Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, obecnie jeżdżę na fabrycznych kołach DT Swiss GR 1600 CL  i fabrycznych oponach Schwalbe G-One Allround, RaceGuard, mógłby ktoś polecić nowy zestaw opon na trasy po wałach czy ubitych ścieżkach leśnych 80% i 20% asfalt i miasto? Myślałem o semi slickach i rzuciły mi się w oczy: 

Continental Contact Speed, 

Hatchinson Coracarl Hardskin, 

Wolfpack Gravel Super Speed,

a może coś innego byście polecali? Obecnie jeżdżę na szerokości 40cc, do ilu byście mi polecali zejść aby komfortowo jeździć w wyżej wymienionych warunkach? No i może głupie pytanie ale jak zamieniać szerokość cc na cale? Nie mogłem znaleźć żadnego przelicznika. 

Napisano

1 cal = 2,54 cm, podziel sobie po prostu podaną szerokość "c" (nie "cc") czyli wartość milimetrową przez cal, czyli np. 40c, czyli 4 cm dzielone przez 2,54 daje 1,57". Albo zapytaj AI 😁

Napisano

Co do szerokości to ja bym na Twoim miejscu przy takim opisie terenu brał najgrubszą jaka zmieści się w ramę / widelec. Sam jeżdżę na Tufo Thundero HD 48 i jestem z niej zadowolony, ale zmieniłem z seryjnej WTB 45 i do tego przesiadłem się z dętki na tubeless - dwie duże zmiany na raz i nie wiem co większą robotę zrobiło ;)

Napisano

Ja szczerze polecam Contitnetal Terra Hardpack 50 - bezdętkowe,  niedrogie, lekko się toczą i dostatecznie przyczepne. Oczywiście na mleku. Może mniej Aero, niż wąskie - zależy czy latasz szybko czy wolisz wygodnie. 

Napisano (edytowane)
W dniu 17.03.2026 o 15:20, astapaa napisał:

Obecnie jeżdżę na szerokości 40cc, do ilu byście mi polecali zejść aby komfortowo jeździć w wyżej wymienionych warunkach?

Nigdy nie będzie komfortowo jak będziesz schodzić, jak chcesz komfortu to zwiększasz szerokość opony.

Edytowane przez Mandoleran