JWO Napisano Piątek o 10:19 Napisano Piątek o 10:19 Cytat U Słowaków 80% luda i wszystkie dzieci w kaskach, solidne rowerowe ubiory, starsi ludzie też kaski a u nas na odwrót. Od kilkunastu dni testuje szwedzkie single. Może 20% ludzi jeździ w kasku, a pewnie to cudzoziemcy. Cytuj
marvelo Napisano Piątek o 10:30 Napisano Piątek o 10:30 Jak widać, niektórzy potrafią jeszcze trzeźwo myśleć i nie ulegają powszechnej propagandzie. 3 Cytuj
smw44199 Napisano Piątek o 10:40 Napisano Piątek o 10:40 (edytowane) To nie ja, ale ciekawe😉 https://www.onet.pl/informacje/miejski-reporter/zderzenie-dwoch-rowerzystow-jeden-byl-pijany/jc77z5w,0666d3f1 Edytowane Piątek o 10:41 przez smw44199 Cytuj
RabbitHood Napisano Piątek o 10:46 Napisano Piątek o 10:46 No to już bym się bardziej upierał, że rękawiczki właśnie na szosie są bardziej potrzebne przy glebie - bo zdarcia o asfalt. Jak wypierdzielisz się na górkach to się po prostu połamiesz. "Fobia"? raczej kwestie wygody. I nie mieszaj ubierania kasku z ubieraniem rękawiczek - niezła manipulacja chłopie. Cytuj
Maciorra Napisano Piątek o 11:26 Napisano Piątek o 11:26 @RabbitHood Cytat No to już bym się bardziej upierał, że rękawiczki właśnie na szosie są bardziej potrzebne przy glebie - bo zdarcia o asfalt. Jak wypierdzielisz się na górkach to się po prostu połamiesz. Wiesz, między "nic się nie stało", a "złamałem rękę" jest całe spektrum możliwości. Niejeden raz obtarłem sobie dłonie (i nie tylko dłonie) glebiąc poza asfaltem i niejeden również raz rękawiczki zapobiegły otarciom. Na przykład przy okazji gleby z zeszłego tygodnia, o której pisałem kilka postów wyżej... Ale wiadomo ostatecznie każdy sam sobie waży ryzyko i stosuje takie zabezpieczenia jakie uważa za stosowne. W tym przypadku ja wolę z, niż bez:) Cytuj
Tyfon79 Napisano Piątek o 14:00 Napisano Piątek o 14:00 2 godziny temu, RabbitHood napisał: No to już bym się bardziej upierał, że rękawiczki właśnie na szosie są bardziej potrzebne przy glebie - bo zdarcia o asfalt. Jak wypierdzielisz się na górkach to się po prostu połamiesz. "Fobia"? raczej kwestie wygody. I nie mieszaj ubierania kasku z ubieraniem rękawiczek - niezła manipulacja chłopie. Postaraj się dowiedzieć a nie jest to trudne co jest największym problemem by kontynuować jazdę kiedy GOPR ma klienta bez rękawiczek. Co do połamań żyjesz chyba baaardzo dawnymi czasami. Gdzie widzisz połamańców na zawodach? Kolega miał kibel na szutrówce to mało ci jako dowód, że licho nie śpi. Czego jeszcze chcesz więcej? Sam fakt, że chcesz się wykłócać już jest fobią i tyle a jak słyszę wygodny kask, szosę, gravel i MTB to mi się z Was śmiać chce i to by było na tyle. Co do Szwecji to po pierwsze nie na singlach bo jeszcze ktoś pomyśli, że tam po lesie bez kasku latają w tym na BP a po drugie może warto porównać pewne kwestie. @JWO nie sądzisz, że to co widzisz w pewnych miejscach tam u nich to kwestia związana z nazwijmy to "spokojem jazdy" czyli taki trywialny temat gęstości zamieszkania i tak dalej. Przecież tam są inne przepisy dotyczące jazdy po DDR-ach jak u nas to czemu o tym nie piszesz? Te przepisy mają konkretną genezę i fakty, które się nie zmieniły. Widzisz tam gdzieś słupkozę, nawalone zaparkowanych hulajek ? Sądzisz, że oni w ogóle wiedzą po co my to montujemy Widzisz tam wariatów w samochodach bo mnie wczoraj przy setce koleś poganiał światłami w tunelu. Cytuj
JWO Napisano Piątek o 16:57 Napisano Piątek o 16:57 @Tyfon79 racja nie napisałem dokładnie. Jeżdżą bez kasku po mieście i ściezkach rowerowych. Po leśnych singlach nikt nie jeździ, bo to skaly, kamienie i korzenie. A trzeba jechać co chwila pod górę. Nawet w bikeparku w niedziele byłem sam . Aż właściciel wyszedł mnie przywitać . Nawet nie wiedziałem ze są inne przepisy na DDR. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Piątek o 17:53 Mod Team Napisano Piątek o 17:53 Ostatnio wspominał o tym gość z kanału "Punkt zaczepienia" (krytykując/wytykając niejakiemu PrawiePro nieznajomość przepisów w Szwecji właśnie). No i tam nie ma nakazu jazdy DDR... Odnośnie trzeźwego myślenia, to jest to sprawa dyskusyjna - jak wiadomo, mają tam formę częściowej prohibicji (alko nie kupimy o dowolnej porze, a mocniejszy jest zdaje się w wybranych sklepach), więc teoretycznie powinno być jak za komuny u nas (jednak inna kultura i większa odpowiedzialność widocznie to hamują). Cytuj
Tyfon79 Napisano Piątek o 19:21 Napisano Piątek o 19:21 Nie ma nakazu przy drogach z niską prędkością a na wielu tu gdzie u nas jest 70-ka tam jest nawet 40-ka. Nie ma sensu przy ich stosunku do przestrzegania przepisów wywalać roweru na DDR-kę. Już pomijam, że ruch samochodowy jest tam wielokrotnie mniejszy niż u nas. Nie mniej mam kolegę z ławki szkolnej u ich sąsiadów wyżej i niestety im bliżej większych miast, większej liczby aut tym sensowniej jednak lecieć ściechą obok szosy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi