Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 19.04.2025 o 15:09, Tuurban78 napisał:

Wprowadzić zwykłe OC_rowerzysty (możliwość jazdy po drogach publicznych ORAZ ścieżkach rowerowych z prędkością do ~30) i umożliwić jazdę takimi pojazdami.

A dlaczego w takim przypadku nie wpuścić skuterów 50ccm na ddr? Elektryczny skuter może a spalinowy nie? Przecież to dyskryminacja

• Haha 1
Napisano

@Mihau_ Nie ma co się śmiać - nie wiem czy się coś nie zmieniło teraz ale jak mieszkałem jakiś czas temu w Holandii to były dwa typy skuterów spalinowych 50ccm - jedne "normalne" jak u nas, gdzie musisz mieć kask i masz jeździć normalnie po ulicach, a drugie zdławione do Vmax 25 km/h i tymi można było jeździć po ścieżkach rowerowych bez kasku. Jednak mają one chyba rejestracje z tego co pamiętam i zapewne OC. Więc, jak to mówi stare przysłowie: nie kracz, nie kracz bo wykraczesz :)

To jest jakiś screen na szybko nznaleziony w Street View, więc chyba to nadal obowiązuje:

image.thumb.png.b04620bfaea9fdabe21d3c3dcd2c24c1.png

Napisano

Ale czego ten Twój link i film @marvelo ma dowodzić? chyba tylko ma potwierdzić to co wcześniej napisałem. Zakaz ma dotyczyć tylko Amstrdamu i tylko jego centrum wewnątrz ringu A10 gdzie i tak na większości ulic jest obniżona prędkość maksymalna do 30 km/h i gdzie jest bardzo duże natężenie pieszego ruchu turystycznego. W artykule jest wyraźnie napisane, że: "Under Dutch law small mopeds with a top speed of 25 km/h, known as snorfietsen, can use cycle paths and are exempt from the requirement to wear a helmet", czyli to co napisałem wcześniej

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Greg1 napisał:

Ale czego ten Twój link i film @marvelo ma dowodzić?

Osoba inteligentna sama wyciągnie wnioski i uzyska potrzebne informacje, a przed Tobą nie zamierzam się tłumaczyć. 

Edytowane przez marvelo
Napisano

Brawo, brawo, brawo, cieszy to ogromnie. Tępić, tępić i jeszcze raz tępić tych idiotów, świadomych czy nie jakim są zagrożeniem dla siebie i dla innych na takich nielegalnych ulepach.

• +1 pomógł 6
Napisano

Psami powinni szczuć bo by choć rozrywkę miały a nie niszczyć radiowozy jakimiś pościgami po zieleni miejskiej a potem stękają, że piniędzy brak na nowy sprzęt. Widok cwaniaczka co to taki pewny ucieczki z wygryzioną dziurą w tyłku był by cudowny;)

Napisano (edytowane)

Bez hamowni to sobie mogą...

Wyświetlacz LCD można w większości ustawić że będzie pokazywał max 25km/h a faktycznie rower pojedzie 2x tyle.

Manetka może być i służyć jako włącznik trybu prowadzenia (bardzo łatwo to zmienić)

Widziałem nowego ECOBIKE MX500 który ma manetkę i odblokowanie, działa to tak że po wejściu do ukrytego menu usuwa się blokadę prędkości oraz manetkę, natomiast wyłączenie prądu powoduje że wszystko przywraca się do "unijnych standardów". Więc wystarczy tylko na widok kontroli przycisnąć przycisk POWER :)

Edytowane przez Tuurban78
Napisano

Nie spinajcie się aż tak. Każdy jadąc rowerem robi to całkowicie zgodnie z prawem? Mam na myśli choćby podstawowe wyposażenie typu odblaski. Każdy samochodem jeździ zgodnie z przepisami, często ograniczeniami prędkości postawionymi z "dupy"? Dlaczego elektryk nie może mieć większej mocy niż 250W? To tak jakby samochody nagle mogły mieć max 100KM, też będziecie klaskać? To że mam Porsche czy Ferrari nie oznacza że jeżdżę nim 250kmh wszędzie... Wyluzujcie trochę, kolejne ograniczenia bez pomysłu a tu jeszcze oklaski.

Żeby nie było, nie jestem za jazdą taką jak np robią to dostawcy jedzenia, ale nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora. Skoro NIE DA SIĘ legalnie zarejestrować w naszym kraju przeróbki to może niech od razu strzelają do każdego...

