Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, totalnie nie wiem, jak ugryźć temat szosy, bo nigdy na takiej nie jeździłem. Rok temu zrobiłem trasę przez Czechy, Austrię, Słowację i Węgry na rowerze crossowym z sakwami. Teraz szukam szosy, która sprawdzi się w podobnych podróżach, ale posłuży też do szybszych jazd bez bagażu w wolnym czasie.

Nie znam się na osprzęcie, więc jestem ciekaw, co będzie najlepsze w moim budżecie (4000 zł). Zawsze wybieram asfalt, drogi leśne omijam, więc zależy mi na typowej szosie, a nie gravelu, o ile da się do niej zamontować bagażnik.

Napisano

A jak wozisz bagaże? Typowe szosy słabe są w instalacji osprzętu - może nie być mocowań bagażnika, nie ma mocowań na widelcu, poważne błotniki to raczej nie. Najwyżej jak jeździsz z mikro bagażem, typu podsiodłówka plus kieszonki.  

Napisano

Typowe szosy nie mają mocowań pod bagażniki bo raczej nie są do tego projektowane. Ale można to obejść albo torbami bikepackingiwymi (np. podsiodłowa + podramowa) albo kupić system Tailfin (bagażnik + dedykowane torby) ale to cholernie droga opcja. Widziałem jakieś zdjęcia i filmiki z szosowych ultramaratonów i przeważnie uczestnicy używali toreb bikepackingowych.

A jeśli chodzi o rower to w tym budżecie mógłbyś znaleźć coś używanego z karbonową ramą ale będziesz tam miał hamulce szczękowe (np. Centurion Gigadrive na Ultegrze) albo coś z ramą aluminiową i hamulcami hydraulicznymi tarczowymi i w tym budżecie można nawet kupić taki rower nowy (np. Sensa na nowej 105-tce 2x12)