Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

To sporo, ja upchnąłem korbę 46T w ramie mtb i mam ok 5mm 

PS Dlaczego tam przerzutki nie chcesz włożyć? Nie ogarnia zakresu i ociera? 

Edytowane przez smw44199
Napisano
7 godzin temu, smw44199 napisał:

Dlaczego tam przerzutki nie chcesz włożyć? Nie ogarnia zakresu i ociera?

Nie ma takich korb do gravela. Jest tylko 30/46. Od biedy można by dać MTB 26/36. I na tym koniec. Zero możliwości żonglowania zębatkami z powodu HG+. Muszą być kompatybilne.

• +1 pomógł 1
Napisano

Tylko jak to zadziała z 12 ką... u mnie blat NW praxis niedwunastkowy jęczał na zębach przy przekosie i dużych patelniach kasety 50 , a moje dwunastki tej starej korby nie widziały, może zawinę na niej łańcuch 12 kowy, ale dziś  nie mogę rzucić okiem, nie wiem co sieć sądzi o pracy takich starych korb 10 z 12 łańcuchem.. nie wpadłem na to bo grzebię właśnie w napędzie swojego roweru z kasetami 9s/10s  a mtb z 12 są pozamykane za zimę.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

I tu jest pies pogrzebany :) Musi być 12s zgodna z HG+. Przynajmniej jeżeli chcę pozostać przy Shimano. Może jest jakaś kombinacja wykorzystująca komponenty innych producentów ale sprawdzanie tego we własnym zakresie jest zbyt kosztowne dla mnie. To nie jest zębatka za pięć dych tylko grube tysiące - bębenki, klamkomanetki, kasety, łańcuchy, korby.

Tak przy okazji. Przy blacie NW i łańcuchu Shimano 12s też musisz mieć zębatkę dedykowaną do tego a nie taką na której producent napisał że jest zgodna z napędami 12s.

Edytowane przez chrismel
Napisano

@chrismel A właśnie, że nie. HG+ i zębatki mają tylko znaczenie w przypadku stosowania zębatek N/W, bo "uszy" na łańcuchu 12rz shimano haczą o standardowy profil. Ale w przypadku typowej wielorzędowej korby możesz spokojnie używać czegokolwiek. Nawet korb Srama, jeżeli masz taki fetysz.

I tak, nie teoretyzuję, uzywałem na kilku korbach.

• +1 pomógł 1
Napisano

Z korbami jest zawsze różnie, jeśli blat i młynek jest blisko a różnica zębów bardzo duża to przy przekosie z młynku może być konflikt, w dodatku przednia przerzutka musi pasować do ramy - schodzić w dół nie wieszając się na widełkach, nie ściskając się na dolnej śrubie bidonu itp...  wspomnianą 10 jeśli 38/24 jest game czejdżerem mogę w stolicy na chwilę zdemontować i użyczyć.

• +1 pomógł 1
Napisano
13 minut temu, itr napisał:

Z korbami jest zawsze różnie, jeśli blat i młynek jest blisko a różnica zębów bardzo duża to przy przekosie z młynku może być konflikt, w dodatku przednia przerzutka musi pasować do ramy - schodzić w dół nie wieszając się na widełkach, nie ściskając się na dolnej śrubie bidonu itp...  wspomnianą 10 jeśli 38/24 jest game czejdżerem mogę w stolicy na chwilę zdemontować i użyczyć.

Dlatego jestem wielkim fanem ciernych manetek do przedniej przerzutki. Wtedy można w awaryjnych przypadkach kombinować z podkładkami pod młynek i zrobić sobie sprawny napęd z np 48/28 czy inne dziwactwa.

Napisano

A ja jestem fanem chińczyków im mam nadzieję że będą kiedyś równorzędną konkurencją dla Shimano co zmusi tą firmę do podjęcia działań proklienckich. Nie musiałbym nic kombinować gdyby Shimano miało szeroką ofertę kaset 12s. Wtedy bez problemu skonfigurowałbym sobie napęd 1x12 który byłby dla mnie optymalny. Do np. 9s wybór kaset jest ogromny: 12-25, 11-32, 14-25, 13-25, 11-30, 11-23, 12-27, 11-28, 11-34, 12-36, 11-36, 11-41, 11-46. Do 12s mamy szosa 11-34 (36) i MTB 10-51 które pchają do graveli bo Shimano się nie chce zrobić kasety w stylu SRAM XPLR. I już. Korba do gravela - 30-46. Jedyna słuszna dla 25-letniego byczka który generuje 300-400W i dla 65-letniej emerytki która chce prowadzić jeszcze aktywne życie ale generuje 100W.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

46-30 czyli potwierdzenie reguły, jak cos jest do wszystkiego, czyli do niczego.  Przy napędach 12rz dziwie się, że ktoś chce się pitolić z przednią. 

Edytowane przez clavdivs
Napisano
4 godziny temu, uzurpator napisał:

HG+ i zębatki mają tylko znaczenie w przypadku stosowania zębatek N/W, bo "uszy" na łańcuchu 12rz shimano haczą o standardowy profil. Ale w przypadku typowej wielorzędowej korby możesz spokojnie używać czegokolwiek.

Masz Waćpan całkowitą słuszność. Sprawdziłem na korbie Sora 9s i jest cisza, nic nie przeskakuje. Co prawda bez obciążenia i bez zmiany biegów z przodu bo nie mam przedniej przerzutki ale przeleciałem przez całą kasetę i wygląda że powinno być OK.

• +1 pomógł 1