Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cytat

Merida za 2700 jest uczciwa propozycja i jak nie chcesz więcej inwestować w rower to ciężko będzie o coś lepszego w tej cenie.

Dokładnie! 

@janpopiel, hamulce nawet w droższych rowerach będą na podobnym poziomie, a amortyzator w razie czego na promocji wyhaczysz za 500 zł.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, NerfMe napisał:

Musisz zrozumieć, że Cragger to rower do innych zastosowań niż opisałeś. Będziesz się na nim męczył na prostych ścieżkach i szutrach. To rower bardziej w góry i trochę cięższy teren. Co więcej Fox 34 nie jest wybitnie sztywny i przy twojej masie będzie wiotki ( oczywiście jeśli mówimy o zastosowaniu roweru w terenie). 

Markhor też jest strasznie wiotkim widelcem, nie mam doświadczenia z XCR 32 z Meridy więc nie podpowiem. Merida za 2700 jest uczciwa propozycja i jak nie chcesz więcej inwestewac w rower to ciężko będzie o coś lepszego w tej cenie.

A więc dobrze wybrałem do rekreacji, nie ma co przesadzać nie zamierzam go upalać na hopkach czy parku mtb. Jest wiele innych modeli w podobnej cenie, ale już nie mają sztywnych osi na czym mi zależało - amortyzator zawsze mogę zmienić jak ten padnie. Bo powietrzny XCR32 jak już rower przyjdzie, warto go otworzyć i sprawdzić czy jeździć aż polegnie i wymiana na coś lepszego???

Edytowane przez janpopiel
Napisano (edytowane)
Cytat

powietrzny XCR32 jak już rower przyjdzie, warto go otworzyć i sprawdzić czy jeździć aż polegnie i wymiana na coś lepszego???

Ja jeżdżę aż padnie... I trwa to już lekko ponad cztery lata 🤣. Fakt, że na mtb nie jeżdżę zbyt dużo od czasu jak mam grawela i szosę ale ujeżdzam go głównie zimą więc warunki mało przyjazne. Jedyne co robię to od czasu do czasu popsikam Brunoxem

Edytowane przez Greg1
  • Haha 1
Napisano
4 godziny temu, chudzinki napisał:

Dokładnie! 

@janpopiel, hamulce nawet w droższych rowerach będą na podobnym poziomie, a amortyzator w razie czego na promocji wyhaczysz za 500 zł.

Co jest dobrze za wczasu zrobić i sprawdzić, póki jest nowy? Jest sens gdzieś go dawać na serwis czy lepiej samemu serwisować? Pierwszy przegląd mam wbity 

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Greg1 napisał:

Ja jeżdżę aż padnie... I trwa to już lekko ponad cztery lata 🤣. Fakt, że na mtb nie jeżdżę zbyt dużo od czasu jak mam grawela i szosę ale ujeżdzam go głównie zimą więc warunki mało przyjazne. Jedyne co robię to od czasu do czasu popsikam Brunoxem

@Greg1

Greg, na Rock Shox był wątek na którym postawiłem to pytanie. O konserwację. Sam też kupiłem walizeczkę Brunox. W każdym razie zrezygnowałem z niego. Tylko czyszczenie powietrzem (grucha) i miękkim pędzelkiem, potem na mokro i do sucha ściereczką z fibry. Po każdej jeździe. Rock Shox zaleca tylko wodę ew. z mydłem. Odnośnie serwisu. Mam takie samo podejście. Bez serwisu. Jednak ja jeżdżę bardzo rekreacyjnie.

Edytowane przez leotdipl
  • Haha 1
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, janpopiel napisał:

Co jest dobrze za wczasu zrobić i sprawdzić, póki jest nowy? Jest sens gdzieś go dawać na serwis czy lepiej samemu serwisować? Pierwszy przegląd mam wbity 

Jeżeli potrafisz to możesz sam serwisować. Na początku dobrze jest sprawdzić czy wszystko jest dokręcone. Miejsca newralgiczne ramy można okleić folią

Edytowane przez Greg1
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Gruszka, pędzelek, chuchanie... Ale bez serwisu. A syf i tak wchodzi podczas jazdy. Ciężko mi to zrozumieć tak szczerze. Ja jednak wole zwykłą szmatkę ale robić serwis. Serwis 50h można ogarnąć samemu, nic w tym trudnego. Jak sie ma stojak to nie trzeba nawet zrzucać widelca, 2 śruby i golenie do czyszczenia zdjęte. Wyczyścić i nasączyć gąbki, nasmarować uszczelki kurzowe, założyć golenie, nalać olej i gotowe. Koszt może 5 zł za 20 ml oleju i 2 ml SramButtera... Uszczelek wcale nie trzeba wymieniać przy każdym serwisie, dopiero jak się zużyją. Już nie wspominając że po takim mini serwisie widelec chodzi znacznie lepiej.

No chyba ze widelec za 200 zł to wtedy pewnie też bym nie robił.

Edytowane przez Jaco80
Napisano
13 godzin temu, janpopiel napisał:

Jak napisał @Greg1 + dowiedz się co należy robić żeby utrzymać gwarancję jeżeli Ci na tym zależy.