Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio miałem przykrą sytuację na ścieżce rowerowej. Mianowicie kobieta prowadziła dwuletnie dziecko na ścieżce rowerowej. Jak jej zwróciłem uwagę, to jeszcze zaczęła na mnie krzyczeć. Więc teraz wydrukowałem sobie krótkie info dla tach osób i bedę im wręczał. Możecie sobie wydrukować i dawać rodzicom małych dzieci, które poruszają się po ścieżkach rowerowych.

USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r dziecko do 10 lat to pieszy.docx

• Haha 1
  • Smutny 1
Napisano (edytowane)

Jestem bardzo ciekaw co byś @tomoa powiedział  jadąc z rana  pięknie "zasranym"  przez krowy i traktory  DDR   wiodącym przez malownicze pola  z  cudnym tatrzańskim pejzażem  . Wydrukowałbyś petycje do  inwentarza  ?

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

Primo, obowiązujące prawo o ruchu drogowym to Dz. U. 2024 poz. 1251  z dnia 21 czerwca 2024 r. – Prawo o ruchu drogowym.

Secundo, wydrukuj sobie na koszulce własną interpretacje prawa  proponuje przód i tył i zacznij w niej jeździć

Tertio - żal czytać, chyba nie masz dzieci,

link do prawa o ruchu drogowym

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20240001251/T/D20241251L.pdf

i primo ultimo - ;)

Art.  11.  [Obowiązki pieszego]
1.
Pieszy jest obowiązany korzystać z drogi dla pieszych lub drogi dla pieszych i rowerów, a w razie ich braku - z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.
2.
Pieszy idący po poboczu lub jezdni jest obowiązany iść lewą stroną drogi.
3.
Piesi idący jezdnią są obowiązani iść jeden za drugim. Na drodze o małym ruchu, w warunkach dobrej widoczności, dwóch pieszych może iść obok siebie.
4.
Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie braku drogi dla pieszych, drogi dla pieszych i rowerów lub pobocza albo niemożności korzystania z nich. Pieszy, z wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, korzystając z tej drogi, jest obowiązany ustąpić miejsca osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego.
4a.
Pieszy poruszający się po drodze po zmierzchu poza obszarem zabudowanym jest obowiązany używać elementów odblaskowych w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu, chyba że porusza się po drodze dla pieszych, drodze dla pieszych i rowerów lub drodze dla rowerów.
5.
Przepisów ust. 1-4a nie stosuje się w strefie zamieszkania. W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem oraz osobą poruszającą się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch.

i jeszcze, jak już czytasz akty prawne, to nie wybiórczo, tylko co najmniej pełne ART. wraz z odwołaniami

Edytowane przez emski
  • +1 pomógł 1
  • 4 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Wrzucam fotkę, z prośbą o interpretację, czy jadąc rowerem ścieżką, muszę ustąpić pierwszeństwa pojazdowi, który wyjezdza z boku z drogi podporządkowanej. 

z góry dziękuję za odp.!

Bez tytułu.png

Napisano

Ścieżka jest wzdłuż całej długości głównej drogi, tylko kawałka brakuje, właśnie na wysokości drogi podporządkowanej.... i pytanie jest czy samochód wyjeżdzający z drogi podporządkowanej musi ustąpić też jadącemu ścieżką rowerowi...

Napisano (edytowane)

Po pierwsze, ja tam nie widzę oznakowania żadnego, nie widać też żeby był wyznaczony przejazd rowerowy.

Po drugie, rowerzysta zasadniczo w tej sytuacji nie ma pierwszeństwa, dopóki fizycznie nie znajduje się na przejeździe

EDIT: znalazłem sobie to miejsce na mapach, mamy tam kombinację znaków C16/T22: http://wrower.pl/prawo/znak-c-16-t-22-chodnik-z-dopuszczonym-ruchem-rowerowym,3186.html

Więc nie jest do żadna "ścieżka" ani droga dla rowerów, ani nawet ciąg pieszo-rowerowy. To droga dla pieszych z dopuszczonym ruchem rowerów. Tak jak mówiłem, brak wyznaczonego przejazdu (i przejścia dla pieszych z resztą też). Zasadniczo bubel infrastrukturalny, ale to nic nie zmienia - rowerzysta nie ma tam pierwszeństwa w takie sytuacji tak czy inaczej.

Edytowane przez nctrns
Napisano (edytowane)

Ktoś totalnie spartolił zarówno wykonanie tych dróg jak i ich oznakowanie. Zgodnie z przepisami ścieżki tam nie ma bo nie ma oznakowania, że to coś z czerwonej kostki to droga dla rowerów. Nie ma też przejść dla pieszych, przejazdów dla rowerów a oznakowanie poziome ustąp pierwszeństwa przejazdu jest dopiero na połączeniu z drogą z tych płyt. Jak już to jest to przejście sugerowane.

