Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :) Od 2 miesięcy szukam dla siebie roweru, jak już jestem zdecydowana to nagle nachodzą mnie wątpliwości, liczę, że doradzicie mi co począć i jaki gravel będzie dla mnie odpowiedni. 

Trochę o mnie, od ponad roku jeżdzę 3-4 razy w tygodniu na rowerze spinnigowym, kondycja jest, jestem aktywna sportowo na wielu płaszczyznach. Również wypożyczałam już rower z decathlonu - Rock Machine Gravelride 200 z 1x8 SHIMANO CLARIS kaseta 11-34T, wiem, że baranek i sam gravel jest dla mnie. Powyższy model był jednak mnie zbyt ograniczający, nie potrafilam znaleźć odpowiednich biegów pod siebie. Mieszkam na Śląsku, głównie będę jeździć na asfaltach,lekkim szutrze, parę razy w roku planuję rowerowy wypad w góry. Początkowo wycieczki planuję na około 50-70km, a z czasem pewnie się to rozkręci. Zależy mi na osiąganiu dobrych prędkości (na miarę gravela), lubię szybką jazdę (rower musi być możliwie jak najlżejszy), korzystam z SPD. Wzrost 168cm, przekrok +/- 80cm.

Wiem, że nie chcę szosy ani hamulców hydraulicznych (o co w tej cenie pewnie i tak byłoby ciężko ;)). Jestem zdecydowana na zakup ze sklepu internetowego (Sportano/Kross/Romet/Decathlon)/allegro (możliwość kodu wartościowego z pracy), za cienka jestem jeszcze na zakup używki i nie chciałabym wtopić za pierwszym razem. 

Mam na oku parę modeli:

Rower gravel M-Bike GRV 100 rama 50 cm koło 28 " szary • Cena, Opinie - Allegro

54 M Rower ROMET Boreas 1 LITE bordowo-grafitowy Edycja Olimpijska Paryż 2024

Rower gravelowy ATTABO GRADO 2.0 szary 52cm ALUMINIOWA RAMA 10 PRZEŁOŻEŃ - 5904823880373 - 15975238241 - Allegro

Rower gravel KTM X-Strada 30 rama 49 cm koło 28 " czarny • Cena, Opinie - Allegro

Oczywiście zdaję sobie sprawę z ograniczeń jakie będą przy tym budżecie. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Napisano

Tarczowe hamulce mechaniczne w rowerze z kierownicą typu baranek to nie jest dobry pomysł. Zwłaszcza dla kobiety bo wymagają użycia dużej siły żeby skutecznie zahamować w nieprzewidzianej sytuacji. Na Twoim miejscu zwiększyłbym budżet do takiego poziomu żeby dało się kupić rower wyposażony w hydraulikę. Miałem rower z hamulcami mechanicznymi, dość przyzwoitymi, i nawet po wymianie klocków na Kool Stop które znacząco poprawiły hamowanie nie czułem się bezpiecznie.

• +1 pomógł 1
Napisano

@chrismel, to jest bardzo dobry pomysł pod warunkiem, że się ma konkretne mechaniki. ;) :) Hydrauliki niczego nie gwarantują ;) 

3 godziny temu, Melka napisał:

Mieszkam na Śląsku, głównie będę jeździć na asfaltach,lekkim szutrze, parę razy w roku planuję rowerowy wypad w góry. Początkowo wycieczki planuję na około 50-70km, a z czasem pewnie się to rozkręci. Zależy mi na osiąganiu dobrych prędkości (na miarę gravela), lubię szybką jazdę (rower musi być możliwie jak najlżejszy)

@Melkaw tej sytuacji wybór jest tylko jeden,- Boreas 1Lite :) 

(Tak przejrzałem propozycje no i niestety ale nie :) )

