Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio miałem przykrą sytuację na ścieżce rowerowej. Mianowicie kobieta prowadziła dwuletnie dziecko na ścieżce rowerowej. Jak jej zwróciłem uwagę, to jeszcze zaczęła na mnie krzyczeć. Więc teraz wydrukowałem sobie krótkie info dla tach osób i bedę im wręczał. Możecie sobie wydrukować i dawać rodzicom małych dzieci, które poruszają się po ścieżkach rowerowych.

USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r dziecko do 10 lat to pieszy.docx

• Haha 1
  • Smutny 1
Napisano (edytowane)

Jestem bardzo ciekaw co byś @tomoa powiedział  jadąc z rana  pięknie "zasranym"  przez krowy i traktory  DDR   wiodącym przez malownicze pola  z  cudnym tatrzańskim pejzażem  . Wydrukowałbyś petycje do  inwentarza  ?

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

Primo, obowiązujące prawo o ruchu drogowym to Dz. U. 2024 poz. 1251  z dnia 21 czerwca 2024 r. – Prawo o ruchu drogowym.

Secundo, wydrukuj sobie na koszulce własną interpretacje prawa  proponuje przód i tył i zacznij w niej jeździć

Tertio - żal czytać, chyba nie masz dzieci,

link do prawa o ruchu drogowym

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20240001251/T/D20241251L.pdf

i primo ultimo - ;)

Art.  11.  [Obowiązki pieszego]
1.
Pieszy jest obowiązany korzystać z drogi dla pieszych lub drogi dla pieszych i rowerów, a w razie ich braku - z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.
2.
Pieszy idący po poboczu lub jezdni jest obowiązany iść lewą stroną drogi.
3.
Piesi idący jezdnią są obowiązani iść jeden za drugim. Na drodze o małym ruchu, w warunkach dobrej widoczności, dwóch pieszych może iść obok siebie.
4.
Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie braku drogi dla pieszych, drogi dla pieszych i rowerów lub pobocza albo niemożności korzystania z nich. Pieszy, z wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, korzystając z tej drogi, jest obowiązany ustąpić miejsca osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego.
4a.
Pieszy poruszający się po drodze po zmierzchu poza obszarem zabudowanym jest obowiązany używać elementów odblaskowych w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu, chyba że porusza się po drodze dla pieszych, drodze dla pieszych i rowerów lub drodze dla rowerów.
5.
Przepisów ust. 1-4a nie stosuje się w strefie zamieszkania. W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem oraz osobą poruszającą się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch.

i jeszcze, jak już czytasz akty prawne, to nie wybiórczo, tylko co najmniej pełne ART. wraz z odwołaniami

Edytowane przez emski
  • +1 pomógł 1