Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej! 
właśnie zaczynam przygodę z szosę, przesiadłam się z treningu/miejskiego roweru, zakupiłam Cervelo Caledonia i pełna entuzjazmum wybrałam się na pierwszą przejażdżkę i tutaj cóż ogromny zawód a bardziej starch, a więc mam pytanie

Czy to normalne że ten rower jest tak niestabilny, na “zwykłych” rowerach czuje się jak ryba w wodzie, bez problemu lawiruje, czuje ogromna stabilność i nie ma problemu jechać bez trzymanki, a na szosie mam wrażenie że jeden zły ruch i będę leżeć?

boję się puścić kierownicę nawet jedną ręką, no ogólnie czuję się bardzo niebezpiecznie i niestabilnie. 

Czy może macie rady jak temu zaradzić, jak nauczyć się jeździć na nowo, co sprawdzić w rowerze, co zrobić żeby zyskać stabilność czy może “rower do śmietnika” i zostawić ten temat za sobą :(

Napisano (edytowane)

Hej,

jeżdżę na szosie/gravelu od 15 lat i nie mam problemu z przesiadką na płaską kierownicę i odwrotnie. Ale moją żona pod koniec zeszłego lata pierwszy raz jechała na szosie i miała podobne odczucia jak Ty. Więc nie jesteś jedyna. Zakładam, że rozmiar roweru jest dobrze dobrany...

Cervelo Caledonia to rower o zupełnie innej geometrii niż treking. Zmienia się pozycja ciała, rozłożenie jego ciężaru, kierownica jest węższa i szybciej reaguje na ruchy. Może na początek warto obniżyć ciśnienie w oponach. No i przyzwyczajać się;)

Edytowane przez RowerowyMaciej
  • +1 pomógł 1
Napisano
16 minut temu, olaaa123 napisał:

Czy to normalne że ten rower jest tak niestabilny, na “zwykłych” rowerach czuje się jak ryba w wodzie, bez problemu lawiruje, czuje ogromna stabilność i nie ma problemu jechać bez trzymanki, a na szosie mam wrażenie że jeden zły ruch i będę leżeć?

IMHO tak. Jeśli do tej pory jeździłaś na cięższych flatbarach, to połączenie węższej (mniej precyzyjnej) kierownicy i dużo mniejszej masy roweru daje poczucie, że cały układ jest bardzo niestabilny. Ale wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, po paru dniach już mało będziesz miała tego uczucia, a po miesiącu w ogóle o nim zapomnisz.

• +1 pomógł 1
Napisano
8 minut temu, TSound napisał:

Normalna sprawa ja w tamtym roku jak usiadłem na szosie to po pierwszej jeździe chciałem ją zwrócić

I jak minęło? Ile to trwało? Bo trochę jestem przerażona a jednak mam nadzieję że jak najszybciej będzie mi się dobrze jeździło 😅

Cytat

Jeśli do tej pory jeździłaś na cięższych flatbarach, to połączenie węższej (mniej precyzyjnej) kierownicy i dużo mniejszej masy roweru daje poczucie, że cały układ jest bardzo niestabilny.

Co do wagi to zmiana ogromna mój trekking waży około 20 kg ze wszystkim, a szosa pewnie 9 kg, ale opony nie są takie różne w trekkingu mam 35 a w szosie 30 

Romet gazel 9 2023 tak doprecyzowując 

i dzięki wielkie za odpowiedź :D

Napisano

Trochę powymądrzam, ale jak to się mówi, "fizyki nie oszukasz".  O stabilności koła decyduje tzw. wektor momentu pędu (kręt), zjawisko znane i opisane matematycznie, cokolwiek miałoby to znaczyć😄.  Nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale to jest zjawisko które w ogóle umożliwia nam jazdę na rowerze, im większy, tym jazda łatwiejsza.

A teraz praktyka:  albo ciężkie koło (opona+felga), albo szybka jazda (szybkie obroty), szosowcy oczywiście wybierają to drugie😄

• +1 pomógł 1