Skocz do zawartości

[FatBike] Jaki rower Kupić do 2000zł

Icon705

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
14 minut temu, Sobek82 napisał:

No to są wszystko rowery porównywalne z Indianą - brak sztywnych osi i tapera, często napęd 1x11 albo 1x12 - też nie dla amatorów ... Co do amortyzatora wolałbym RS30 od jakiegokolwiek Suntoura.

9 minut temu, Sobek82 napisał:

Ten jegomość chciał jeszcze chwil temu kupić fiata do 2k, a Ty już o świętych osiach wspominasz  ;) 

Po prostu budżet 4000 to taki niefajny bo ciut więcej i można mieć porządny rower - to budżet na rower o starych standardach ale przyzwoitym osprzęcie. 

8 minut temu, Sobek82 napisał:

Mam paździerza, Peak'a, Breezer'a również bez sztywnych osi i wiesz co? Jeszcze się nie zabiłem, komfortu, pewności także.

Masz racje, stare standardy nie bywaja przyczyną zgonu. I ?

Napisano

Wiesz, auta z gaźnikami tez jeżdżą ale kupiłbyś taki ? Co do sztywnych osi - jasne, to ulepszenie bez którego da się żyć. Ale niekoniecznie płacąc 4k. A taper - już nie ma amortyzatorów bez tapera.

2 minuty temu, spidelli napisał:

A służy do tego?

Niepiszmy koledze o śp fatach bo jeszcze kupi i będzie rozpacz :)

9 minut temu, Sobek82 napisał:

Stary nie stary i tak za dużo dla wielu wiosennych miłośników dwóch kółek.

I nie każdy wiosenny miłosnik pozostaje wiosennym miłośnikiem. A i wiosna nie warto przepłacać.

Napisano

Nie, no ok. Widziałem gościa na plaży na takim rowerze. Turlał się. To naturalne środowisko takiego roweru.

Ale czy jest sens kupowania? W Polsce?

Nie sądzę.

Edyta:

Chyba że ktoś mieszka nad morzem. Na rower "cywilny" chyba nie bardzo.

Napisano
7 minut temu, spidelli napisał:

A służy do tego?

No bez tego to będzie stał w miejscu :D

NIe wiem gdzie trzeba mieszkać, żeby stwierdzić że koniecznie trzeba mieć rower, który daje radę tylko w piachu.

Napisano

Nad morzem. Plaża albo leśne ścieżki z kopnym piachem. Ew. góry i luźny śnieg (bo takie było chyba ich pierwotne przeznaczenie).

Ale wciąż mam podobne wątpliwości :)

Napisano
Cytat

Faty potrzebują wyznawców

Oj tam, oj tam :) Taki rower ma jakiś sens, jak się ma odpowiednią piaskownicę w pobliżu. Albo jak się nie ma ale kupuje jako trzeci, jak kabriolet ;) Sam kiedyś myślałem o takim tanim facie ale jednak nie mam piaskownicy w pobliżu a sprzęt musi pracować :D

Nie ma sensu - co już padło - jako podstawowy rower z przeznaczeniem, jak dla Autora wątku. Podkreślam specjalnie, żeby nie było wątpliwości.

Napisano
Godzinę temu, Tyfon79 napisał:

nie widziałeś tego naganiania na Faty tej zimy. Blogery, vlogery aż się paliły

Tej? Przecież faty to temat martwy od 3 czy 4 lat :) 

Napisano
9 minut temu, m0d napisał:

Tej? Przecież faty to temat martwy od 3 czy 4 lat :)

Tej bo miałeś jak od wielu wielu lat prawdziwą zimę nawet na nizinach. Promowanie BWB Toudi było wręcz nie smaczne. A czy temat wymarł? Nie miałem tej zimy ani jednej rozmowy podczas wypadku zwykłym fullem w góry by temat szerokich opon nie był tykany. Piszę i zwykłych turystach. Nawet strażnik parkowy w Gorcach był zdziwiony bo zimą w tym regionie częściej te faty widać. Oczywiście sporo to wypożyczalnia a nie świadomy zakup. Fat nie jest zły jako taki ale ma tak wąskie zastosowanie, że to zakup dla maniaków. Nawet nie nadaje się na każde warunki śniegowe i rodzaj śniegu. 

Napisano

Chłopak zdezerterował jak xx% zakładających temat jaki rower.
Zastanawia mnie mnogość tych różnych rowerów jak taki właśnie krosiak to najbardziej uniwersalny rower dla xx%  zielonych i pomarańczowych rowerzystów.

Napisano

Zdezerterował bo tak naprawdę w ogóle nie jest zainteresowany. Jego pytanie można przetłumaczyć na: "Chcę kupić auto - co radzicie".

Tak serio, to wydaje się, że brakuje w FAQ, regulaminie jakiegoś szymelka gdzie ludzie dowiadywali sie jak powinni określać swoje preferencje - miasto/poza miastem, scieżki asfaltowe/utwardzone/piaszczysto-błotniste, czy jak miasto to do dojazdy pracy czy bulwary a jak las to czy utwardzone drogi czy korzenie, jak długie trasy, czy gory a jeżeli tak to cyklotrasy w Czechach czy szlaki piesze a może przygotowane traile, czy jazda bardziej sportowa czy turystyczna, szczupły czy z nadwagą, wysportowany czy nie itd ...

Inaczej będą wciąż te same dyskusje poprzerastane bocznymi arabeskami i dyskusje gravel vs XC ... 

Napisano
17 godzin temu, Sobek82 napisał:

Chłopak zdezerterował jak xx% zakładających temat jaki rower.

Spora część tematów to szukanie potwierdzenia. Jak się zaczyna drążenie i pytania, to robi się to niewygodne dla pytającego :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...