałem komuś 'zerwać' buty ze stopy bo nie chciały się do końca rozpiąć.

Napisano

@Eathan to jest akurat bardzo dobre pytanie :D W przypadku Apexa i Rivala generacji D2 jedyna różnica jest taka, że Apex ma tylko jedno kółeczko łożyskowane a drugie jest na tulei ślizgowej (co powoduje, że Apex jest chyba 6g lżejszy :D.
Force ma chyba swoje osobne kółeczka ale też odrobine inne materiały w korpusie żeby obniżyć wagę więc wydaje mi się, że nie będzie tak 1:1 jak w przypadku tańszych odpowiedników.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
W dniu 2.07.2026 o 16:35, dfq napisał:

Mostek cane creek do gravela

IMG_20260626_155050.jpg.521f11e53e183e75eae008d4538c1440.jpg

I jak wrażenia? Ja po montażu myślałem, że coś się zepsuło i zaraz wykonam klasyczne siups przez barana 😉

Edytowane przez Marinbiker
  • Haha 1
Napisano (edytowane)

@Marinbiker To pewnie też zależy od wybranego elastomeru i geometrii ramy. No i jest blokada. U mnie jak najbardziej pozytywne. Wstawiłem go do gravela  w typie szosy road+ - lekka aluminiowa konstrukcja 9.75kg, mieszanka grx-a i 105, lekkie koła z oponami 35mm, 60PSI , dość cienki  widelec choć karbonowy  no i ... było twardawo. Nawet na kiepskim, zrytym asfalcie, po 60km czułem ramiona, barki. Teraz jest znacznie lepiej. Jest lekka amortyzacja nawet na włączonej blokadzie (wtedy mostek też minimalnie reaguje). Jakoś nie czuję  mocno tego nurkowania, może dlatego że dość długa geometria ramy. No i jeżdżę  regularnie na kilku , różnych (geometria) rowerach. Jest OK. Zresztą ten rower używam głównie jako fitness-owy, bez jazdy po trudnych szlakach.

Edytowane przez dfq
  • +1 pomógł 1
  • Haha 1
Napisano

@dfq tak, ten most jest spoko. U mnie jeździ na gravelu. Rzeczywiście najpierw założyłem ten najbardziej miękki elastomer, ale jeszcze szybciej go wymieniłem na ten średni. Do moich tras jest ok. Podoba mi się, że nie trzeba zrzucać kiery, żeby wymienić elastomer, jak w Redshifcie. No i ta blokada robi robotę na twardym 👍😉

• +1 pomógł 1