uzurpator Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia Te typy tak mają. Chociaż używanie tarczy przeciwbieżnie jest jednak odważne. Tzn, ja bym się nie odważył. Cytuj
Roballinho Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia Wiem, ale tak wymyślili. Jak oglądałem frameset na stronie Cotica, myślałem, że to pomyłka. Wieszak jest ze sklepu. To Eufab. Plusowe koła nie mieszczą się w rynnie,.ale i tak się trzyma. Cytuj
uzurpator Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia To jeszcze tą tarczę ogarnij, bo fikniesz kiedyś i sobie krzywdę zrobisz. Cytuj
Roballinho Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia Rzeczywiście. Z rozpędu założyłem, tak jak na drugie kolo i tak już zostało. Nie zwróciłem uwagi, że to się kreci w drugą stronę. Nie wiem tylko czy z centerlockem łatwo pójdzie, bo chyba tarcza nie jest centralnie względem pierścienia z wieloklinem. Cytuj
uzurpator Napisano 19 Kwietnia Napisano 19 Kwietnia Przemysł meblowy w służbie rowerowego. Bo damperek kind-shocka nie ma tłumienia. 4 1 Cytuj
Roballinho Napisano 19 Kwietnia Napisano 19 Kwietnia Te siłowniki gazowe mają krótkie życie. Myślę że z grubsza będzie co tydzień do wymiany. Ale założenie, w sensie pomysł, mi się podoba. Cytuj
Wojcio Napisano 19 Kwietnia Napisano 19 Kwietnia Dziś zobaczone na Bielskich Błoniach. To nie fotomontaż - rower ma DWIE kierownice. Jeździ na nim na pewno Śiwa - bóstwo o 4 ramionach. 2 Cytuj
uzurpator Napisano 30 Maja Napisano 30 Maja Nie wiem czy druciarstwo, czy wirtuozerka. Przyszło mi do przebudowy koła po nieudanym eksperymencie z piastą. Od zawsze marudzę, żeby stosować grubsze szprychy po stronie napędu. Dzisiaj poszedłem o krok dalej: Na stronie tarczy - szprychy 1.8mm Ciągnące na napęd - łebki zewnętrznie, szprycha 2.3mm "Pchające" na napęd - łebki wewnętrznie, szprycha 2.0mm. Jedyny powód dla którego nie zrobiłem podobnego patentu po stronie tarczy to fakt, że nie mam pod ręką żadnych Laserów czy innych Revolutionów, za to Raców pod dostatkiem. Czy stosowanie trzech kalibrów szprych coś zmieni - nie wiem - pewno nie, ale satysfakcja jest. 3 Cytuj
itr Napisano 31 Maja Napisano 31 Maja Ciekawe jak takie koło gra na bocznym wietrze To może być zaplot na trzy świsty 🙂 1 Cytuj
leejoonidas Napisano 31 Maja Napisano 31 Maja 18 godzin temu, uzurpator napisał: Od zawsze marudzę, żeby stosować grubsze szprychy po stronie napędu. Stosując szprychy o różnych grubościach ale niecieniowanych różnica naciągu między stroną napędową a nienapędową dla tylnego koła wychodzi mi około od 10 do 15%. Wyjaśnij mi dlaczego gdy zastosuję dla tej samej obręczy i piasty od strony nienapędowej szprychy cieniowane a po stronie napędowej szprychy na całej długości tej samej grubości, to różnica naciągu między lewą a prawą stroną koła wychodzi około 25% co i tak jest lepszym wynikiem niż gdybym zastosował szprychy o tej samej grubości po obu stronach, dla których ta różnica wynosi już około 40% w naciągu między lewą a prawą stroną. Cytuj
uzurpator Napisano 31 Maja Napisano 31 Maja @leejoonidas Różnica naciągu lewej i prawej strony koła, per szprycha, zależy tylko od rozstawu kołnierzy i średnicy obręczy. To, że zastosujesz szprychy cienowane lub proste niczego nie zmienia. Możesz mieć szprychy każda z innej parafii, i dalej naciąg na stronę na szprychę będzie taki sam. Różne grubości szprych stosuję aby zbliżyć do siebie wartości naprężenia na przekrój szprychy, bo wtedy koło pracuje symetrycznie - zgodnie z prawem Hooke'a Cieniowanie tutaj niczego nie zmienia - liczy się dominująca grubość szprychy - taki laser ( 2-1.5-2 ) po prostu liczymy jako 1.5. Tutaj jeszcze kompensuję przeniesienie sił napędowych - podczas przenoszenia napędu ( i hamowania ) koło skręca się nieco - naprężając szprychy ciągnące i luzując przeciwne. Czy jest taka potrzeba - nie wiem - ale formalnie można to zrobić, stąd 'wirtuozerka' Cytuj
Roballinho Napisano wczoraj o 15:59 Napisano wczoraj o 15:59 Na czas testów ustawienia klamek, zamiast owijki – bandaż adhezyjny. 3 Cytuj
akkwlsk Napisano wczoraj o 17:51 Napisano wczoraj o 17:51 No gdzie z tym baranem do takiej fajnej ramki.. 😥 Druciarstwo w sensie dosłownym - anycage z wygiętego drutu i dwóch konsków płaskownika - przeżył 6-dniowego tripa, także przetestowany w boju 👍 2 Cytuj
Greg1 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 14 godzin temu, Roballinho napisał: Na czas testów ustawienia klamek, zamiast owijki – bandaż adhezyjny. Pewnie już tak zostanie, jak wszystkie tymczasowe rozwiązania Cytuj
Talrand Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 16 godzin temu, Roballinho napisał: Na czas testów ustawienia klamek, zamiast owijki – bandaż adhezyjny. I 50-80g oszczędzone Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi