Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wklejam ciekawą dyskusję z perspektywy użytkowania tego typu pojazdów w Nowym Jorku (tak, o tamtejszych dostawcach jedzenia i dlaczego taką popularnością cieszą się wśród nich "ulepy" z zapalającymi się bateriami też jest):

Edytowane przez marvelo
Napisano (edytowane)

Jak taka 'pissssta' jak ja, powtarzam JA, bez manetki może żyć, no jak ?! Jadę sobie pod górę takim legalnym polskim SUVem Ecobika jak poniżej z motorem Panasonica co ma 890W mocy w 'piku', 95 niutków momentu (toż to ledwo ponad 2 razy tyle co miał Maluch, kuźwa za maaaało! ),  pojemność nawet i 1080 Ah czyli pewnie na Zakopane i z powrotem, ale kurde jak to? Muszę pokręcić nóżkami? Toż to Jeep ane upokorzenie i brak demokracji ! Nie ma mowy, ma być p....a manetka i chcę sobie latać po ściżkach rowerowych, szybciej niż wolno bo to moja wolność, mam innych w dooopie, koniec, basta! 😄

Rower elektryczny Ecobike Expedition Yellow SUV | Ecobike Rowery Elektryczne

Edytowane przez DyktaTusek
Napisano (edytowane)
W dniu 27.04.2025 o 13:24, Tuurban78 napisał:

To rocznik, mieszkam w Krakowie, wyjazd z tej dolinki w każdym kierunku to wspinaczka,  bez prądu już bardzo ciężka dla mnie i poza zasięgiem.

Trening + dieta i przestaniesz pisać takie głupoty 😁.

Chyba że ci się nie chce, wtedy nie ma o czym gadać.

Edytowane przez KNKS
Napisano
2 godziny temu, DyktaTusek napisał:

Jadę sobie pod górę takim legalnym polskim SUVem Ecobika jak poniżej z motorem Panasonica co ma 890W mocy w 'piku', 95 niutków momentu (toż to ledwo ponad 2 razy tyle co miał Maluch, kuźwa za maaaało! ),  pojemność nawet i 1080 Ah czyli pewnie na Zakopane i z powrotem

Orłem z fizyki to Ty na pewno nie jesteś. 

Po pierwsze, same niutonometry (bez podania przebiegu tej wartości w funkcji obrotów) nic nie znaczą i takie porównania z silnikami samochodów nie mają sensu. Silnik malucha i tak ma wielokrotnie większą zdolność do wykonania pracy niż silniczek w Twoim legalnym rowerku elektrycznym. 

Tu masz wyjaśnienie: Here’s why huge torque numbers mean nothing

A po drugie, Ah to nie to samo co Wh. Ten Ecobike ma baterię (tą większą) o pojemności 30 Ah (1080 Wh).    

Napisano
W dniu 27.04.2025 o 13:24, Tuurban78 napisał:

To rocznik, mieszkam w Krakowie, wyjazd z tej dolinki w każdym kierunku to wspinaczka,  bez prądu już bardzo ciężka dla mnie i poza zasięgiem.

Bez przesady, sądząc po nicku jesteś z 1978 roku, jesteś dużo młodszy od wielu, wielu forumowiczów, w tym ode mnie. Wystarczy popracować trochę nad sobą a nie szukać wymówek, żeby jeździć elektroulepem. Poza tym skoro wyjazd z Krakowa jest wspinaczką to powrót jest zjazdem w dół bez pedałowania

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@szajbna Ja już dawno na to wpadłem i dla tego uciekłem z tej zabitej dechami  dziury.😁   Z drugiej strony nie stać mnie na ELEKTRYKA    ,  nie miałbym jak z   tego zapadliska wyjeżdżać .

Edytowane przez pecio
  • Haha 2
Napisano
Cytat

Ja już dawno na to wpadłem i dla tego uciekłem z tej zabitej dechami  dziury

@pecio słusznie zrobiłeś, na Podhalu przynajmniej masz płasko i możesz żyć bez elektryka :)

• +1 pomógł 1
  • Haha 1
Napisano
6 godzin temu, Greg1 napisał:

Bez przesady, sądząc po nicku jesteś z 1978 roku, jesteś dużo młodszy od wielu, wielu forumowiczów, w tym ode mnie. Wystarczy popracować trochę nad sobą a nie szukać wymówek, żeby jeździć elektroulepem. Poza tym skoro wyjazd z Krakowa jest wspinaczką to powrót jest zjazdem w dół bez pedałowania

Twoja mentalność i światopogląd bazuje wyłącznie na jednej , dość wąskiej, perspektywie. 

Rower powstał  w 1817 roku i na 99% powstał jako wynalazek służący do zabawy. 

Nie siedział nad tym nikt kto chciał wymyśleć nowy sport dla napinaczy. 

Więc założenie jest takie , że można rowerem chcieć jeździć np żeby jeździć z A do B. A w związku z tym ja, rowerzysta,  wcale nie muszę chcieć się rzeźbić i fizycznie zrobić by móc z tej zabawki korzystać. 

To tak jak likwidacja smalcu na brzuchu tylko na sezon letni,  czyli znęcanie się nad sobą tylko po to żeby nie było wstyd bo inni patrzą. 

A w rowerówce ci inni to wszyscy spinacze którzy uważają że skoro nie mogę gdzieś wjechać to muszę "popracować trochę". 

To zdeczko śmieszne. 

A co mi zaproponujesz?

78 kilo, 50 lat. Dzienny przebieg z buta 10-15 km w pracy,  30 km dziennie rower. Więc w tygodniu robię 200-250 km, miesiąc to ok 1000. 

Do tego wszystkie dostępne weekendy rower lub turystyka górska na nogach,  często 10-15 kg na plecach,  wielokrotnie 20-40 km na raz. Jeśli rower to weekend 50-150. 

Wychodzi 200-500 miesięcznie. Ewentualnie razy dwa. 

Dwie prace,  zależnie od "obłożenia" 8-12h dziennie. 

Jest żona,  która też jest aktywna,  spędzamy masę czasu razem "na nogach".

Jest pies,  a ten bez problemu robi "na raz" 30-50 km. Trzeba robić razem z nim. 

Powiedzmy 300 km miesięcznie. 

W 30 dni sumarycznie ok 1500-2000-2500 km.

Czy wg ciebie mam jakieś wymówki? Powinienem popracować nad sobą?

Czy wg twojej mentalności jestem leniwy? Czy miałbym jeszcze "upchnąć" dodatkowy trening żeby sprostać wyobrażeniom o "odpowiednim" wg ciebie stylu życia tak by nie jeździć "elektroulepem"?