chester_jds Napisano Piątek o 09:47 Napisano Piątek o 09:47 22 minuty temu, itr napisał: ostatnia rzecz taśma izolacyjna ...oraz WD-40 i można naprawiać cały świat 3 Cytuj
Eathan Napisano Piątek o 10:10 Napisano Piątek o 10:10 @RabbitHood możesz też mieć taki. To część zaworka Milkita. 2 Cytuj
Greg1 Napisano Piątek o 20:48 Napisano Piątek o 20:48 12 godzin temu, chester_jds napisał: samych szprych to raczej tu się nie włoży Szprychy wozi się wewnątrz rury od siodełka, oglądaj od mniej więcej 2 minuty: https://youtu.be/iXz3UegZ9L0?is=BNoH_WeFhxBXhlz9 A na początku jest narzędzie do szprych wydrukowane na drukarce 3d Ja pomimo, że w grawelu i mtb mam podsiodłówkę z najpotrzebniejszymi narzędziami (multitool, łyżki do opon, zapadowa dętka, łatki, spinka do łańcucha, adapter presta/shreder, kilka trytytek, klin do hamulców, rękawiczki nitrylowe) i pompkę w uchwycie przy bidonie (a na niej nawinięte trochę taśmy izolacyjnej), dzisiaj po przejechaniu grawelem zaledwie 10 km asfaltami złapałem kapcia w przednim kole. No i klops bo okazało się, że po ostatnim kapciu jesienią zapomniałem włożyć do podsiodłówki nową dętkę. A że było na minusie i trochę wiało to wolałem zadzwonić po transport do domu niż zgrabiałymi z zimna palcami kleić dziurę 1 Cytuj
leejoonidas Napisano Piątek o 22:02 Napisano Piątek o 22:02 (edytowane) Bez sensu jest to narzędzie z wydruku 3D, bo jest jednofunkcyjne, tylko do nypli. Szprychy to można przykleić taśmą do tylnych rurek trójkąta lub przedniego widelca. Do szprych wożę Unior 1639/4, ładnie obejmuje nypel z czterech stron no i jeszcze można tym kasetę dokręcić gdy się poluzuje co mi się zdarzyło kilka razy, awaryjnie również odkręcić, pasuje też do nakrętek centerlock. Edytowane Piątek o 22:03 przez leejoonidas 1 Cytuj
leejoonidas Napisano Piątek o 22:19 Napisano Piątek o 22:19 (edytowane) Wożenie wielkiego skuwacza do łańcucha który pełni tylko funkcję spinania i rozpinania łańcucha też jest bez sensu. Do tego celu używam Unior 1647/5 który jest bardzo mały ale dość poręczny i ma funkcję wykręcania zaworów Presta i AV. Ogólnie to im bardziej narzędzie jest kombo, to tym mniej tego badziewia potem wozisz w torebce pod siodłem. Edytowane Piątek o 22:23 przez leejoonidas 1 Cytuj
Wojcio Napisano Sobota o 07:28 Autor Napisano Sobota o 07:28 (edytowane) Ale szprychy to rozumiem na wyprawę dookoła świata? Ostatnie pęknięte miałem w Romecie w ubiegłym stuleciu. Szczególnie, że praktycznie potrzeba 4 rodzaje a by wymienić wszystkie rodzaje to i bacik do kasety i klucz do centerlocka. Edytowane Sobota o 07:29 przez Wojcio Cytuj
CoolBreezeOne Napisano Sobota o 12:39 Napisano Sobota o 12:39 W dniu 19.02.2026 o 19:49, chester_jds napisał: - małe kombinerki składane z Ali, tam chyba są inne elementy wyciągalne, ale chodziło mi przede wszystkim o względnie lekkie minikombinerki W sprawie twoich kombinerek, to zdecydowanie lepszym i bardziej uniwersalnym rozwiązaniem będzie mini-multitool: Co do reszty twojego zastawu, to zamieniłbym kilka rzeczy na opcje wielofunkcyjne (tam gdzie jest taka możliwość.) - mój obecny zestaw w małej podsiodłówce jest na pierwszej stronie wątku. @cervandes, jako forumowego promotora Topump TB2 Pro, pozwolę się ciebie zapytać o dokładność pomiaru ciśnienia w w/w kompresorku. Porównywałeś/sprawdzałeś jak się pomiar ma do cyfrowych manometrów (sks/pro/topeak) i tych z pompek stacjonarnych? 2 Cytuj
chester_jds Napisano Sobota o 13:25 Napisano Sobota o 13:25 W dniu 20.02.2026 o 08:32, KNKS napisał: @chester_jds Jezuuuu... To waży chyba tyle samo co rower... Zważyłem. Razem z samą torbą i przymocowaną do niej z tyłu lampką - 880 gram. Cytuj
cervandes Napisano Sobota o 13:47 Napisano Sobota o 13:47 @CoolBreezeOne jako ambasador marki topump odpowiadam: dysponuję np SKS Airworx 10.0. Oceniam dokładność wskazań na mniej niż 0,1Bar różnicy. Tj pompuję koło na 1,7 elektryczną, po czym zapinam SKSa i mam wskazanie ponad półtora Bara. ALE: trzeba pamiętać, że ciut powietrza ucieka podczas zapinania głowicy + napełnia się wąż w SKS. Także jest naprawdę blisko, nie wiem jedynie czy obie wskazują prawidłowo czy może obie są w błędzie... 2 Cytuj
Wojcio Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Dołączyłem do klientów Topump - dziś przyszła wersja z wyświetlaczem - ładnie pompuje, wrażenie wykonania robi dobre, poza hałasem - niepodpięta 105dB - można strącać lawiny. W trakcie pompowania trochę ciszej (90dB). Pomiar ciśnienia w porównaniu do cyfrowego miernika SKS - na początku pompowania - idealnie, ale po napompowaniu - duża różnica - ewidentnie zaworek przepchany mlekiem i odłącza się wcześniej niż ustawiona, ale to problem też większych elektrycznych pompek. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi