Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@pecio zdecydowanie nie jestem. Już w przeszłości kilka razy toczyłem nierówny bój z francami co nie chciały wleźć i nie jestem fanem :D 

No i było jeżdżone. Garmin raportował pod 19 stopni. Zaliczyłem rozs ądne 70 km bo to jednak 1 jazda w tym roku. Nie ma co przesadzać i jutro też jest dzień. 

image.jpeg

• +1 pomógł 7
Napisano

Rozbierałem dzisiaj chińskie platformy MZYRTH - tak gdzieś po 3 sezonach i 5-6tyś. Tak jak nawaliłem przy poprzedniej wizycie MOBILA do środka tak nadal jest. Jestem pozytywnie zaskoczony jak dobrej jakości są te pedały. To faktycznie ta sama fabryka co robi "oryginalne" chestery.

• +1 pomógł 2
Napisano

Małym kobietkom przygotowałem rowery do podróży:

IMG-4496.jpg

@100lar3k: Młodsza już na 26”, zapraszam po odbiór Żaby 62 w dogodnym terminie ;)

• +1 pomógł 6
Napisano

To, że jeździłem rowerem, to nic niezwykłego. 

A po jeździe stwierdziłem, że dosłownie o 2 stopnie podniosę kierownicę w gravelu, bo brakuje mi ciut. No i podniosłem i tak zaczałęm dokręcać, że zerwałem gwint. Śruby stalowe, więc gwint poszedł w mostku. I tyle było racjonalizacji. Tysiąc kluczy dynamometrycznych, końcówek, srówek, a jak przyszło co do czego, zwykły kątowy imbus załatwił sprawę i mostek odszedł do domu Pana. 

Napisano

...bo to dobry mostek był, dynamometryczny z funkcją apoptozy, mi w  aluminiowych mostkach pękają  stalowe śruby :) wydaje mi si,  że wiem, które  i że je wymieniłem, bo kupowałem na wymianę,   tylko trochę już mi się pozapominało gdzie te niedobre się podziały, i niesmak w rodzinie moich kokpitów pozostał...  Weekend był pół rowerem pół niedzielą, ale powiem tak mam chyba dobry adapter w gwint widelec, 1" na nim mostek 1i1/8, dość długi i   wąską kier.  od Pro - 36cm  ( alu 31,8) ... W moich szosowych stalach wiele lat miałem dobre mostki wpuszczane  ( z klinem) alu i stalowe. Najlepsze.   Ale jednak to co mam teraz no ... robi robotę... lepiej... - chociaż to lepiej to głównie przy duszeniu na twardo na stojąco robi różnicę... w normalnej czasoprzestrzeni płaskiej o sztywności się nie myśli.   ciekawe jak w zestawieniu z tym wrażeniem wypadają takie mostki jakie koledzy z brytyjską history mi okazali czyli klin wpuszczany i kierownica  oversize , czy też są sztywne jak klasyczny mostek 1  i 1,8 na śruby.  :D   Dobrego tygodnia, niech Wam piasek z asfaltu przed kołem znika!

Napisano

Tak się zastanawiam. Czy ludzie którzy kupują drogi sprzęt go nie serwisują?

Kupiłem damper - Cane Creek DB Air. Damper za 3 kafle. Nie trzyma powietrza.

Kupiłem widelec - BOS Idylle RaRe - rozdupcone ślizgi, do wymiany.

Kupiłem kupiłem ramę - Banshee Rune V1 - ogon lata jak szmata, bo ktoś nie pilnował wymiany ślizgów ( tak wiem, rama ma wadę konstrukcyjną )

Kupiłem następny widelec  - Lyrik RC2DH - zjechane uszczelki, że przepuszcza luft pomiędzy komorami.

Damperów bez tłumienia kupiłem już tyle, że rozpatruję zaopatrzyć się w narzędzia serwisowe.

Generalnie - spodziewam się, że w używkach trzeba będzie dorzucić hajsy na serwis. Bardziej dziwi mnie te luźne podejście ludzi do utrzymania, bądź co bądź, drogich zabawem w pełnej sprawności.

Napisano
Cytat

Bardziej dziwi mnie te luźne podejście ludzi do utrzymania, bądź co bądź, drogich zabawem w pełnej sprawności.

Serwis nie jest tani i czasochlonny, wiec moze niktorzy decyduja sie na 'zajechanie' i wymiane.

Napisano

W sobotę była pierwsza w sezonie wycieczka rodzinna (53km) - niby jeździłem całą zimę do biura, ale 2x5km to nie to samo, co las, słońce i przyjemny wiatr na twarzy. Zaskoczeniem był spory odcinek w lesie po czystym lodzie, mimo, że większość trasy sucha. Był też singiel w Zalesiu - polecam - stan po zimie świetny, dla MTB dobudowano kilka przeszkód (te są jeszcze niedostępne) - jestem dumny, że na DSX przejechałem wszystkie podjazdy, a córka jeszcze bardziej, bo podjechała wszystko na gravelu a to trasa raczej dla XC. Na zdjęciu gravelem na bermie. 

IMG_0675.jpeg

• +1 pomógł 3