Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie lubię gdy idę na rower i jak patrzę na pogodę, słońce świeci ptaszki śpiewają i wszystko jest OK a jak już jestem zebrany i wychodzę na przejażdżkę to idą chmury i straszy deszczem :D

Nie lubię jak jadę sobie moim zwykłym rowerem 20-25km/h po ścieżce rowerowej co i tak jest już dość szybko i mnie wyprzedza dostawca jedzenia na jakimś rowerze-odrzutowcu 40km/h+ WTF

• +1 pomógł 2
Napisano
Godzinę temu, chester_jds napisał:

Nie rozumioem, jaki masz problem z tym, że ktoś za Tobą jedzie? 

Jeżeli ktoś jedzie Ci 50 cm od opony, czyli ma zerowe szanse na reakcje gdy ja zahamuje, to chyba nie jest to zbyt komfortowe i bezpieczne, prawda?

• +1 pomógł 2
Napisano
2 godziny temu, przecietny.kolarz napisał:

Co mnie wkurzyło na rowerze?

Wychodzę na szosę, ładna pogoda, Google pokazuje wiatr 3km/h. No i super, tylko po jakimś czasie okazuje się że wieje nie 3km/h a chyba 23km/h, a teraz trzeba wracać pod wiatr.

O co chodzi z tym wiatrem od jakiś 2-3 lat?

Dlatego nie patrzę na pogodę z Garmina. Używam apki WindField na Edku. Tam źródłem pogody mam ustawione AccuWeather. Najbardziej sensowna pogoda w moim rejonie. Ostatnio wiatry powyżej 25-30km/h w porywach 50km i tak pokazuje a źródłowa pogoda Garmina max 10km/h😄

Napisano

Pogoda z AccuWeather - ROTFL :D te gówno w minutcastie przy bezchmurnym niebie zapowiada deszcz za 15 minut dla przykładu :)

Chcesz porządną pogodę - meteoblue. Koreluje pogodę z wielu modeli naraz, podaje współczynnik prawdopodobieństwa dla każdej dziennej prognozy.

• +1 pomógł 1
Napisano
42 minuty temu, Charvel napisał:

Pogoda z AccuWeather - ROTFL :D te gówno w minutcastie przy bezchmurnym niebie zapowiada deszcz za 15 minut dla przykładu :)

To się tak spsuło z pół roku temu. Wcześniej tak nie wariowało, a teraz rzeczywiście niemal zawsze deszcz... ale nie patrz na bieżącą czterogodzinną  tylko cogodzinną trzydniową, wtedy już podaje rozsądnie.

Napisano

Typ na czerwonym karbonowym Gravelu, wczoraj około 17 w miejscowości Pęcice pod Warszawą.

Jade DDR, a naprzeciwko on gapiący się w telefon. Był tak zajęty że zjeżdżał na moją stronę, mineliśmy się na gazetę i niewiele brakowało żebym musiał zjechać na drogą pod prąd żeby uniknąć wypadku.

Najwyraźniej nie zrobiło to na nim wrażenia, bo gdy ja się odwróciłem i krzyczałem co robi, on nadal gapił się w telefon i nawet nie spojrzał czy wszystko jest ok.

Napisano

Też tak robię. I często spotykam taką jedną co jeździła ze słuchawkami w uszach i do tego wężykiem. Kiedyś mnie tak wi... że podjechałem i praktycznie do ucha się jej wydarłem, żeby spierd... zjechała z środka drogi. Wylądowała w płytkim, suchym rowie wyściełanym trzciną. Od tamtej pory jeździ normalnie. Prawą stroną, bez słuchawek.

• +1 pomógł 3
Napisano
W dniu 26.04.2026 o 09:31, przecietny.kolarz napisał:

O co chodzi z tym wiatrem od jakiś 2-3 lat?

Od jakiegoś czasu ktoś tu coś gmera z tą pogodą bo to są już nie przelewki. Kurna wczoraj blisko 150 km głównie rejony Zbiornika Orawskiego i Orawskie bagna i pizgało tak, że jeszcze dziś czuję piach w gębie, oczach. Jest tak sucho a to góry przecież, że po bagnach można przejść suchą stopą. Jeszcze tak zakurzonego roweru, butów, w sumie wszystkiego w życiu nie miałem. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Pył " glebowy" a w dodatku iglaki się " spuszczają"  . Wczoraj rower stał na podwórku i zmienił kolor na żólty . To samo z samochodami. Takie uroki życia na łonie natury. 

Napisano

@pecio ja to wszystko wiem ale bez przesady. Leciałem nowo budowaną szutrówką miedzy Chyżnem a Jabłonką w Borach Orawskich czyli bagna to jak byś chciał napełnić choć trochę bidonu brudną wodą to trzeba by się sporo naszukać. Kurna pod kołami czasem 5-10 cm nawet nie piachu tylko czegoś podobnego do cementu. A piekarnik jak w lipcu. 

Napisano (edytowane)
W dniu 6.05.2026 o 12:04, Tyfon79 napisał:

Od jakiegoś czasu ktoś tu coś gmera z tą pogodą bo to są już nie przelewki. Kurna wczoraj blisko 150 km głównie rejony Zbiornika Orawskiego i Orawskie bagna i pizgało tak, że jeszcze dziś czuję piach w gębie, oczach. Jest tak sucho a to góry przecież, że po bagnach można przejść suchą stopą. Jeszcze tak zakurzonego roweru, butów, w sumie wszystkiego w życiu nie miałem. 

Jest bardzo sucho w lasach. W ub. weekend zrobiliśmy trasę Veleo Przemsza tam i z powrotem (65km, większość po lasach, szutry) - nie pierwszy raz.  Dużo ludzi jeździło, wszędzie w powietrzu kurz i pył. Również tak zakurzonego roweru  nigdy nie miałem. Z czarnego zrobił się szary, sandały shimano, napęd to samo. Dodatkowo faktycznie, tej wiosny wyjątkowo dużo dni z silnym wiatrem.

@KNKS Nie ma rzeczy niemożliwych - biorę wtedy e-gravela i na lekkim wspomaganiu lecę pod wiatr. Najgorszy ten boczny...

Edytowane przez dfq