Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Skala zasyfienia asfaltów krowim łajnem, ogólnie gnojem, błotem na trasie wokół Tatr w rejonie Nowej Białej i dalej po Dursztyn jest niemożliwa do opisania. Jestem wyrozumiały ale to co te pastuchy wyprawiają to już przegięcie po całości. 

Napisano

Bo większość pastuchów u nas to flejtuchy jakich mało i z tego słyną. Szczotka czy łopata u nich w ręce a już gdzieś w kabinie to urąga godności. Sprawa druga to mienie wszystkiego i wszystkich w tyłku i byle im było wygonie. Co by nie pisać region fest turystyczny, ktoś kasę wyłożył na asfalty co i im również służy wiec logicznym by było by choć stwarzać pozory szanowania. Tym bardziej, że w większości przypadków nie trzeba nic robić poza trochę innym podejściem do orania pola. Znika w sumie wtedy cały problem. 

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Tyfon79 napisał:

Skala zasyfienia asfaltów krowim łajnem, ogólnie gnojem, błotem na trasie wokół Tatr w rejonie Nowej Białej i dalej po Dursztyn jest niemożliwa do opisania. Jestem wyrozumiały ale to co te pastuchy wyprawiają to już przegięcie po całości. 

Widać że nie jeździłeś po Alpach, tych Austriackich zwłaszcza 😉Co nie znaczy że lubię obsrane drogi czy to asfaltowe czy szutrowe 😉

Edytowane przez DyktaTusek
Napisano

Ciekawe czy to samo dotyczy miłośników końskich przejażdżek. Zapraszam w moje treningowe rejony tzn. trójkat Pszczyna-Oświęcim-Mysłowice, gdzie drogi są regularnie zasrane przez te przerośnięte szkodniki/ kabanosy... Problem ten tyczy się zarówno dróg asfaltowych jak i dróg gruntowych. Skoro po psie trzeba sprzątać, to po koniu nie trzeba? 🙄

Napisano

Z krowimi czy końskimi kupami mam kilka razy w roku do czynienie ale nie są dla mnie problemem. Natomiast z psimi odchodami jest problem przez cały rok.

• +1 pomógł 1
Napisano

Panowie jeszcze raz wytłumaczę bo chyba wyciągacie dziwne wnioski. Mamy coś takiego jak Szlak Wokół Tatr i coś jeszcze bardziej na topie obok jak wokół Czorsztyńskiego Zbiornika. Na wyasfaltowanie miedzy innymi dla nas poszła spora kasa. Oni też spijają śmietankę choćby setkami domków na wynajem przy tych drogach. Po krowich łajnach choćby w ubiegłym roku jechałem w podobnej porze i wcześniejsze lata. W ogóle mi to nie przeszkadza. Natomiast jeśli droga jest zawalona czasem blisko 5 cm warstwą ziemi wymieszanej z gnojownikiem jak przy Lorencowych Skałkach to sory ale jak tak się praktykuje w Alpach to faktycznie w takich nie byłem. Mało tego w wielu miejscach zwyczajnie leży gnój bo tak było załadowane na przyczepę, że sporo pospadało. Sumarycznie rozchodzi się o ziemię wymieszaną z tym co jest za oborą a nie, że droga za przeproszeniem jest zasrana przez bydło. 

52 minuty temu, RabbitHood napisał:

Co ciekawe w Polsce istnieje martwy przepis nakazujący rolnikowi w takich przypadkach uprzątnięcie drogi publicznej. No ale wiadomo - ta warstwa społeczna jest u nas uprzywilejowana. 

Powoli się to zmienia bo nie po to na wioskach robi się asfalty by potem przez smotruchów nie tylko był gnój ale i jest ślisko, kamienie na drodze. Robiłem na farmach w Norwegii i za takie coś policja policją ale przerąbane miał by u sąsiada sam delikwent co to zrobił. Jak u licha robiąc orkę mając super drogę obok można ciągnikiem wyjeżdzać na nią i robić manewry? Podnosi się pług z 10 metrów wcześniej, manewruje na polu a potem to co nie było zaorane robi się poprzecznie do kierunku jakim się orało. Łopata, szczota na koła i lemiesze, 10 minut max roboty i tematu nie ma.