Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

he w życiu każdego forumowicza przychodzi ten moment, że dokona zakupu na rczbikeshop. Dzisiaj dopadło i mnie. Zamówiłem klamkomanetki GRX 810 - przód/tył wraz z zaciskami do kompletu. Niby Not in stock /20 WORKING DAYS ale pożyjemy i zobaczymy. Cenowo za zestaw wyszło nieco ponad 700 zł.

https://go.mail-coach.com/t/r-l-thhrukkd-nhuktaluk-jj/ RCZBERD7  86€ z wysyłką
https://go.mail-coach.com/t/r-l-thhrukkd-nhuktaluk-jt/ RCZBERD8  92€ z wysyłką

Edytowane przez Eathan
  • +1 pomógł 3
Napisano
Godzinę temu, Eathan napisał:

he w życiu każdego forumowicza przychodzi ten moment, że dokona zakupu na rczbikeshop. Dzisiaj dopadło i mnie. Zamówiłem klamkomanetki GRX 810 - przód/tył wraz z zaciskami do kompletu. Niby Not in stock /20 WORKING DAYS ale pożyjemy i zobaczymy. Cenowo za zestaw wyszło nieco ponad 700 zł.

https://go.mail-coach.com/t/r-l-thhrukkd-nhuktaluk-jj/ RCZBERD7  86€ z wysyłką
https://go.mail-coach.com/t/r-l-thhrukkd-nhuktaluk-jt/ RCZBERD8  92€ z wysyłką

Jak już zwątpisz i zaczniesz dopytywać się co się dzieje z Twoim zamówieniem to po kilku tygodniach dostaniesz odp. że kupowałeś towar, którego nie było. Nawet jeśli później pojawia się ten sam towar u tego samego sprzedającego to i tak uparcie twierdzą, że to się w żaden sposób nie łączy.

• Haha 1
Napisano (edytowane)
58 minut temu, Dokumosa napisał:

Jak już zwątpisz i zaczniesz dopytywać się co się dzieje z Twoim zamówieniem to po kilku tygodniach dostaniesz odp. że kupowałeś towar, którego nie było. Nawet jeśli później pojawia się ten sam towar u tego samego sprzedającego to i tak uparcie twierdzą, że to się w żaden sposób nie łączy.

Bez przesady, kasowanie zamówień jak najbardziej się zgadza ale np. u mnie to było może 10% (kolejne 10% sam anulowałem zdegustowany). Jak RCZ skasuje to jest szansa (ale nie pewność) na drobną rekompensatę (5-10 EUR) w tzw. loyalty points na kolejne zamówienia :) Oczywiście  jeszcze wiele rzeczy może pójść nie tak (np. ostatnio znów wysłali jednemu gościowi 2 przednie a drugiemu 2 tylne koło  zamiast kompletów).itp. itd. Ja głównie uczulam na płatności kartą (tylko prawdziewie jednarazowa itp).

image.png.b49a566d75a33b6958dfa06b1f071af8.png

Co do drugiej części to to jest ten sam sprzedający (pośrednik RCZ) ale inni dostawcy lub inne partie towaru od dostawcy. Oni nie sprzedają bazując na modelu części a na transzy/partii towaru który gdzieś od kogoś kupili w konkretnej cene i być może wyślą nawet bezpośrednio z magazynu tegoż dostawcy..

Dlaczego tak to działa, to jest zagadka i nikt pewności nie ma. Moja teoria to że ten pokrętny sposób sprzedaży z różnymi obostrzeniami (np. limit 1 szt w zamówieniu) jest spowodowany chęcią uniknięcia "psucia rynku" przez dużych producentów. W ten sposób niechciany towar rozpływa się poprzez OLXy i inne kleineineigen w sposób niewidoczny dla dużej części konsumentów.

Wypychanie towaru przez bardziej cywilizowane platformy prowadziłoby do spadku cen - tutaj wchodzi przykład bike-discount.de które już miejscami zbliża się do rcz i doprowadziło do tego że na niemieckich forach są wzmianki o zaopatrywaniu się tam w komponenty przez tamtejsze mniejsze sklepy i serwisy rowerowe...

Edytowane przez wr81
Napisano
8 minut temu, wr81 napisał:

Bez przesady, kasowanie zamówień jak najbardziej się zgadza ale np. u mnie to było może 10% (kolejne 10% sam anulowałem zdegustowany). Jak RCZ skasuje to jest szansa (ale nie pewność) na drobną rekompensatę (5-10 EUR) w tzw. loyalty points na kolejne zamówienia :) Oczywiście  jeszcze wiele rzeczy może pójść nie tak (np. ostatnio znów wysłali jednemu gościowi 2 przednie a drugiemu 2 tylne koło  zamiast kompletów).itp. itd. Ja głównie uczulam na płatności kartą (tylko prawdziewie jednarazowa itp).

image.png.b49a566d75a33b6958dfa06b1f071af8.png

Co do drugiej części to to jest ten sam sprzedający (pośrednik RCZ) ale inni dostawcy lub inne partie towaru od dostawcy. Oni nie sprzedają bazując na modelu części a na transzy/partii towaru który gdzieś od kogoś kupili w konkretnej cene i być może wyślą nawet bezpośrednio z magazynu tegoż dostawcy..

