Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, marcesco napisał:

Varia z homologacją, aby nie wypalać oczu kierowcom. Podchodziłem sceptycznie do radaru, ale po kilku stresujących sytuacjach na szosie postanowiłem jednak się skusić.

PXL_20260423_141711987~2.jpg

O ile dobrze rozumiem, to wersja RTL516 czyli na rynek niemiecki ma jasność zaledwie 5lm. Nie masz wrażenia że tak naprawdę pozbyłeś się połowy tego co jest najlepsze w tym urządzeniu? Tam gdzie jeżdżę bardzo dużo osób ma Varie i jeżeli jeździ się w dzień lub nawet pod wieczór w lato, naprawdę ciężko powiedzieć że to komuś wypala oczy. No a jeżeli nawet, to zawsze można ustawić tryb małej jasności w wersji RTL515. Od kiedy mam to urządzenie, naprawdę mam wrażenie że to właśnie światło powoduje że już z daleka zwraca to uwagę. Światło nie jest mocne, tylko po prostu skupione.

No i co masz na myśli pisząc "homologacje"? RTL515 jest oficjalnie dostępne na Polskim rynku, więc jest zgodne z wszelkimi Polskimi przepisami. RTL516 to wersja na Niemiecki rynek, bo takie są tam przepisy.

Edytowane przez przecietny.kolarz
  • +1 pomógł 1
Napisano
1 godzinę temu, marcesco napisał:

Podchodziłem sceptycznie do radaru, ale po kilku stresujących sytuacjach na szosie postanowiłem jednak się skusić.

Też byłem. Od ponad tygodnia jeżdżę z RearVue 820. Uwierz mi będziesz zadowolony. 

• +1 pomógł 2
Napisano

@przecietny.kolarz w swojej Flare RT używam tylko najsłabszego trybu i porównując ją na żywo z Varią to i tak ta druga świeci jaśniej. Na marginesie to uważam, że mocne oświetlenie nie zapewnia bezpieczeństwa, jak jakiś jełop zza kierownicy nie widzi całego kolarza to żadna lampka tu dużo nie pomoże, a z kolei mnie osobiście nie raz oślepił miszcz obwieszony chińskimi lampkami z pierdyliardem lumenów. Co do homologacji jak najbardziej słuszna uwaga, zjadło mi "DE", a akurat u sąsiadów robię około połowę mojego rowerowego przebiegu.

• +1 pomógł 1
Napisano

Niestety co do Chińskiego badziewia to się zgadzam. Raz widziałem wariata który miał tak mocne światło, że w letnie popołudnie widziałem poprostu białą plamę z kilkuset metrów. Nie wiem po co ludzie montują coś takiego...

Akurat Varia ma fajny tryb mrygania, który nieco zwraca uwagę. Gdy nic za Tobą nie jedzie, mryga dość spokojnie, natomiast gdy wykryje ruch tryb się zmienia. Wydaje mi się że mimo wszystko to jednak nieco przyciąga uwagę. Oczywiście jak ktoś jest 20 metrów za Tobą i Cie nie widzi, to nawet machanie flagą nie pomoże. Natomiast gdy mówimy o 100-200 metrach, to daje to dużo czasu żeby kierowca miał czas zorientować się w sytuacji.

Tak czy inaczej będziesz zadowolony i po pierwszym wyjeździe nie będziesz chciał wyjeżdżać bez radaru. Ja kupiłem podchodząc do tego jak do gadżetu który pewnie będzie niepotrzebnym wynalazkiem, a okazało się totalnym gamechangerem.

• +1 pomógł 1
Napisano

Tzn że materiał transparentny, czy się zaczynają obtarcia gdy pampers siądzie od prania i potu ????

Mój as jest asos fri jak dotąd, a chińczycy zawiedli w świecie mojej rzyci, i po pierwszej parze Racmerów doskonałej, dwie następne zawiodły,  inaczej wszyli wkładkę, i spiningowa prana 8 razy w miesiącu od lostopada już się zmieliła wewnątrz,  muszę sięgnąć po coś bardziej markowego, a ulubiony Bontrager  z kargo jest diskotinued, czyli nawet w biedronce nie kupisz. I kazali kupować asossa znajomi. 
????  

Napisano
11 godzin temu, itr napisał:

Tzn że materiał transparentny, czy się zaczynają obtarcia gdy pampers siądzie od prania i potu ????

Robi się przeźroczysta siateczka. Widać gołe poślady :D 

• +1 pomógł 1
Napisano
16 minut temu, chester_jds napisał:

I jak, nie składa się sam pod obciążeniem?

Jakoś nie katowałem go jeszcze jakimś ciężkim sprzętem. Jednak zapięty ciężki treking znajomej, który wpadł do mnie na serwis wisi jak malowany :) a ja jestem zachwycony systemem/łapą tego stojaka. 

• +1 pomógł 1