Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Używam od dłuższego czasu wentyli Schwalbe Click Valve. Byłem wielkim fanem, ale dzisiaj spotkała mnie nietypowa awaria. Na szybko przed wyjazdem chciałem dopompować. Przy zdejmowaniu głowicy zamiast pociągniąć w górę pociągnąłem lekko po skosie. Efekt to złamany zawór. Poszło nad kominkiem i odpadła cała ta część będąca zaworem Click. W środku został rdzeń ale nie da się go wykręcić. Właśnie szukam nowych zaworów i szykuję się do wymiany. Na szczęście zaworek trzyma ciśnienie, ale nawet najmniejszy dotyk powoduje, że powietrze schodzi z koła. Oczywiście nie da się tego dopompować. 

Zabawne jest to, że wcale nie użyłem dużej siły. Tego co zostało w środku nie da się wykręcić bo ułamało się równo z kominkiem. Teraz się zastanawiam, czy dać drugą szansę Click Valve, czy jednak iść w klasyczną prestę... 

W załącznik efekt mojego braku uwagi :D 

20260425_103752 Duży.jpeg

• +1 pomógł 2
Napisano

po niecałym roku używania tych zaworów przechodzę powoli na bbb corecap: nie potrzebują przejściówki, zwykły zawór samochodowy. Powód przejścia: zepsuty zawór od schwalbe, chciałam dopompowac przed jazdą i kazało się, że jest to niemożliwe, zawór puszczał powietrze, coś w środku złamało się, nawet nie wiem kiedy. Sama przejściówka też jest delikatna.

Napisano

Też o nich myślałem. Tutaj konstrukcja jest inna i wydaje mi się, że szansa na awarię jak u mnie jest zerowa. Całość nakręcamy na kominek wentyla a nie chowamy do środka. 

Napisano
12 godzin temu, Eathan napisał:

Używam od dłuższego czasu wentyli Schwalbe Click Valve. Byłem wielkim fanem, ale dzisiaj spotkała mnie nietypowa awaria. Na szybko przed wyjazdem chciałem dopompować. Przy zdejmowaniu głowicy zamiast pociągniąć w górę pociągnąłem lekko po skosie. Efekt to złamany zawór. Poszło nad kominkiem i odpadła cała ta część będąca zaworem Click.

Cenna uwaga. Teraz będę bardzo uważał i obchodził się z wymienionymi zaworami jak z przysłowiowym jajkiem, aby nie dopuścić do takiej sytuacji.

Napisano

@RabbitHood a jaki masz problem żeby zrobić to już teraz? W wersji dla odważnych możesz rozwiercić obręcz, a dla mniej odważnych używać adaptera. Robiłem tak wiele lat. A w systemie Presta o ile dobrze kojarzę nie chodzi o gramy, tylko o fakt że otwór w obręczy jest mniejszy, co jakoś tam wpływa na wytrzymałość.

@Eathan dwa razy przeczytałem opis tego systemu na stronie Schwalbe i chyba nie do końca rozumiem tę rewolucję, a Twój przykład pokazuje że jak coś pójdzie nie tak, to efekt jest dużo gorszy niż przy systemie Presta. Bardzo długo używałem adaptera po AV co kompletnie eliminuje ryzyko uszkodzenia zaworu, a od kiedy mam dobrą pompkę SKS, problemu z pompowaniem Presta nie mam. Owszem, zdarza się że głowica mi się zablokuje raz na jakiś czas i muszę powtórzyć pompowanie, ale nie jest to problem który by powodował że chciałbym coś zmienić. Raczej wynika to z faktu, że ustawiam sobie wentyl w złym położeniu.

Napisano
10 minut temu, RabbitHood napisał:

Zapewniam cię, że te 2mm milimetry nie mają żadnego (zauważalnego) wpływu na wytrzymałość strukturalną obręczy. W kolarstwie presta trzyma się jedynie przez głupie przyzwyczajenie. 

Dzięki za tip, idę wiercić dziurę w karbonie 🤡

• +1 pomógł 2
Napisano

Presta powstała głównie dlatego, że koła miały znacznie węższe obręcze i nie było tam jak zamontować schredera. Teraz to już nawet w kołach szosowych nie jest argument. Na rynku są już dostępne wentyle tubeless w wersji schreder więc rozwiązanie istnieje a jak ktoś bardzo chce to aluminiową obręcz można rozwiercić właściwie bez większych obaw. Z carbonem bym się pewnie nie odważył.