Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

28T? Po ścianach jeździsz? :) ja w ciężkim i dużym enduro mam 30T, śmigam po górach i jest git, jak nie da rady dokręcić to lepiej i szybciej pchać.

Napisano

@sky87 prawie :D. Sa takie miejsca, gdzie na 32/51 nie dawalem rady 2 lata temu :). Teraz juz daje, ale i tak mialem gorna czesc kasety zjechana.

Cytat

ja w ciężkim i dużym enduro 

ja tez :).

Z gory jade grawitacyjne, wiec musze hamowac, a nie dokrecac ;) 

• Mod Team
Napisano

Pusto w lesie - na 40 km nie widziałem ani MTB, ani grawela :icon_cool: Jakieś powalone drzewa po ostatnich wiatrach, ale mało. Konny patrol policyjny - pewnie się chcieli przyjechać na luzie, a nie użerać z tłumem w weekend ;)

• +1 pomógł 3
Napisano

Chciałem odkręci pedały i się zepsuło. Muszę kupić jakieś dobre imbusy ale 150 zł za kolorowe kredki to dla mnie przesada.  

20260409_175714.jpg

• +1 pomógł 3
Napisano

Skoro jeden nie zdzierżył mocy pracy to wymień na jeden kłalitny np. Park Tool czy cokolwiek.  Albo nawet koloroWera.  Jak następny pęknie / wytrze heksę to dokupisz - po co od razu rzucać się na cały zestaw jeśli nie ma potrzeby? 
Alecz nawiasem - polecam kolorowe kredki, szczególnie obłe końce z ekstra kulką robią robotę na 111%

Dziś picowałem mały różowy rowerek:

8351FFCD-D594-413D-BD4C-95128417F884.jpeg

• +1 pomógł 5
Napisano
16 godzin temu, Jurek63 napisał:

Chciałem odkręci pedały i się zepsuło. Muszę kupić jakieś dobre imbusy ale 150 zł za kolorowe kredki to dla mnie przesada.  

Ciesz się, że nie masz części wbitej w rękę, zdarzyło mi się i kupiłem kolorowe.

• +1 pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Zamontowałem w końcu tego psylodaktyla na moim eksperymentalnym hardtailu. No wygląda dużo potężniej.

Wymieniłem potem klocki w przednim hamulcu, zresetowałem tłoki, ale jeszcze chyba będzie trzeba pobawić się w głębszą regulację, bo coś mi ciągle dzwoni o tarczę.

Na droppera już czasu nie starczyło. 

IMG_4800.jpg

• +1 pomógł 6
Napisano

Poradziłem pani, że jej dzieciak nie ma w rowerku widła Manitou tylko efekt składania przez nieogarniętego „specjalistę”.

IMG_5078.jpeg

Miłego!

• +1 pomógł 2
  • Haha 5
Napisano

Dzisiaj mamusia  miała  "wieczorek zapoznawczy " z moją nową kochanką😉 .  Jedyne co  wydusiła z siebie  przed nadobnym obliczem mojej nowej dziewicy  .... " na mnie to nie wydajesz kilku tysięcy "  i poszła sobie . 😁

20260429_153218[1].jpg

• +1 pomógł 2
  • Haha 3
Napisano (edytowane)

Przejechałem 35km dzisiaj bo ładna pogoda, po lasach i wałach wrocławskich,

Wyjeżdżając już z lasów osobowickich i wracając już do domu, widzę z daleka że stoją 4 kosze na śmieci w tym miejscu: https://maps.app.goo.gl/FbNom438PaUEMoz49 i ktoś wyrzucił niedogaszonego grilla do czarnego plastikowego kosza i z daleka widziałem że się kopci z niego i akurat jak przejeżdżałem obok to się zaczął kosz palić :D WTF

Zatrzymałem się, wyciągnąłem swoją butelkę z wodą pitną ugasiłem pożar, poprosiłem przechodzącą obok parę z wózkiem dziecięcym, żeby mi przypilnowali roweru bo muszę skoczyć zaczerpnąć wody z Odry w butelkę i ugasić całkowicie ten tlący się kosz. Byłem jedyną osobą która się zatrzymała przy palącym się koszu na śmieci. Pożar ugaszony jedno wezwanie straży pożarnej mniej, obstawiam że zajęłyby się wszystkie 4 kosze które tam stały. Wrocław uratowany.

Edytowane przez Seb
  • +1 pomógł 9
Napisano

Akcja ratunkowo-przygodowa. Wyszło, że wymiana kasety i łańcucha w rowerze córki, to za mało - konieczna nowa zębatka korby. 1 maja wieczór, na wyjeździe w Dolinie Baryczy. W Internecie córka znalazła sklep we Wrocławiu, który ma odpowiednią zębatkę. Rano pociągiem, razem z rowerami z Milicza do Wrocka. Zakup i instalacja na chodniku, a następnie piękne 75km przez Dolnośląską Krainę Rowerową z powrotem to Milicza. Tanio nie było, bo jedyną dostępną zębatką to był Garbaruk. 

IMG_0994 Medium.jpeg

• +1 pomógł 8
Napisano

Zdemontowałem końcówkę z pompy do SUPa, którą używałem do tublesowania.  I tyle rowerowych historii na dziś, widziałem dwa rowery ale wodne i przy okazji otworzyłem sezon na pluskanie:

IMG_5104.jpeg

• +1 pomógł 7
Napisano (edytowane)

Łatki rowerowe z Decathlon- samoprzylepne są dobre do łatania plażowych flamingów, lepsze niż mleko doń dodane gdyż transparentny róż z przelewającym się mlekiem  przypomina dużym dzieciom  jak wyglądał ich początek przedzygotyczny. 

A skąd skojarzenie z wodą i flamingiem, kiedy byłem dzieckiem w pewnym tapczanie był Flaming. Romet,,,, dzieje jego były burzliwe, a dziś napompowany pojechał na krótkiej wycieczce ! 🦩🦩🦩🦩🦩🦩 jest błękitny i nie ma nazwy, był na eksport nazywał się UNIWERSAL

Edytowane przez itr
  • +1 pomógł 3
  • Haha 1
Napisano

Dzisiaj nabywałem nowego skilla warsztatowego. Kumpel pozbywa się starego 26" karbonowego ściganta i była mała, ale ciekawa robótka: manetka Xloc od RockShox'a sparowana z amortyzatorem Revelation XX do odpowietrzenia. Zamówiony olej, zestaw do odpowietrzania z pudła po amortyzatorze i moje kolorowe torx-kredki. 

20260503-115953net.jpg

20260503-122102net.jpg

Robota zakończona sukcesem. A tak btw, jednak linka robi jak dla mnie robotę ;) 

No i druga sprawa: myślałem, że jeszcze Bike Maraton 2026 Harrachov-Jakuszyce pocisnę na starych laczkach, ale chyba jednak trzeba będzie sięgnąć do szafki po nowe kapcie.

20260503-180712net.jpg

Nie wiem ile z nim jechałem, ale dojechałem do bazy. Pewnie nawet bym nie zauważył, tak ładnie trzyma ciśnienie, gdyby na ostatnich nastu kilometrach po DDRze coś mi nie zaczęło stukać w asfalt. Myślałem, że jakiś kamyk się zaklinował. Dopiero na myjce go zauważyłem. Dzisiaj już nie miałem weny zająć się sprawą - jutro ekstrakcja i ocena szkód.

• +1 pomógł 7
Napisano

Gościu wykazał się daleko idącą konsekwencją w swoich serwisowych działaniach - ordnung muss sein.  Czyli  wszystkie korony przodem do kierunku jazdy ........🤣

image.thumb.jpeg.f402f6bf16cb2e0c4d9f13fa971cdbbc.jpeg

• Mod Team
Napisano

@Wojcio Teraz jest stylówa Pro z tym Garbarukiem ;)

@CoolBreezeOne Ostatnio widziałem dziwnego grawela Kona z przerzutkami hydraulicznymi (Rotor)...

Po 2 tygodniach wpadło 53 km po polach i lasach. Przez wirusa wypadł poprzedni weekend, a majówkę przesiedziałem, ale teraz mam urlop, to może jakoś sobie odbiję :icon_cool:

Napisano (edytowane)

Dzisiaj na ZPT były ćwiczenia w usuwaniu złomu z opony, wciskania farfocli w dziurę (ot tak obadać jak to jest użyć zestawu ratunkowego z podsiodłówki) i finalnie wymiana starych kapci na nowe połączone ze strzelaniem z BetoAirTanka (tylko raz; drugi strzał udał się z pompki) 🛠️;) 

20260505-090412net.jpg

20260505-090719net.jpg

20260505-090920net.jpg

20260505-091355net.jpg

20260505-091934net.jpg

20260505-095724net.jpg

20260505-180133net.jpg

Edytowane przez CoolBreezeOne
  • +1 pomógł 9