Lextalionis Napisano Piątek o 12:54 Napisano Piątek o 12:54 Wszystko wskazuje na to, że aplikacja wkrótce przestanie istnieć. Tochę szczegółów można znaleźć tutaj YouTube (i wcześniejszym materiale) - w skrócie Komoot został wykupiony i od razu zwolnono ponad 80% pracowników. Macie jakieś inne przydatne narzędzia do planowania tras? Chciałbym zbadać temat zanim Komoot faktycznie zniknie. 1 5 Cytuj
Rafał87 Napisano Piątek o 13:29 Napisano Piątek o 13:29 Wiadomo kto wykupił? Pachnie tu konkurencją od jakiegoś urządzenia nawigacyjnego na rower, jednak dużo ludzi zaczęło używać telefonu + komoot'a. Cytuj
Wojcio Napisano Piątek o 13:34 Napisano Piątek o 13:34 A ja właśnie zapłaciłem za rok premium.😂 Cytuj
Rafał87 Napisano Piątek o 13:41 Napisano Piątek o 13:41 za rok? Jakiś czas temu jak pamietam to płaciło się za dożywotni dostęp. Teraz już wiadomo co znaczył ten dożywotni dostęp Cytuj
Lextalionis Napisano Piątek o 13:52 Autor Napisano Piątek o 13:52 Jakiś fundusz wykupił. Ponoć taki właśnie mają schemat działania że kupują i potem zwalniają 70-90% pracowników Cytuj
CoolBreezeOne Napisano Piątek o 14:40 Napisano Piątek o 14:40 55 minut temu, Rafał87 napisał: za rok? Jakiś czas temu jak pamietam to płaciło się za dożywotni dostęp. Teraz już wiadomo co znaczył ten dożywotni dostęp Płaciło się za dożywotni dostęp, ale do map. Premium miało kilka opcji płatności, ale nigdy "na zawsze"😉 1 Cytuj
KNKS Napisano Piątek o 14:48 Napisano Piątek o 14:48 55 minut temu, Lextalionis napisał: Jakiś fundusz wykupił. Ponoć taki właśnie mają schemat działania że kupują i potem zwalniają 70-90% pracowników W takim razie, tak z ciekawości, ilu pracowników zatrudnia Komoot ? Cytuj
D1ckSteele Napisano Piątek o 18:30 Napisano Piątek o 18:30 Ale szkoda, działał bardzo dobrze. Ma ktoś namiary na jakiś darmowy zamiennik ? XD Cytuj
martinnoo Napisano Piątek o 19:58 Napisano Piątek o 19:58 Ciekawa historia jest wokół Koomota, tak przy okazji poczytałem sobie. Ale Panowie, no stress. Korzystajcie jak do tej pory, czas pokaże co przyniosą te zmiany. 2 Cytuj
DEFTONES Napisano Piątek o 20:10 Napisano Piątek o 20:10 Serwisów czy aplikacji do planowania jest trochę. Problem dla mnie jest taki, że jestem zżyty z Komoot, wspieram go swoimi zdjęciami, tworzeniem atrakcji itd. Bardzo dobrze mi się w nim planuje wszystkie trasy. Zaraz się okaże, że to wszystko zostanie skasowane, a serwis będzie kastrowany i finalnie zdechnie. No i Komoot był na tyle popularny, że był "wspierany" przez producentów komputerów rowerowych. Wiele serwisów nie jest i przejście do takiego serwisu oznacza dłubaninę przy wgrywaniu tras czy zgrywaniu aktywności. Cytuj
wojtasin Napisano Sobota o 16:59 Napisano Sobota o 16:59 W dniu 6.06.2025 o 14:54, Lextalionis napisał: Chciałbym zbadać temat zanim Komoot faktycznie zniknie. Nie zniknie, skończy jak bikemap.net - ładna stronka utrzymywana przez ograniczoną grupę użytkowników, bez premium nie zmienisz widoku mapy, nie ściągniesz GPX trasy, którą stworzyłeś, nawet jej nie usuniesz na dobre, bo trzeba było jakoś reagować, kiedy ludzie po wprowadzeniu opłat zaczęli masowo usuwać swoje treści (chwalili się, że po zmianie modeli przybyło im użytkowników, ale semrush mówi coś innego). RidewithGPS pozwala na ściąganie plików, ograniczenia są w publikowaniu zestawów aktywności - jeśli chcesz połączyć ile jazd w jeden cykl (wyprawę), to w bezpłatnej wersji można coś takiego zrobić tylko dwa razy. Dodatkowo w opcjach premium jest redukowanie ilości punktów w śladzie, czy generowanie tras ze śladu. Do planowania tras używam broutera i mapy.com. 1 Cytuj
XPLUMMY Napisano Wtorek o 13:46 Napisano Wtorek o 13:46 O kurde dopiero teraz widzę że coś takiego się stało wróciłam do jazdy na rowerze i sie wkręcam, planuje trasy na Kamoot i bardzo sobie chwalę... Oby działał jak najdłużej Cytuj
Greg1 Napisano Wtorek o 14:55 Napisano Wtorek o 14:55 Ja to się nawet szarpnąłem i wykupiłem mapy na wszystkie regiony, cały świat ☹️ 1 Cytuj
chudzinki Napisano Wtorek o 15:14 Napisano Wtorek o 15:14 @Greg1, spokojnie! Ja mam zamiar to zrobić w tym albo najpóźniej w przyszłym tygodniu przed pierwszym weekendem w górach 🙂. Już mam dość przerzucania profili. Cytuj
DyktaTusek Napisano wczoraj o 07:10 Napisano wczoraj o 07:10 (edytowane) 16 godzin temu, Greg1 napisał: Ja to się nawet szarpnąłem i wykupiłem mapy na wszystkie regiony, cały świat ☹️ To nowość, ja też te mapy cały świat wykupiłem. Planuję traski rónolegle na 2 dużych monitorach na Mapy CZ + Komoot właśnie bo ma kilka zalet. 1 - rodzaj nawierzchni. 2 - czasem można podglądnąć fotkę nawierzchni jak ktoś wrzucił. 3 - to w przeciwieństwie do MapyCZ (i tego nie mogę zrozumieć u pepików) można zaimportować GPX i edytować. 4 - można prowadzić trasę z pukntu do punktu z pominięciem braku przejezdności - ogromna zaleta. 5 - jest w sklepie Garmina choć na zegarku to bez sensu więc nie korzystałem, ale jak coś backup trasy jest. 6 - wybór rodzaju roweweru i dopasowanie do tego trasy. 7 - w navi a wolę telefon jest sporo opcji w tym profil wysokościowy trasy. A ogromną wadą jest, że nie maszlaków pieszych i rowerowych w podstawowej wersji, miałem z tego względu kupić Pro, dobrze że ostrzegliście, ale ponoć nawet na Pro i tak się nie da wyświetlać obu typu szlaków naraz - prawda to? Edytowane wczoraj o 07:17 przez DyktaTusek Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 08:47 Napisano wczoraj o 08:47 W dniu 6.06.2025 o 22:10, DEFTONES napisał: No i Komoot był na tyle popularny, że był "wspierany" przez producentów komputerów rowerowych. Wiele serwisów nie jest i przejście do takiego serwisu oznacza dłubaninę przy wgrywaniu tras czy zgrywaniu aktywności. Gdzieś mi mignęło, że ta zmiana oznacza m.in. inne podejście do wysyłania tras na Garmina. Żeby to robić musisz wykupić premium. 1 Cytuj
pecio Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowane) @Eathan masz rację , cytuję ze strony Komoot.......... Subskrypcja Komoot Premium obejmuje: Wielodniowe trasy Kolekcje osobiste Śledzenie na żywo Pogoda na trasie Mapy specyficzne dla sportu Mapy 3D Atrakcje w pobliżu obiektu wej. Wysyłanie tras do urządzeń zewnętrznych !!!! Synchronizacja na żywo z Komoot do Garmin !!!! Synchronizacja na żywo z Komoot do aplikacji Bosch e-bike Flow (dla wybranych urządzeń) Informacje: Aktywna subskrypcja Komoot Premium jest wymagana do wysyłania tras do urządzenia zewnętrznego. Czyli to co było atutem tej apki poszło się .............😁 Edytowane 21 godzin temu przez pecio 1 Cytuj
chudzinki Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu A ja zapytam o mapy. Miałem w planach kupić cały świat, ale teraz się zastanawiam nad kilkoma regionami...Mając darmowy Kraków mogę wykupić np. Bielsko za 18,99 zł - to wiem. Pytanie: czy później mogę również za 18,99 zł dokupić coś kolejne za 18,99 albo 42,99 czy jest jakiś limit? Cytuj
Eathan Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu @chudzinki do tej pory nie opłacało się dokupywać pojedynczych regionów. Lepiej było kupić całość i mieć spokój. Teraz nie wiem jak jest. PS W związku z tymi zmianami wyłączyłem karmienie Komoota moimi aktywnościami z Garmina. 1 Cytuj
pecio Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Możesz kupić regionów bez opamiętania 😉 bądź ile. Tu nie ma limitów. Tylko najlepiej opłaca się od razu cały "globus " wykupić. Czasami robią , tfuu ..... robili fajne promki. 1 Cytuj
chudzinki Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu @Eathan, @pecio, byłem przekonany o zakupie całego świata, ale dzisiaj wszedłem popatrzeć co tam są za regiony i biorąc pod uwagę gdzie się obracamy to chyba bezsens płacić za cały świat. Popatrzę jeszcze dokładnie 🙂. Cytuj
Eathan Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu @chudzinki już teraz nie pamiętam, ale jak bywały promocje to zakup 2 czy 3 regionów w samej PL dawał ceny całej mapy. Więc wtedy wybór był prosty. U mnie bez problemu zaliczam na kole 3 województwa. 1 Cytuj
nctrns Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 22 godziny temu, Eathan napisał: Gdzieś mi mignęło, że ta zmiana oznacza m.in. inne podejście do wysyłania tras na Garmina. 19 godzin temu, pecio napisał: Czyli to co było atutem tej apki poszło się ... Tyle że to nie dotyczy tych, którzy sypnęli jakiegoś grosza komootowi przed lutym czy tam marcem tego roku. Ci są "odziadkowani" i wysyłanie (na razie) dalej będzie działać na starych zasadach. Czyli jak ktoś wcześniej wykupił z pieniążek jakąkolwiek mapę, albo cały świat, ma na razie dobrze https://www.dcrainmaker.com/2025/03/komoot-acquired-history-says-this-wont-end-well.htm 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi