Skocz do zawartości

[gravel] co to jest ? definicja, fakty i mity, dyskusje

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, Black_Sunrise napisał:

czy można pójść na kompromis i zmienić w rowerze MTB kola na bardziej gravelowe?

Nie ma to sensu na dłuższą metę, bo i co poza wagą będziesz w stanie zyskać, a to potrafi kosztować i to sporo.

Zmień opony na dość lekkie semislicki i tyle. A następną razą kupisz sprzęt adekwatny do tego gdzie i jak jeździsz i tyle ;) 

Napisano
Godzinę temu, NieLubiePoniedzialku napisał:

omjanie dziur w asfalcie i wybieranie optymalnego toru jazdy, omjasz kostke, bruki, szutry.... jak juz pojezdzisz i wejdzie Ci to w "automatyzm".... to wtedy z tym gravelem sprobowac...wsiadasz na taki rower i zwyczajnie jedzisz po tych dzirach i jakas taka łatwosc jazdy

A wiesz kiedy jest jeszcze fajniej? Jak się wybierzesz w teren takim gravelem i wykorzystasz ten automatyzm ;) Abstrahując od gravela IMHO nic tak nie uczy podstaw z każdego szkolenia jazdy w terenie jak "pełnosztywny" rower ;) 

Napisano
3 godziny temu, Chociemir napisał:

Dziury w asfalcie" omijałem i "optymalny tor jazdy" wybierałem nawet kiedy jeszcze jeździłem na rowerze MTB.

Tyle, że w "mtb" termin "optymalny" ma nieco inne znaczenie :D

Napisano

@SoloTM daj Pan spokój ;) i tak po kilku pętlach nie dajesz rady przypomnieć sobie jak masz na imię. Genialna impreza. Tam są takie dwa momenty które z każdym przejazdem odbierasz inaczej. Kawałek kostki po dziurawej Bednarskiej gdzie trzeba wbić na mocniejsze przełożenie a na Bednarskiej zostały płuca... każdy kolejny raz jest inny pełna plejada emocji od euforii po totalną załamkę i to niemal na przemian. No i zjazd Karową... te pierwsze zjazdy - wybieranie toru, rozwaga... po ostatnie - bezmyślny kaskader o martwych oczach. A na ludzi na Mtb-ach, którzy też mają tam swoje osobne ściganie patrzysz i myślisz... po co? Dla nich to ultra nudna trasa.

@NieLubiePoniedzialku Stary... rower szosowy ma się po to żeby chociaż raz przejechać "Królaka" ;) a co do graveli... to jadą czasem jacyś ludzie w kategorii z mtb... ale patrząc na czasy przejazdu w porównaniu do szosy to zbierają gruby łomot. 

Napisano

Panowie i Panie, nie bardzo wiem gdzie się wcisnąć z tym pytaniem żeby za dużego śmietnika nie robić to może wybaczycie mi ja je zadam tutaj. Można się śmiać, ale jestem totalnym laikiem, a wolałbym jednak wiedzieć na starcie co i jak :D Dotarł do mnie wczoraj rower, dokładnie Romet Aspre 1, czyli taki budżetowy gravel i raczej złożyłem go jak trzeba, posprawdzałem śrubki, ale na koniec zostało mi coś czego nie mam pojęcia, gdzie się powinno znaleźć i co z tym zrobić. Zdjęcia poniżej:

x2.jpg

x1.jpg

Napisano

Wygląda jak jakaś osłona.

Rower ma sztywne osie czy QR?

Napisano
21 minut temu, kipcior napisał:

Jakiś fikuśny kapsel na mostek?

Też o tym pomyślałem, ale chyba w tak niskim modelu, nie ma jakiś ekstrawagancji.

Może im coś wpadło do kartonu?

Pisz do Rometa :P

Napisano

Tak wygląda, ale bardziej do sztywnej osi. Chociaż otwór mały...

Napisano

Też takie pierwsze myśli miałem o mostku i sztycy, ale nie pasuje mi to tam do końca :D Bliżej może już tej sztycy, bo to się znalazło w pudełeczku oddzielnym, gdzie była też sztyca, a paczkę rozpakowała żona, więc może jej skądś wypadło i nie zauważyła. Może faktycznie do Rometa się z tym odezwę. To przy okazji zapytam Was czy jak kupujecie różnego rodzaju rowery, od tańszych po droższe, a może najlepiej konkretnie od Rometa - rower przychodził z tymi osłonkami / wkładkami (czy jak to tam się nazywa) na hamulcach tarczowych? Bo u mnie nic takiego nie było - jedna sprawa, że z tego co rozumiem to ważne jednak przy transporcie, a druga, że przydałoby mi się też przy przewożeniu roweru autem. Po obejrzeniu kilku filmików z rozpakowywania rowerów na YT na każdym widziałem, że dostawali 2 sztuki tego.

x4.jpg

x3.jpg

Napisano
28 minut temu, Adi191 napisał:

rower przychodził z tymi osłonkami / wkładkami (czy jak to tam się nazywa) na hamulcach tarczowych? Bo u mnie nic takiego nie było - jedna sprawa, że z tego co rozumiem to ważne jednak przy transporcie, a druga, że przydałoby mi się też przy przewożeniu roweru autem.

Dystanser do zacisku/klocków

Podejdź do jakiegoś serwisu i poproś. Na pewno mają takie rzeczy.

image.png

@some1, no jak mechaniczne to nie było tematu 😉.

Napisano

6 minut temu, chudzinki napisał:

Dystanser do zacisku/klocków.

Dokładnie o to chodziło.

4 minuty temu, some1 napisał:

A czy to jest w ogóle potrzebne do hamulców mechanicznych?

Widzę, że już tu poszły wypowiedzi, że nie jest to potrzebne w hamulcach mechanicznych, więc spoko.

Dzięki w takim razie za pomoc, coś już będę wiedział więcej ;)

Napisano

Ten element co dostałeś to im musiał wpaść do paczki przypadkiem. Romet nadal stosuje sztyce z takim montażem siodełka w najtańszych rowerach.

Napisano
6 godzin temu, abdesign napisał:

Widzieliście kiedyś starą sztycę i jarzemko jakie ma?

to nie koniecznie to ale tak wygląda.

000.jpg

to jest dokladnie to na 100%

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...