• +1 pomógł 3
Napisano

analogia z samochodem bardzo trafna tym bardziej że są już samochody z ograniczeniem np citroen C3 albo grande panda elektronicznie do 160km/h

dlaczego nie mam mieć manetki? 

manetka idealna dla ruszania w rowerach bez czujnika momentu

manetka idealna do wprowadzania pionowo roweru do windy(dla mnie niezbędna)

dlaczego nie mogę jechać 25km/h na samej manetce, jakieś logiczne wytłumaczenie tej bzdury? dlaczego mam machać nogami udając pedałowanie a większości chińskich elektryków tak jest bo wystarczy kręcić korbą i czujnik wykrywa obrót pchając rower tylko 100% mocy z silnika

dlaczego pod górę mam nie mieć 3000W silnika?

dlaczego dyskryminują osoby w moim wieku które nie mają już tyle pary w nogach a nadal chciały by jeździć po pagórkowatym terenie

Jeżeli kogoś nazwa ROWER boli to OK, niech to będzie SKUTER elektryczny bez uprawnień , bez OC, bez zbędnych papierów z prędkością 25/32km z mocą do 3000W.

PRZECIEŻ TAKI POJAZD jest milion bardziej EKOLOGICZNY, niż samochodzik elektryczny  2-4 tony za pomocą którego twoja 80kg DU>PA się przemieszcza

Ograniczenie prędkości zgadzam się, moc manetka NIE

• +1 pomógł 1
  • Zmieszany 2
Napisano (edytowane)
21 godzin temu, Tuurban78 napisał:

Dlaczego dyskryminują osoby w moim wieku które nie mają już tyle pary w nogach a nadal chciały by jeździć po pagórkowatym terenie

Mam nadzieję, że 78 to liczba z przypadku a nie rocznik. No chyba, że masz grupę inwalidzką to ok bo inaczej wstydził bym się pisać takie bzdety. Po górach "dziadki" latają legalnymi elektrykami, które wyprzedzają mnie z prędkością motorka a jeszcze narzekasz na jakieś braki mocy? Gdzie Ty w Krakowie i okolicach narzekasz na brak mocy? To są jakieś jaja albo faktycznie trollowanie. 

Z tą dyskryminacją to już na wymioty zbiera jak w tym durnym artykule wyżej. Rozumiem, że społeczeństwo to bardziej rozgarnięte, myślące a co najważniejsze oczekujące spokoju tam gdzie on powinien być spowoduje, że nagle przesiądziecie się do MPK-u, będziecie chodzić na dwóch nóżkach albo o zgrozo na taki klasyczny rower. Bujać to my ale nie nas. Każdy legalny elektryk a dziś właśnie idzie się w moc spełni na dziś 120% wszelkiej maści oczekiwań użytkownika w dowolnym terenie. Kwestia wyboru odpowiedniego sprzętu. Reszta ma jakiś dziwne problemy i urojenia wiec co do zasady trzeba ich zwalczać jak zarazę i tyle w temacie. 

Edytowane przez Tyfon79
  • +1 pomógł 5
Napisano

To rocznik, mieszkam w Krakowie, wyjazd z tej dolinki w każdym kierunku to wspinaczka,  bez prądu już bardzo ciężka dla mnie i poza zasięgiem. Nie widzę przyjemności w zaoraniu się na niedzielnej przejażdżce rowerem. Prędkość zupełnie mnie nie rajcuje i tak jak napisałem przelotowe 32km/h jest OK. Ale do górek to trzeba albo MID albo większą moc.

Tak jak powiedziałem mogę kupić rower za 50tys ale tego nie zrobię, bo nie akceptuję że ktoś WYKASTROWAŁ go bo NA ULICACH NIE WOLNO. NIE ZAPŁACĘ ANI ZŁOTÓWKI za taki złom.

Ja mam sto hektarów prywatnego terenu

Każdy taki rower elektryczny powinien mieć opcję w MENU gdzie wybieram czy chce używać go prywatnie czy na publicznych drogach. KONIEC I BASTA.

Odpowiedzialność że ktoś odblokowuje i jeździ po drogach wbrew przepisom to już SPRAWA INDYWIDUALNA KAŻDEGO Z UŻYTKOWNIKÓW.

Na prywatnym terenie mogę jeździć samochodem bez uprawnień bez oc pięć miliardów kilometrów na godzinę , to moja sprawa.

• +1 pomógł 1
  • Haha 2
Napisano

@Tuurban78 rocznik 78 i takie problemy 🤣 🤣sorry ale takie wpisy o wspinaczce, bierz się za siebie puki czas , a nie wozić się elektrykami, z czasem będzie trudniej.

