Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Ostatnio oglądam gościa "Koniu Obieżyświat" na yt, który niedawno wyruszył w podróż dookoła świata. Wydaje się pozytywny - oprócz tego, że używa słowa bynajmniej w sensie twierdzącym, i zamiast alerty mówi altery :icon_wink:

Napisano

Od jakiegoś czasu obserwuję tę nachalną propagandę typu jaki to ten Zachód niebezpieczny i pełen śmieci a nasz cudowny kraj nad Wisłą i jego stolica bezpieczne i czyściutkie. Sporo jeżdżę, mieszkałem też wiele lat w innych krajach "zgniłego Zachodu", byłem chociażby cały zeszły tydzień w Londynie i nie widziałem ani tabunów migrantów napadających na ludzi w centrum miasta ani tych stosów śmieci. Kilu bezdomnych jakich spotkałem gdzieś pod mostami rozmawiało ze sobą w języku polskim a centrum miasta i okolice wszystkich atrakcji turystycznych wręcz lśnią czystością, toalety (nawet na dworcach) są darmowe, czyste i jest w nich zawsze papier toaletowy w przeciwieństwie do tych w naszym kraju. A kradzieże zawsze się zdarzają, u nas też, i to z ogrodzonych posesji potrafią ukraść rowery więc tym bardziej w mieście i u nas nie robią tego na pewno imigranci tylko nasi (ci u nich to też obywatele, nie zawsze kolorowi, biali też). To samo z tą chucpą na granicach - nagle teraz pewne grupy społeczne/polityczne obudziły się, że nielegalni emigranci są "podrzucani" z Zachodu, jakoś wcześniej, jak było rocznie czy miesięcznie więcej takich przypadków (sprawdźcie sobie statystyki) to nie wysyłali "patroli obywatelskich", nie tworzyli Ruchu Obrony Granic. I nie jestem zwolennikiem ani jednej ani drugiej opcji politycznej, mam ich głęboko, robię swoje, byłem tu i tam, widziałem to i owo ale umiem analizować, potrafię znaleźć dane (co jest dość łatwe w obecnych czasach) i nie polegam na przekazie tylko i wyłącznie jednego medium

• +1 pomógł 3
Napisano
W dniu 15.07.2025 o 08:22, Turysta05 napisał:

Czy Wasze rowery jeszcze stoją bezpiecznie?  To się może niebawem skończyć!  W Londynie biali ludzie już zupełnie przestali reagować na zuchwałe kradzieże, pozostałym "w to graj".

Screenshot_2025-07-15-08-15-38-497_com.android.chrome.thumb.jpg.62ef6bc6414dee12471e4fe11028937d.jpg

https://www.facebook.com/reel/517189474754387/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

Mi raz buchnęli rower we Wrocku w święta wielkanocne i 2 dni później wystawili go na olx. Umówiłem się na zakup w towarzystwie kolegów w mundurach XD Wyciągnęli 5 sebixów z mieszkania, 7 rowerów i 50 telefonów XD

• +1 pomógł 1
Napisano

@Turysta05 nikt nie chce dostać kosą miedzy żebra albo w ogóle mieć problemy potem z policją wiec ludzie tak a nie inaczej reagują. U nas jak coś będzie dokładnie tak samo. Ja w ogóle uważam, że w ramach gościny powinniśmy im udostępnić te rowery a już na pewno ci z nas co mają po kilka rowerów. Przecież nie pójdą i sobie nie kupią a już tym bardziej zdalnie;)