Cena  za jaką można go dostać, powoduje że miażdży jakąkolwiek konkurencje( starsze roczniki na wyprzedażach/ powystawowe 2250-2500) Rower jest dość lekki jak na tego typu sprzęt w tej konfiguracji, bo waży w rozmiarze 54 10,5 kg :)  Pozycja na nim jest dość agresywna, jak na szosie RC,- w sumie to jest rama Huragana w której zmieniono kąt główki, by pewnie zachowywał się w terenie. Całość stoi na osprzęcie Srama.   Apex 1x10 z korbą ze zintegrowaną osią ( a nie jak praktycznie wszędzie kwadraty) + stare poczciwe mechaniki MTB Avidy 5 :) Mnie zakres napędu 40/11-34 na góry w zupełności wystarcza ( wyjeżdżałem skosy 16%), ale kasetę ostatecznie można zmienić. Hamulca starczyło bez problemu na zjazdach  szutrowych + średni kamień wielkości pomarańczy w zakresie prędkości 60-65 km/h. Teoretycznie nie powinno być tak różowo, bo tarcze najtańsze RT10, a jednak hamuje świetnie i nie trzeba do tego używać drakońskiego łamania klamek( chodzi lekko). Użyto tu pancerzy Jagwire cex co też sprawia tak skuteczne i lekkie działanie tego hamulca  z klamkami Apexa. Tłumienie drgań pomimo że praktycznie cały rower jest aluminiowy o dziwo jest na dość zaskakującym poziomie zapewne za sprawa opon ( w moim przypadku WTB Riddler), grubej owijki Fizik i całkiem przyzwoitego karbonowego widelca. Jeżeli chodzi o same koła no to za ta kase nie ma co oczekiwać cudów, ale i tu jest miłe zaskoczenie, bo   kręcą się nader spoko , pomimo iż czuć , że "dwu kilowe kloce", to rower zbiera się całkiem dobrze ( naciąg szprych jest równomierny i odpowiedni, obręcze sztywne i koła nie są gumowe).

Rower ten służy mi do treningowego tłuczenia ( duże nierówności na prędkości, latające kamole, technika) i był to świadomy wybór spośród  wielu opcji na żywo. Brał też udział w kilku wyścigach, gdzie w tym przypadku mam też karbą :) 

• +1 pomógł 1
Napisano

@chrismel Niestety nie mam aktualnie większego budżetu, może kiedyś się to zmieni :)

@kaido2 Dziękuję, rozwiałeś moje wątpliwości co do tego rometa, był moim cichym faworytem, ale obawiałam się właśnie go ze względu na to jak poradzi sobie na podjazdach :D 

Napisano

40 x 11-34 to baaaardzo twardy napęd a Kaido nie jest zwykłym śmiertelnikiem jak my 😁

Z tych tam linkowanych to najbardziej miękki napęd ma Attabo.

Ten ostatni KTM ma prostą kierownicę, tak miało być czy to pomyłka?

Napisano (edytowane)

Twardy napęd gdy autorka pisze, że nie mogła znaleźć biegów pod siebie może nie być faktycznie najlepszy.

Szkoda, że nie możesz dorzucić kilkuset pln bo wtedy byśmy mogli polecić Romes Aspre 2, na GRX 2x10 i hydraulicznych hamulcach - nie ma się co ich bać :).

Moija opcja B to esker 2.0 https://www.rowerynajtaniej.pl/pl/p/Rower-Gravel-28-KROSS-ESKER-2.0-rama-L-55-cm-rubinowy-R25/11067?utm_source=chatgpt.com , może znajdziesz S w podobnej kwocie.

Edit: to chyba najtansza S aspre 2 jaka znalezc mozna w necie, https://bikeever.pl/produkt/rower-romet-aspre-2-gravel-2024/

Pisałas cos o znizkach w pracy, moze goscie zejda z ceny :) 

Edytowane przez przemeg
  • +1 pomógł 1
Napisano

Dziękuję wam za pomoc, już bardziej wiem czego szukać i @przemeg dzięki za podesłanie tych 2 modeli, wolę kupić coś na lata, na czym się nie będę w przyszłości denerwować ;)