Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
12 godzin temu, chester_jds napisał:

samych szprych to raczej tu się nie włoży

Szprychy wozi się wewnątrz rury od siodełka, oglądaj od mniej więcej 2 minuty:

https://youtu.be/iXz3UegZ9L0?is=BNoH_WeFhxBXhlz9

A na początku jest narzędzie do szprych wydrukowane na drukarce 3d

Ja pomimo, że w grawelu i mtb mam podsiodłówkę z najpotrzebniejszymi narzędziami (multitool, łyżki do opon, zapadowa dętka, łatki, spinka do łańcucha, adapter presta/shreder, kilka trytytek, klin do hamulców, rękawiczki nitrylowe) i pompkę w uchwycie przy bidonie (a na niej nawinięte trochę taśmy izolacyjnej), dzisiaj po przejechaniu grawelem zaledwie 10 km asfaltami złapałem kapcia w przednim kole. No i klops bo okazało się, że po ostatnim kapciu jesienią zapomniałem włożyć do podsiodłówki nową dętkę. A że było na minusie i trochę wiało to wolałem zadzwonić po transport do domu niż zgrabiałymi z zimna palcami kleić dziurę

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Bez sensu jest to narzędzie z wydruku 3D, bo jest jednofunkcyjne, tylko do nypli. Szprychy to można przykleić taśmą  do tylnych rurek trójkąta lub przedniego widelca. Do szprych wożę Unior 1639/4, ładnie obejmuje nypel z czterech stron no i jeszcze można  tym kasetę dokręcić gdy się poluzuje co mi się zdarzyło kilka razy, awaryjnie również odkręcić, pasuje też do nakrętek centerlock.

20260220_225458.jpg

Edytowane przez leejoonidas
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Wożenie wielkiego skuwacza do łańcucha który pełni tylko funkcję spinania i rozpinania łańcucha też jest bez sensu. Do tego celu używam Unior 1647/5 który jest bardzo mały ale dość poręczny i ma funkcję wykręcania zaworów Presta i AV.

Ogólnie to im bardziej narzędzie jest kombo, to tym mniej tego badziewia potem wozisz w torebce pod siodłem.

Edytowane przez leejoonidas
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ale szprychy to rozumiem na wyprawę dookoła świata? Ostatnie pęknięte miałem w Romecie w ubiegłym stuleciu. Szczególnie, że praktycznie potrzeba 4 rodzaje a by wymienić wszystkie rodzaje to i bacik do kasety i klucz do centerlocka.

Edytowane przez Wojcio
Napisano
W dniu 19.02.2026 o 19:49, chester_jds napisał:

- małe kombinerki składane z Ali, tam chyba są inne elementy wyciągalne, ale chodziło mi przede wszystkim o względnie lekkie minikombinerki

W sprawie twoich kombinerek, to zdecydowanie lepszym i bardziej uniwersalnym rozwiązaniem będzie mini-multitool:

20250424_185742net.jpg

20250424_185559net.jpg

Co do reszty twojego zastawu, to zamieniłbym kilka rzeczy na opcje wielofunkcyjne (tam gdzie jest taka możliwość.) - mój obecny zestaw w małej podsiodłówce jest na pierwszej stronie wątku. 

@cervandes, jako forumowego promotora Topump TB2 Pro, pozwolę się ciebie zapytać o dokładność pomiaru ciśnienia w w/w kompresorku. Porównywałeś/sprawdzałeś jak się pomiar ma do cyfrowych manometrów (sks/pro/topeak) i tych z pompek stacjonarnych?

• +1 pomógł 2
Napisano

@CoolBreezeOne jako ambasador marki topump :D odpowiadam: dysponuję np SKS Airworx 10.0. Oceniam dokładność wskazań na mniej niż 0,1Bar różnicy. Tj pompuję koło na 1,7 elektryczną, po czym zapinam SKSa i mam wskazanie ponad półtora Bara. ALE: trzeba pamiętać, że ciut powietrza ucieka podczas zapinania głowicy + napełnia się wąż w SKS. Także jest naprawdę blisko, nie wiem jedynie czy obie wskazują prawidłowo czy może obie są w błędzie...

• +1 pomógł 2