• +1 pomógł 1
Napisano

@Tyfon79 ale ty znowu odnosisz się do tych wyimaginowanych imigrantów grasujących po naszym kraju - u nas kradną nasi, ewentualnie "przyjaciele" zza wschodniej granicy. Żaden imigrant nie marzy o ucieczce do Polski, tu nie ma benefitów, socialu, oni chcą do Niemiec, Szwecji, Francji, UK. To dlatego Niemcy ich nam "zwracają" bo się u nas rejestrują po przekroczeniu zielonej granicy i od razu prą na Zachód. Kiedyś była akcja po wybuchu (nie wiem już której) wojny w Syrii, że jakaś dziewczyna, obywatelka naszego kraju ale z syryjskimi korzeniami, załatwiła jakieś miejsca i ściągnęła do Polski kilkunastu syryjskich uchodźców, rodzinę, kuzynów, sąsiadów, itp. i następnego ranka już ich nie zastała na kwaterze, wszyscy uciekli do Niemiec. W naszym kraju na rowerach to co najwyżej jeżdżą dostawcy żarcia z Indii czy Bangladeszu a nie uchodźcy. W takich Niemczech na przykład to uchodźcy rozbijają się lepszymi furami niż miejscowi, którzy są pro-eco i jeżdżą rowerami, taki uchodźca z żoną i sześcioma czy siedmioma dzieciakami dostaje tyle zasiłku z socialu, że od razu kupuje porządną furę, chatę, szkołę, lekarza, itd. ma za darmo. Jak pracowałem na kontrakcie w Niemczech to nawet moi koledzy z pracy bluzgali, że w ich kraju się nie opłaca pracować bo na zasiłku masz 1000 czy 1100 eur, chatę za darmo, bony na żarcie, darmowego lekarza, itd. a jak pójdziesz do pracy i dostaniesz najniższą krajową 1200 eur to sam musisz sobie opłacić chatę, kupić żarcie, itd.

• Haha 1
Napisano

Jak to napisał wielki polski filozof i wieszcz:

Cytat

tylko zimno i pada zimno i pada na to miejsce w środku Europy
gdzie ciągle samochody są kradzione, a waluta to polski złoty
samochody to nie Ruscy kradną tylko robią to właśnie Polacy

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Greg1 napisał:

Żaden imigrant nie marzy o ucieczce do Polski, tu nie ma benefitów, socialu, oni chcą do Niemiec, Szwecji, Francji, UK.

Aspekt ekonomiczny nie jest jedyną przyczyną masowego napływu imigrantów do Europy. Nie zapominaj, że migracja z krajów muzułmańskich jest jedną z form dżihadu i jest wpisana w doktrynę islamu. Chodzi o zasiedlanie nowych lądów, dominację nad niewiernymi i wprowadzenie prawa szariatu na całej ziemi. To się odbywa małymi kroczkami, dla wielu niezauważalnie, ale ostateczny cel jest jasny. Bardzo przystępnie wyjaśnia to Dr Bill Warner, który od wielu lat bada polityczną stronę islamu i przestrzega przed zagrożeniami ze strony tej religii dla naszej cywilizacji. 

5 godzin temu, Greg1 napisał:

Kiedyś była akcja po wybuchu (nie wiem już której) wojny w Syrii, że jakaś dziewczyna, obywatelka naszego kraju ale z syryjskimi korzeniami, załatwiła jakieś miejsca i ściągnęła do Polski kilkunastu syryjskich uchodźców, rodzinę, kuzynów, sąsiadów, itp. i następnego ranka już ich nie zastała na kwaterze, wszyscy uciekli do Niemiec.

Przypuszczam, że chodziło o Miriam Shaded i jej fundację Estera, ale ona pomagała prześladowanym w Syrii chrześcijanom, a nie muzułmanom, więc tu zadecydował głównie aspekt ekonomiczny. 

Miriam Shaded: nie można mieć pretensji, że uchodźcy uciekają z Polski

Edytowane przez marvelo
Napisano
W dniu 19.07.2025 o 22:20, D1ckSteele napisał:

Mi raz buchnęli rower we Wrocku w święta wielkanocne i 2 dni później wystawili go na olx. Umówiłem się na zakup w towarzystwie kolegów w mundurach XD Wyciągnęli 5 sebixów z mieszkania, 7 rowerów i 50 telefonów XD

W UK nie jest rzadkością kiedy to beżowi na skuterach przejmują rower od rowerzysty podczas jazdy.