Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Nawet za 800, to tak średnio bym powiedział - niby kompletny rower za ułamek ceny wyższych modeli liczników z GPS, ale... No i ja bym go mianem MTB nie określił, raczej crosso - MTB/ATB... To tak jakby mówić, że z grawela będzie MTB, no nie, nie będzie :no:

Napisano (edytowane)

MTB z tylna kaseta (czy to wolnobieg?) 12-28. Toż to nawet gravele mają więcej na dużych koronkach z tyłu. Nie znalazłem ile zębów na korbie toto ma 

Edytowane przez chester_jds
Napisano

Jest kaseta. Rok temu kupiłem taki (tylko damski) dla Żony do rekreacyjnej, spokojnej jazdy z niewielkim rocznym przebiegiem (do przedszkola czy na plac zbaw z dzieckiem, czasem do pracy). Ze zdziwieniem odkryłem, że fabrycznie nic nie wymagało regulacji. W wolnej chwili planuje zmienić w nim napęd na 1x9.

Napisano
11 godzin temu, chester_jds napisał:

MTB z tylna kaseta (czy to wolnobieg?) 12-28. Toż to nawet gravele mają więcej na dużych koronkach z tyłu. Nie znalazłem ile zębów na korbie toto ma 

Korba to Tourney w wersji mtb, czyli 42/34/24. Daje to rozpiętość przełożeń 408%. Nie ma tragedii, da się tym w miarę szybko pojechać po asfalcie i podjechać strome podjazdy, choć w terenie może brakować. Bez problemu można jednak to rozszerzyć za śmieszne pieniądze zmieniając tylko kasetę i łańcuch na dłuższy (np. Kaseta Shimano CS-HG200 7 rzędów • Cena, Opinie - Allegro), albo prawą klamkomanetkę na 8-kę i dodać jeden bieg (będzie ciaśniejsze stopniowanie lub jeszcze większa rozpiętość). Tylna przerzutka to ogarnie. 

Klamkomanetka Shimano Acera ST-EF500 V-brake 8 rz. prawa czarna • Cena, Opinie - Allegro

Kaseta Shimano 8rz 11-34 CS-HG31 Altus • Cena, Opinie - Allegro

Moim zdaniem ten rower byłby lepszy na sztywnym stalowym widelcu, przyjmującym równie grubą oponę. 

Napisano

29 cali to chyba za 59.99 Do tego wysyłka za 36 i się już jakaś kwota robi... dość porównywalna, nie mówiąc o dodatkowych urokach :) Aczkolwiek rzeczywiście luksemburski outlet rzuca ostatnio trochę  produktów Suntoura.

Napisano
W dniu 22.02.2026 o 21:20, Greg1 napisał:

@wr81, @bashey_pl, @Macia111 dostałem w końcu odpowiedź z Merlina EU w sprawie mojego zaginionego przedniego koła. Napisali: "Unfortunately, there was an internal error in our warehouse, and we must regretfully inform you that the missing front wheel cannot be supplied" a później jeszcze, że do emaila załączyli etykietę zwrotną, żeby im odesłać te tylne a oni oddadzą mi kasę 😡.

Teraz szukam przedniego koła do kompletu... Nie macie przypadkiem na sprzedaż 😁

Panowie, cuda jednak się zdarzają - siedzę w domu, dzwonek do drzwi, patrzę a tu kurier z pudłem jak od koła, patrzę na etykietę - z Merlina, nadana przedwczoraj, otwieram a tam brakujące przednie koło. Wszedłem na pocztę, żeby im podziękować a tam email z wczoraj czy przedwczoraj, że znależli zaginione koło i wysyłają. Dobrze, że się nie pośpieszyłem i nie kupiłem innego 😁

IMG-20260416-130354.jpg

• +1 pomógł 5
  • Haha 4
Napisano

@Greg1 Rzeczywiście nieoczekiwany i pozywtywny zwrot akcji :)   Swoją drogą sklep Merlin EU jakoś specjalnie się nie rozwinął. Myślałem że ma on zastąpić w Europie przejęty hibike.de, ale tenże otrzymał niedawno nową (niezbyt funkcjonalną) formę, więc raczej nie zniknie.