• +1 pomógł 1
Napisano
3 godziny temu, Tuurban78 napisał:

To rocznik, mieszkam w Krakowie, wyjazd z tej dolinki w każdym kierunku to wspinaczka,  bez prądu już bardzo ciężka dla mnie i poza zasięgiem. Nie widzę przyjemności w zaoraniu się na niedzielnej przejażdżce rowerem. Prędkość zupełnie mnie nie rajcuje i tak jak napisałem przelotowe 32km/h jest OK. Ale do górek to trzeba albo MID albo większą moc.

Tak jak powiedziałem mogę kupić rower za 50tys ale tego nie zrobię, bo nie akceptuję że ktoś WYKASTROWAŁ go bo NA ULICACH NIE WOLNO. NIE ZAPŁACĘ ANI ZŁOTÓWKI za taki złom.

Pamiętam jak za dzieciaka a były to lata 90-te weszły pierwsze rowery z przerzutkami na szerszą skalę. Byłem na wakacjach w Zawoi i akurat otworzyli wypożyczalnię wiec wyciągnąłem ojca na wjazd na Krowiarki co stanowi wielokrotność chyba wszystkich tych "wspinaczek" wokół Krk. Z trzema postojami chłop w takim samym wieku dał radę więc nie bez przyczyny pytałem czy masz grupę. Co do reszty nadal nie wiem z czym masz problem? Przecież jak kupisz dowolnego elektryka coś od Ecobike'a dla prostego przykładu na góry to spokojnie przy dobrych wiatrach wyciągniesz z 3 tys w górę a koła będą rwać dowolną nawierzchnię. Gdzie tu czymś takim nie wolno śmigać? Co Ty w Tatry chcesz się z Krakowa zapuszczać? Sądziłem też, że może Ty kasy nie masz, nie stać Cię na auto ale ty w sumie multimilioner jesteś z tą setką hektarów wiec pytanie czemu nie pojedziesz gdzieś autem? Przecież nawet Chińskie, mocne na legalu wynalazki są składane więc do bagażnika wejdzie. Szkoda Ci na wachę czy jak? Masz zakaz za popijawy? Nie pytam złośliwie bo przecież jak wpadam na parkingi to widzę co ludzie w jakim wieku mają na autach. Czasem zagadamy i jakoś nikt tego co ma nie nazywa złomem. Ogólnie masz jakieś dziwne potrzeby zupełnie odrealnione od zdecydowanej większości posiadaczy elektryków.  

Napisano

Też nie rozumiem, mój rocznik o dekadę starszy, nie mam elektryka, ale jak w poprzednią sobotę pożyczyłem normalnego elektryka 250w w Bielsku, to nie zauważyłem jak weszło 1200m podjazdu (i żona, rówieśniczka też nie). Toż taki rower daje już nadludzką siłę. Tylko od siebie też coś trzeba włożyć. 

Jak chcesz szybciej, to są legalne opcje (np. https://rometmotors.pl/skuter-elektryczny-skuter-romet-ev1-6096.html) na takich warunkach prawnych, jak motorowery 50ccm. A motocykle elektryczne to i 150 pojadą. 

Ustawodawca rozsądnie zakłada, że jak ktoś nie jest wytrenowanym sportowcem, to na ścieżce rowerowej i bez prawa jazdy oraz ubezpieczenia 25 jest rozsądną granicą. 

• +1 pomógł 5
Napisano (edytowane)

Poziom dziennikarski tego artykułu to totalne dno. I pomyśleć, że kiedyś Auto Świat był całkiem dobrą gazetą motoryzacyjną - kupowałem w wersji papierowej od pojawienia się przez wiele lat i kolekcjonowałem.  

Edytowane przez marvelo
Napisano

Ulep zakaz wjazdu na drogę publiczną, właściciele niech się wyżywają na torach.

Na razie akcje organizowane pod publiczność, ale może w końcu Policja zajmie się tymi którzy przekraczają dozwoloną prędkość, czymkolwiek by nie kierowali. Z drugiej strony wiele znaków ograniczających prędkośc jest ustawianych tam gdzie nie trzeba lub tam gdzie są bezczelnie dochodowe dla pewnych urzędów.

Napisano
2 godziny temu, 2marekm napisał:

Ku przestrodze wszelkiej maści ulepowiczów rowerowych i nie tylko. Konsekwencje jakiś poniesie będą okrutne.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/jadac-na-hulajnodze-potracil-dziewczynke-takiej-kary-sie-nie-spodziewal/cgl1t8p

Tylko tutaj to mógłby nawet potrącić legalną hulajnogą czy rowerem (czy to zwykłym czy elektrycznym). Myślę że wiele to nie zmienia. Podstawowym problemem jest brak udzielenia pomocy ofierze i ucieczka z miejsca zdarzenia.

Ciekawe czy jak stwierdzą nielegalność hulajnogi to cokolwiek zmieni.