Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

opisuję sprawę, bo wygląda na poważny problem jakościowy i podejścia do reklamacji – być może ktoś miał podobne doświadczenia.

Zakupiłem nowy rower gravelowy Rondo Ruut CF1 G2 za 11 200 zł w CentrumRowerowe.pl – zakup ok. 4 tygodnie temu.

Podczas pierwszego montażu sztycy:

• używałem klucza dynamometrycznego (cyfrowy odczyt),
  • trzymałem się oznaczenia na ramie (max 6 Nm),
  • pierwsza śruba: ok. 5 Nm – bez problemu,
  • druga śruba: przy ~2 Nm insert zaczął się wysuwać, a następnie doszło do pęknięcia ramy.

Rower nie był używany – uszkodzenie powstało wyłącznie podczas montażu.

Stanowisko sprzedawcy

Reklamacja została odrzucona z uzasadnieniem:

• „zbyt duży moment dokręcania”,
  • „klucz nie spełnia standardów”.

Jednocześnie:

• nie wykonano żadnego pomiaru klucza,
  • nie przedstawiono żadnej niezależnej ekspertyzy,
  • nie wykazano faktycznego przekroczenia momentu.

Dodatkowe nieprawidłowości

Po dokładniejszym sprawdzeniu okazało się, że rower nie był zgodny z ofertą:

• inne koła niż w specyfikacji,
  • inne siodło.

Kolejna kwestia

Rower był sprzedawany m.in. z informacją o „dożywotniej gwarancji na ramę”, przy czym producent jest obecnie w upadłości – co w praktyce stawia pod znakiem zapytania realność tej gwarancji.

Moje stanowisko

Uszkodzenie przy ~2 Nm (przy limicie 6 Nm) trudno uznać za typowe „przekręcenie”.

Bardziej prawdopodobne wydają się:

• wada montażu insertu,
  • wada materiałowa,
  • błąd produkcyjny w tym miejscu.

📌 Co dalej

Sprawa została zgłoszona do rzecznika konsumentów i będzie dalej procedowana.

Jednocześnie publikuję ją tutaj, bo:

• dotyczy bezpieczeństwa (rama karbonowa),
  • dotyczy jakości produktu i obsługi reklamacji,
  • może dotyczyć również innych użytkowników.

Pytania do Was

👉 Czy ktoś spotkał się z wyrwaniem insertu przy tak niskim momencie?

👉 Czy taka argumentacja sprzedawcy ma Waszym zdaniem podstawy techniczne?

👉 Jak ocenilibyście to z punktu widzenia serwisowego?

Jeżeli sprawa nie zostanie rozwiązana polubownie, będę rozważał dalsze kroki, w tym postępowanie sądowe.

e8076a1a-5da8-409d-a5a7-2f0c16dd1e44.jpeg

e6684a75-0977-49c1-837f-becc4cb93397.jpeg

cee6cf1e-d4ab-4745-a77c-7450e8df9feb.jpeg

422189c5-bd11-42cf-88d7-4c977509c742.jpeg

• +1 pomógł 1
Napisano

Tych śrub się nie wkręca jedna po drugiej na 6Nm, tylko każdą po trochu, aż dojdziesz do tych mitycznych 6Nm (nie wiem czy to jednak nie za dużo). Wartości momentów nie są arbitralne, jak posmarujesz gwint (żeby się nie zapiekł) i dokręcasz śrubę tym samym momentem to wkręci się ciut głębiej. 

Co się tyczy argumentacji Centrum: wysłałeś im swój klucz do analizy czy jak, bo nie wiem skąd oni wiedzą, że był zły?

Napisano

Dlatego nie wkręcałem na 6Nm tylko 5Nm a druga już przy 2Nm wyszła z ramy. 
a klucz i rower odesłałem do sklepu. Zażądali podpisu daty certyfikacji klucza! Kto takie coś ma kupując klucz??

Napisano (edytowane)

Możesz ewentualnie dać klucz do kalibracji aby sprawdzili czy trzyma parametry. 
Jak długo masz ten klucz?

Edytowane przez Pietrash
Napisano
12 minut temu, Pietrash napisał:

Możesz ewentualnie dać klucz do kalibracji aby sprawdzili czy trzyma parametry. 
Jak długo masz ten klucz?

To jest nowy klucz, kupiony specjalnie z okazji tego roweru

Napisano

Do klucza otrzymałeś certyfikat kalibracji, wiec on nie powinien być  problemem. Dobrze było by się dowiedzieć co sklep ma na myśli z terminem „ klucz nie spełnia.  standardów”  

Napisano

Ten certyfikat wg nich nie jest nic ważny, bo nie ma daty, podpisu osoby, miejsca przeprowadzenia kalibracji.

ale dla przykładu sprawdziłem nowy klucz deWalt i tam żadnego certyfikatu nie ma

4b04a956-70fa-4eea-bd89-36962a4502fb.jpeg

Wiem natomiast że to była żadna siła.. to można przyrównać jakby dwoma palcami zwykłym minusem przykręcać. Zresztą napisałem powyżej że pierwsza śruba była ok. Czuć bylo normalny opór.. tu tego nie bylo. Gwint drugiej śruby nie był w ogóle scalony z insertem 

Napisano

Może i tak jest że to nic nie warty papierek ale wiem że żadnej dużej siły nie użyłem.. jestem pewien że gdyby poddano dokładnej ekspertyzie insert okazałoby się że była wada. 

Napisano

Po pierwsze   klucz  ma nastawy w niutkach i funtach . Dobrze mu  nastawiłeś parametry ?  Po drugie   tego typu ( brak zaufania )  klucza jak nie sprawdzę   to nie biorę się za takie delikatne operacje .  Po trzecie  zrobiłeś  potworny błąd  kręcąc tandem śrub  od razu z docelowym momentem .  Kręcisz po troszku  każdą ze śrub.   Efekt docelowy taki jak  u Ciebie.    Znam takich mecenasów co  mufę suportu potrafili  zmiażdżyć  wkręcając Tokena Ninja . 

Napisano

Każdą śrubę w takich układadach należy wkręcać dosłownie po jednym obrocie na zmianę, a nie jedna do 80%, druga 0%. Niemniej jednak powinnieneś cisnąć sprzedawcę, insert nie powinien tak łatwo się poddać. Koledze wyszło to samo w innym rowerze, producent też odrzucił reklamację i skończyło się na wizycie w warsztacie naprawiającym carbon.

Napisano

Jedna sprawa to jakość projektu. Ludzie oglądają tabelki z geometrią i specyfikacją, a mało kto ocenia spoiny, tolerancje wymiarowe, uszczelniania i tym podobne.

Drugą sprawą jest kalibracja. Dokumenty z wewnętrznej kontroli jakości producenta są tylko dla użytkownika. By mieć jakąś podkładkę dla świata zewnętrznego to trzeba wysłać klucz do sprawdzenia w zewnętrznym laboratorium, koszt około 100zl dla kluczy w przedziale monentu jaki nas interesuje.

Napisano (edytowane)

Nie gniewaj się, ale cały ten rower wygląda jak nieudany "wynalazek". Mocowania rury podsiodłowej już głupiej nie można było zrobić 😉 Firma chciała być oryginalna i wyszło jak wyszło 😉

To by musiał rozebrać i wylaminować węglem, albo szkłem od środka. Jak nie masz doświadczenia w laminatach, to daj to komuś do naprawy. Co do reklamacji, to możesz się boksować sporo czasu, więc od razu kup jeszcze jeden rower, żebyś miał czym jeździć 😉

Edytowane przez smw44199
  • +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 21.03.2026 o 18:46, RobOki napisał:
  • „zbyt duży moment dokręcania”,
  • „klucz nie spełnia standardów”.

Serio? Tak na bezczela tak napisano? Rozumiem, że montaż tylko pod okiem specjalisty, a klucz z certyfikatem kalibracji?

Napisano

Przykręcenie siodełka wymaga specjalistycznego sprzętu z podpisem osoby certyfikującej no i w trybie live żeby sklep centrumrowerowe.pl miał pełny wgląd w operację przykręcania 

W dniu 25.03.2026 o 20:42, uzurpator napisał:

Serio? Tak na bezczela tak napisano? Rozumiem, że montaż tylko pod okiem specjalisty, a klucz z certyfikatem kalibracji?

No niestety.. zero dyskusji. Odpisali że ich serwis sprawdził klucz i nie ma ogranicznika więc nie spełnia standardu! Absurd. I pokazali filmik jak ich serwisant kręci tym kluczem jakby kran przykręcał i udawadnia tym samym że klucz pokazuje za każdym machnięciem inne wartości !! 

Oto odpowiedź oryginalna oraz dodatkowo wcześniejsza odpowiedź o braku akceptacji certyfikatu klucza

IMG_5354.png

IMG_5353.png

IMG_5352.png

Polecam centrumrowerowe.pl w celu zszargania sobie nerwów 

ps. Gdybym kupił u nich najlepszy klucz z podpisem samego prezesa GUMu to i tak  zarzuciliby mi że na pewno źle go ustawiłem 

Napisano

kluczem z nastawą "mechaniczną" też można kręcić dalej bez problemu. Chyba, że się mylę? Ustawiasz sobie 5Nm jest klik, ale kręcić dalej możesz ile chcesz...

Temat słaby, klucz wysokich lotów nie jest i jest to fakt, dwa konstrukcja z tak wielką naklejką też daje do myślenia. Z ciekawości: w instrukcji jest coś wspomniane żeby przykręcać te śruby na przemiennie? 

• +1 pomógł 1
Napisano

Skopany projekt bez dwóch zdań ...  Chcieli się wyróżnić to się wyróżnili .... A że CR za bardzo nie zależy ( bo producent w updałości itp ) , to jest jak jest . I wątię żeby nawet pójscie na noże ( sąd ) coś dało . Nie jesteś w stanie udowodnić że przykręcałeś z odpowiednim momentem . 

Skończy się pewnie tym że trzeba będzie naprawić na własna rękę .. Współczuje .  

• +1 pomógł 2