Dlaczego tak to działa, to jest zagadka i nikt pewności nie ma. Moja teoria to że ten pokrętny sposób sprzedaży z różnymi obostrzeniami (np. limit 1 szt w zamówieniu) jest spowodowany chęcią uniknięcia "psucia rynku" przez dużych producentów. W ten sposób niechciany towar rozpływa się poprzez OLXy i inne kleineineigen w sposób niewidoczny dla dużej części konsumentów.

Wypychanie towaru przez bardziej cywilizowane platformy prowadziłoby do spadku cen - tutaj wchodzi przykład bike-discount.de które już miejscami zbliża się do rcz i doprowadziło do tego że na niemieckich forach są wzmianki o zaopatrywaniu się tam w komponenty przez tamtejsze mniejsze sklepy i serwisy rowerowe...

Zrealizowali Ci kiedyś zamówienie, które w momencie składania było not in stock?

Na 20 kilka zmówień jakie tam robiłem finalnie doszły wyłącznie te, które były in stock. A że czasami nie te co trzeba, pogubiona drobnica i ew. odpryski/rysy związane ze skandalicznym pakowanie to inna sprawa.

Napisano (edytowane)

@Eathan Obecnie na zmianę GLS i DPD. Niestety system powiadomień dalej działa (u mnie przynajmniej) dość wybiórczo i nie zawszę dostaję powiadomienie z RCZ o zmianie statusu na "complete".

50 minut temu, Dokumosa napisał:

Zrealizowali Ci kiedyś zamówienie, które w momencie składania było not in stock?

Oczywiście. Część zakupów zwłaszcza z Newsletterów była 20 (lub więcej) "working days". Przy czym oczywiście "working days by RCZ" to co innego niż normalne dni robocze... Najdłużej chyba ponad 3 miesiące czekałem na realizację (30 lub 40 working days). Uszkodzeń i braków drobnicy udało mi się uniknąć. Pakowanie się różni w zależności od dostawy (widać że idzie z różnych magazynów - listy przewozowe drukowane w różnym stylu itp.) - przykładowo np. na moje 4.5 kompletu kół tam kupionych 3.5 było spakowane ok bez uwag a jedna para (najdroższa) przyszła w pudełku zamienionym przez LaPoste na zastępcze (emocje byly) . Co do pakowania to powiem że ogólnie zagraniczne sklepy nie błyszczą - bike discount czy rose też wrzucają towar w cienkich woreczkach do pudełka kartonowego i jazda.

Oczywiście zgoda że status "in stock" sugeruje krótszy czas i większą pewność dostawy.

Najbardziej dla mnie wkurzającą rzeczą było "częściowe anulowanie" z informacją po wysyłce. Tzn wysyłają np. 2 z 3 produktów i wtedy informują o zwrocie kasy za ten niewysłany. Przy dość dużych kosztach wysyłki kładzie to czasem cały koncept zakupu. Trafiło mi się ze 2 razy coś takiego..

Edytowane przez wr81
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Odmleczania ciąg dalszy - nie wiem, po co Giant zamleczył Contenda, nawet jeśli jest to rower endurance czy Road+ ale mleczenie opon Giant Gavia Fondo 2, 60TPI, R-Shield, tubeless, 700x32c (34mm) uważam za perwersję.

W mojej stajni Contend to rower szosowy, do jazdy na wyższym ciśnieniu. Do kulania się po dziurach jest Revolt na balonach 29"x2"

Generalnie dwie pieczenie na jednym ogniu - wywalam stockowe opony Gianta i przekładam z innego roweru Conti GP5000 a przy okazji wkładam dętki:

image.thumb.jpeg.e8a634576452e0d1a2cdcb4ccbc66ed6.jpeg

Uprzedzając pytania - trzecia to zapas.

Spidelli - mleko 2:0

Edytowane przez spidelli
  • +1 pomógł 5
  • Haha 1
Napisano (edytowane)

Silnik do roweru (damki)

Wyszedł z kuponami 1068zł

image.png.d235629ef9a74afdad624f6475b152ed.png

Ogniwa kupione oddzielnie czekają na zgrzanie, 180Wh

Motor już zamontowany, nawet zgrabnie wygląda w jakimś budżetowym Krossie:

image.png.c3e47b617f1cf8e44cef201498af5404.png

Edytowane przez smw44199
  • +1 pomógł 3
Napisano
W dniu 5.02.2025 o 19:30, spidelli napisał:

2) Contend - opona 32 by Giant, zamleczona - 1,6 kg;

Odmleczona, na chamskich butylowych dętkach Conti i oponach GP 5000 = 1,4 kg :D Ale opony nie nowe, zeszły sezon jeżdżone na innym rowerze, pewnie stąd "defekt masy" ;) 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Skoro mowa o częściach to przedłużki do pedałów:

DSC_7381_polarr.thumb.jpeg.5e25cbb15067cc5d2d79530668b03edc.jpeg

O dziwo na moją płetwę powinny pasować lepiej NW ale cisną od góry, jak poluzuję sznurówki to stopa lata. Sidi niby węższe ale lepiej dopasowane, więc to one zostaną.

Edytowane przez spidelli
  • +1 pomógł 8
Napisano
22 godziny temu, Greg1 napisał:

Chyba w całym województwie :)

Mam piec rowerow z hamulcami Shimano. Koszt 3 butelek 100ml jest podobny jak banki 1000ml :D 

• +1 pomógł 1