Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim,

Jestem tu nowy i liczę na Waszą pomoc w wyborze roweru.

O mnie:

• 185 cm wzrostu
  • 85 kg

Gdzie i jak będę jeździł?

Od niedawna mieszkam na Grochowie w Warszawie i dopiero poznaję okoliczne trasy. Zakładam głównie przejażdżki 1–3 godziny po pracy oraz dłuższe wypady w weekendy. Najczęściej będę kręcił po Pradze Południe, Saskiej Kępie i Kamionku, a dalej kierunek Wawer, Marysin, Mazowiecki Park Krajobrazowy, Rembertów i Wesoła. Czyli mieszanka DDR-ów, asfaltu, szutrów i leśnych dróg.

Obecnie jeżdżę starym Unibike Expedition, na którym zrobiłem kilka tysięcy kilometrów po Polsce i za granicą, również z sakwami. Nowy rower chciałbym wykorzystywać zarówno do codziennych wypadów wokół domu, jak i do kilkudniowej turystyki.

Czego szukam?

Zależy mi na rowerze wyraźnie szybszym od obecnego trekkinga, ale nadal wygodnym na dłuższych trasach. Zastanawiam się nad gravelem lub rowerem typu cross/fitness z prostą kierownicą.

Modele, które biorę pod uwagę:

Gravele:

• Trek Checkpoint ALR 4 Gen 3
  • Unibike Tier 2026
  • Sensa Romagna Gravel XP GRX 2×12 2026

Cross / fitness:

• Trek Dual Sport 2 Gen 5
  • Unibike Zethos 2025

Pytania

1. Który z wymienionych modeli najlepiej sprawdzi się przy takim stylu jazdy?
  2. Czy w moim przypadku gravel będzie wyraźnie lepszym wyborem od crossa?
  3. Może warto rozważyć jeszcze jakieś inne modele w budżecie podobnym do powyższych?

Z góry dzięki za pomoc! 🚴‍♂️

•  

rower 2.jpg