Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@bogus Bez przesady :),  jak wrzucałem do wątku z okazjami było jeszcze 10 sztuk dostępnych, kilka godzin póżniej wieczorem po godz. 22 zostały 2 szt. Następnego dnia już zniknął. Niestety dobre oferty "outletowe" bike-discount szybko się rozchodzą...

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Smarowidło do łańcucha, kupione znacznie wcześniej niż inne graty z foto, (jak to fajnie siedzi na łańcuchu w różnych warunkach), inserty dla Garmina od majrenda (była gleba i trzeba wymienić), dwa razy zestaw koronek 10-12-14-16 (dla mnie i dla kumpla) i Ninja w miejsce zajechanego BB-MT800-PA (u kumpla).  

20250919-075350net.jpg

Edytowane przez CoolBreezeOne
  • +1 pomógł 8
Napisano (edytowane)

Ło panie i to 200 szt na magazynie... Człowiek myślał że będzie wyjątkowy a może się skończyć jak z bordowymi Chiselami z bikeinn...

Jakby co to realna masa 815g komplet z osią, ekspanderem (ekspander 46g) i niedociętą rurą sterową (30cm)

EDIT: Po chwili zauważyłem że niestety szału nie ma bo cena x2....

Edytowane przez wr81
Napisano (edytowane)

Paczka od wujka z Niemiec: zapasowy hak do Kubusia, klucz Radona HT2 "głęboki" bo takiego jeszcze nie mam, klucz do odkręcania zębatek E13 direct mount i wkład suportu BB92/30mm bo nadal szukam przyczyny trzasków...

64cba62051bfec56cd515cbf57429f46.jpeg

I tutaj się zaczyna zabawna część historii, bo ramiona korby odkręcałem u siebie dwukrotnie, czyściłem na błysk łożyska, oś, smarowałem i składałem i... ani razu nie trafiłem na takie oto pierścionki. Zdziwiłem się po odpakowaniu wkładu, że dodawane są jakieś tycie podkładki.

db70d037318a57ffdc11707c1abd246e.jpeg

Okazuje się, że mają różną grubość a w manualu na stronie E13 znalazłem tabeleczkę z info, że do mojej ramy, wkładu i korby powinienem mieć zastosowane 2szt po 0,5mm na stronę. Dam sobie lewe jajo uciąć, że nie mam tam ani jednej i tak sobie myślę cicho, że może to to jest przyczyną trzasków pod pełnym obciążeniem lewej korby? Brak podkładek powoduje, że oś jest zbyt długa, ramię korby dokręca się mocno i nie czuć żadnego luzu - ale połączenie wielowypustu może nie pracować tak jak zostało zaprojektowane.

Edytowane przez cervandes
  • +1 pomógł 1
Napisano

BB30 to jest 42 średnica miski a ja mam klasyczne 41mm czyli... jeszcze gorzej :D  Dziś ostatnie dwie czynności przed wymianą wkładu na nowy. Odkręcę w końcu zębatkę od korby (po to zamówiony klucz) - no i mając korbę na zewnątrz jeszcze raz sprawdzę czy aby na pewno nie mam tych podkładek. A jak te dwa miejsca nie pomogą to ostatnim elementem będzie wymiana wkładu.

A potem zakup MT801 i korby M8120 :D 

Napisano

Bo mam karbonową korbę XCX Race i zależy mi na niej (Oś 30mm).

Muszę zwrócić honor składającemu rower, podkładki są tylko inne. Nie takie cieniutkie aluminiowe tylko pół mm na stronę gumowo plasticzane w formie talerzyków, dobre kilka mm mają tej powierzchni ściskanej.

Wątek serwisowy się z tego robi, kończąc temat napiszę tylko, że odkręciłem korbę, odkręciłem zębatkę, wyczyściłem połączenie zębatki z korbą - a wieczorem zrobię test.

• +1 pomógł 1