To znaczy z tej strony nie widać oznakowania pionowego, które zasłania drzewo ale z drugiej strony widać, że jest to chodnik z dopuszczonym ruchem rowerów a nie droga dla rowerów czy droga pieszo-rowerowa:

image.png.ee1e0ff2fc976af664d222f446c76a4a.png

Żeby mówi o przejeździe dla rowerów musiałbyś mieć takie coś:

image.thumb.png.f9f48e7c3b5bb8ac4a91dc4a44f7be86.png

i oznakowane od strony kierowcy znakiem D-6B Przejście dla pieszych i przejazd dla rowerzystów, co i tak nie daje pierwszeństwa rowerzyście, ponieważ zgodnie z polskimi przepisami rowerzysta ma pierwszeństwo na przejeździe a nie zbliżając się do niego

Edytowane przez Greg1
Napisano
21 godzin temu, nctrns napisał:

Po drugie, rowerzysta zasadniczo w tej sytuacji nie ma pierwszeństwa, dopóki fizycznie nie znajduje się na przejeździe

Kierowcy też nie mają. To że rowerzysta nie ma nadanego, nie znaczy, że druga strona z automatu dostaje pierwszeństwo.
Uprzedzając, to nie wyroki sądów nie są wyrocznią i nie raz różne potrafią w podobnych sytuacjach wydać sprzeczne orzeczenia.

22 godziny temu, WOJT_N napisał:

Ścieżka jest wzdłuż całej długości głównej drogi, tylko kawałka brakuje, właśnie na wysokości drogi podporządkowanej.... i pytanie jest czy samochód wyjeżdzający z drogi podporządkowanej musi ustąpić też jadącemu ścieżką rowerowi...

W tym przypadku nie, bo jak inni pisali nie ma przejazdu dla rowerów, a to oznacza że formalnie włączasz się do ruchu.
Gdyby był, to zależy od kilku czynników:
- w którym miejscu stoi znak "ustąp pierwszeństwa", czy przed przejazdem, czy za
- jeżeli za, to od której strony się jedzie, jeżeli od tej co pokazałeś to wyjazd masz z prawej, czyli ustępujesz, jadąc w drugą stronę, to wyjeżdżający powinien - zasada prawej ręki
Od razu uprzedzam, że to tylko opinia, a nie oficjalna wykładnia prawa. Grunt to zachować zdrowy rozsądek i przy tak kiepskiej widoczności i tak warto zwolnić.

A w tym konkretnym miejscu, to najlepiej jechać jezdnią, zwłaszcza że ten odcinek to strefa zamieszkania.
Minus taki, że ta droga robi za skrót, przelotówkę i mało kto trzyma się ograniczeń prędkości. Ja tam przeważnie jestem w dni wolne i zasadniczo problemu nie ma, ale w tygodniu w szczycie pewnie jest kiepsko.

@Greg1

Cytat

ale z drugiej strony widać, że jest to chodnik z dopuszczonym ruchem rowerów a nie droga dla rowerów czy droga pieszo-rowerowa

Jeżeli dobrze pamiętam, to w pierwotnej wersji był to ciąg pieszo-rowerowy, potem na szczęście ktoś poszedł po rozum do głowy i zmienili na drogę dla pieszych z dopuszczeniem rowerów.
No ale generalnie gmina Żukowo ma dziwne pomysły jak właśnie drogi rowerowe w strefach zamieszkania.

• Mod Team
Napisano

Kierowca wyjeżdżając z podporządkowanej lub zjeżdżając z głównej na podporządkowaną ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszystkim pojazdom jak i pieszym na przechodzącym z chodnika, nawet jak nie ma wyznaczonego przejścia. A że większość ma to gdzieś to inna sprawa.

5.32

Napisano
W dniu 26.04.2025 o 21:00, emski napisał:

Primo, obowiązujące prawo o ruchu drogowym to Dz. U. 2024 poz. 1251  z dnia 21 czerwca 2024 r. – Prawo o ruchu drogowym.

Secundo, wydrukuj sobie na koszulce własną interpretacje prawa  proponuje przód i tył i zacznij w niej jeździć

Tertio - żal czytać, chyba nie masz dzieci,

link do prawa o ruchu drogowym

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20240001251/T/D20241251L.pdf

Do kogo to wszystko napisałeś, bo nie bardzo wiadomo?

W dniu 26.04.2025 o 17:14, pecio napisał:

Jestem bardzo ciekaw co byś @tomoa powiedział  jadąc z rana  pięknie "zasranym"  przez krowy i traktory  DDR   wiodącym przez malownicze pola  z  cudnym tatrzańskim pejzażem  . Wydrukowałbyś petycje do  inwentarza  ?

Ciekaw jestem czy byłbyś taki kozak jakby Ci pędzący elektrykiem po DDR wjechał w dziecko którego tam nie powinno być, zabijając je na miejscu. 

W dniu 26.04.2025 o 10:18, tomoa napisał:

Ostatnio miałem przykrą sytuację na ścieżce rowerowej. Mianowicie kobieta prowadziła dwuletnie dziecko na ścieżce rowerowej. Jak jej zwróciłem uwagę, to jeszcze zaczęła na mnie krzyczeć. Więc teraz wydrukowałem sobie krótkie info dla tach osób i bedę im wręczał. Możecie sobie wydrukować i dawać rodzicom małych dzieci, które poruszają się po ścieżkach rowerowych.

USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r dziecko do 10 lat to pieszy.docx 15.97 kB · 16 pobrań

Miałem ostatnio podobny pomysł, rodzice nie znają przepisów i narażają swoje małoletnie dzieci na poważne niebezpieczeństwa, włącznie z ryzykiem wypadku śmiertelnego.

Napisano

Cytat , "...Ciekaw jestem czy byłbyś taki kozak jakby Ci pędzący elektrykiem po DDR wjechał w dziecko którego tam nie powinno być, zabijając je na miejscu. ..."

@michalr75 Jak  przystało na odpowiedzialnego ojca  moje dziecko przykuję u-lockiem  do słupka na środku ddr  i w krzakach będę oczekiwał na pędzącego dostawcę żarcia......:wallbash:

Napisano
22 godziny temu, sznib napisał:

Kierowca wyjeżdżając z podporządkowanej lub zjeżdżając z głównej na podporządkowaną ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszystkim pojazdom jak i pieszym na przechodzącym z chodnika, nawet jak nie ma wyznaczonego przejścia. A że większość ma to gdzieś to inna sprawa.

Nie jest to do końca prawdą.

Po pierwsze nie dotyczy to pieszych, tutaj przepisy są jasne - pieszy przechodzący poza przejściem musi ustąpić (z wyjątkiem strefy zamieszkania).

Po drugie, co do zasady wyjeżdżając z podporządkowanej ustępuje się wszystkim pojazdom ale istotne jest gdzie został postawiony znak A-7 "ustąp pierwszeństwa".
Jeżeli będzie przed skrzyżowaniem, w tym przed przejazdem rowerowym, to tak kierujący musi ustąpić też rowerom. np. https://www.google.pl/maps/@54.3904752,18.6084709,3a,75y,256.12h,90t/data=!3m7!1e1!3m5!1sYgPCzI8KOBSL_8fQf5i0lw!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D0%26panoid%3DYgPCzI8KOBSL_8fQf5i0lw%26yaw%3D256.1196147179356!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDUyMS4wIKXMDSoJLDEwMjExNDU1SAFQAw%3D%3D
Jeżeli będzie za przejazdem, dopiero przed jezdnią, to niestety ale nie dotyczy przejazdu rowerowego. Można to interpretować jako postawienie znaku w obrębie skrzyżowania (czyli dotyczy tylko najbliższej jezdni) lub z podstawowej zasady, że znaki nie działają wstecz. np. https://www.google.pl/maps/@54.3807142,18.593612,3a,75y,348.7h,75.59t/data=!3m7!1e1!3m5!1s3YsJVq6i7YbmQAcOP8PN8w!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D14.410289664813348%26panoid%3D3YsJVq6i7YbmQAcOP8PN8w%26yaw%3D348.7033211926384!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDUyMS4wIKXMDSoJLDEwMjExNDU1SAFQAw%3D%3D

Inna sprawa, że w materiale jaki linkujesz nie ma słowa o wyjeżdżaniu z podporządkowanej, jest tylko skręt w bok.

No i nieszanowany pan Dworak o ile większość materiałów ma sensownych, tak to on przyczynił się do zmiany znaczenia znaku "przejazd dla rowerów".
To z jego winy mamy większy bałagan niż mógłby być, to z jego winy mamy te wszystkie dyskusje o pierwszeństwie.

• Mod Team
Napisano

No, oczywiście, nawet jak się przytoczy opinie eksperta to "moja prawda jest mojsza".

Nawet wynik wypluty przez AI jasno stwierdza jak jest:

Skręt w drogę poprzeczną:
Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest zobowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża. 

Wyjazd z drogi podporządkowanej:
Wyjazd z drogi podporządkowanej na skrzyżowaniu w przypadku, gdy pieszy przechodzi przez drogę, na którą pojazd wjeżdża, oznacza konieczność ustąpienia mu pierwszeństwa.
Napisano

To chociaż przeczytaj co to SI wypluwa i jak ma się do tematu...

Cytat
Wyjazd z drogi podporządkowanej:
Wyjazd z drogi podporządkowanej na skrzyżowaniu w przypadku, gdy pieszy przechodzi przez drogę, na którą pojazd wjeżdża, oznacza konieczność ustąpienia mu pierwszeństwa.

Tu nie chodzi o pieszego, który idzie wzdłuż głównej i przechodzi przez podporządkowaną (o tym jest ten fragment tematu), tylko o tego co przechodzi przez główną.
Czyli wyjeżdżasz z bocznej i skręcasz w główną, przez którą przechodzi pieszy, więc musisz mu ustąpić.
No i ten pieszy jest już na jezdni, jest w trakcie przechodzenia.

Swoją drogą ufanie temu co wypluwa SI jest kiepskie. Odpowiedzi sprawiają wrażenie sensownych ale są po prostu niedokładne, czy wręcz błędne.
W pytaniach o prawo potrafią wskazać błędne paragrafy. Mi ostatnio googlowy machnął się w przeliczeniu waluty tylko o jedno miejsce po przecinku.