Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry wszystkim, odkąd pojeździłam chwilę na rowerze full suspension nie mogę o nim zapomnieć.

W związku z tym poszukuję, a budżet jest jaki jest.

Może teraz coś na Black Friday by wpadło albo może opłaca się coś używanego kupić?

Wzrost 178, waga 75.

Koła 29, grubość wolałabym nie więcej niż 47 bo jeżdżę też po asfalcie.

Wolę ramę dłuższą niż wyższą.

Jeśli macie jakieś cenne rady, albo nawet modele, albo nawet gdzie co i jak to bardzo proszę o odpowiedź.

Z góry dziękuję!

Napisano
8 godzin temu, Emiss napisał:

Koła 29, grubość wolałabym nie więcej niż 47 bo jeżdżę też po asfalcie.

Tego jeszcze nie grali 😀. A może to zwykła pomyłka i chodzi o 57 mm?

Napisano

7 godzin temu, sznib napisał:

Tutaj taniej, nie musisz dokładać:

https://www.greenbike.pl/rower-gorski-ghost-kato-fs-essential-licznik-gratis-p-9964.html

W tej cenie full to raczej taniej się kupić nie da, osprzęt w miarę sensowny i mykmyk w komplecie

Mega, dzięki!

To lepszy ten liv od Ghosta?

6 godzin temu, wr81 napisał:

Popatrz na rowery Liv - marka Gianta dla kobiet, są dobre oferty np. na mount7 .

https://www.mount7.com/liv-embolden-1-29.html

https://www.mount7.com/liv-embolden-2-29-2024.html

Niestety model Pique się wyprzedał...

Są jeszcze modele Intrigue ale to już na pewno za duże skoki i masa na przejazdy asfaltem...

I czy dobrze działa przesyłka takiego towaru  z zagranicy?

5 godzin temu, chudzinki napisał:

Tego jeszcze nie grali 😀. A może to zwykła pomyłka i chodzi o 57 mm?

Nie wiem, z tą grubością kół 🙈 po prostu dobrze mi się jedzie na cienkich kołach i wiem że na asfalcie to działa i trochę się boję grubych kół na asfalcie bo dużo po nim jeżdżę.

Ale jeżdżę też po szutrach i po lesie więc....

Ważne żeby kręgosłup się cieszył 😁

Napisano
Cytat

Nie wiem, z tą grubością kół 🙈 po prostu dobrze mi się jedzie na cienkich kołach i wiem że na asfalcie to działa i trochę się boję grubych kół na asfalcie bo dużo po nim jeżdżę.

Szerokością. Wąskich.

Ale co działa? Połączenie trailowego fulla z małą zębatką i opon 47 mm? Coś mi tutaj wybitnie na pasuje... 

Czym teraz jeździsz?

• Mod Team
Napisano
Godzinę temu, Emiss napisał:

To lepszy ten liv od Ghosta?

Na pewno Ghost ma lepszy napęd i system zawieszenia w ramie. W sumie to przeważa na jego korzyść.

Godzinę temu, Emiss napisał:

trochę się boję grubych kół

Ważny jest bieżnik. Są szerokie opony z takim bieżnikiem, gdzie dobrze się toczą po asfalcie i w terenie dają radę, np. Continental Race King czy Shwalbe Smart Sam.

Napisano
2 godziny temu, chudzinki napisał:

Szerokością. Wąskich.

Ale co działa? Połączenie trailowego fulla z małą zębatką i opon 47 mm? Coś mi tutaj wybitnie na pasuje... 

Czym teraz jeździsz?

Ojjj nawet nie warto wspominać, nawet nie udaję, że się znam, tyle co umiałam zrobiłam research w interentach, sklepach i wśród znajomych, a resztę zdaje się na starych wyjadaczy.

Napisano

Full drogi w utrzymaniu ;) jest w nim co robic. Full trail jest fajny tylko na trasy minimum down country.

Na lzejszych trasach cross country hardtail jest o niebo lepszy. A full trail na asfalcie to juz tragedia.

Mam 3 rowery: hardtail, full trail, gravel asfalt.

Na trasach cross country full jest znacznie wolniejszy od hardtail. Waga, opony, obrecze.

Kupisz fulla i na pierwszym pelnym serwisie powiedza 1k+ 

Radon ma teraz fajne wyprzedaze hardtail i full

• +1 pomógł 1
Napisano

Jeśli nie boisz się zakupu za granicą, to najsensowniejszą propozycją jest Liv Embolden 1. Jego jedyny słaby punkt to przerzutka + manetka SX, która jest kiepskiej jakości, przez co możesz mieć problem, żeby zmusić ją do poprawnego działania. Na szczęście w razie czego wymiana jej na GX (przerzutka + manetka) to kwestia maksymalnie 500 zł.

Gorzej wygląda sprawa z Ghostem, który ma widelec z pogranicza atrapy, a jego wymiana to już 1000 zł lub więcej. 

• Mod Team
Napisano

Bez przesady, powietrzny XCR to nie uginacz pokroju sprężynowego XCMa czy XCT, ale jednak klasa wyżej.

A jedno zawiasowe zawieszenie w tym LIV to jednak nie to, co 4zawias w Ghoście. No i tam jest jakiś autorski amor Gianta, w sumie nie wiadomo co to warte.

Napisano

Pozostaje jeszcze kwestia masy, dla Ghosta ciężko znaleźć dokładne dane, wyskakuje mi z googla ponad 16kg podczas gdy dla Embolden 1 jest jasno podane 14.5 dla rozmiaru S. 

Napisano
3 godziny temu, lelek2 napisał:

Full drogi w utrzymaniu ;) jest w nim co robic. Full trail jest fajny tylko na trasy minimum down country.

Na lzejszych trasach cross country hardtail jest o niebo lepszy. A full trail na asfalcie to juz tragedia.

Mam 3 rowery: hardtail, full trail, gravel asfalt.

Na trasach cross country full jest znacznie wolniejszy od hardtail. Waga, opony, obrecze.

Kupisz fulla i na pierwszym pelnym serwisie powiedza 1k+ 

Radon ma teraz fajne wyprzedaze hardtail i full

Co masz na myśli, pisząc o trasach cross country?

Co do reszty w zasadzie zgoda, cięższy full zawsze będzie wolniejszy niż lżejszy rower na asfalcie czy w lekkim terenie. Pytanie tylko czy autorce zależy na biciu rekordów czy na wygodzie. Koszty też trzeba wziąć pod uwagę, zapłacisz za fulla 5 k, potem co roku od tysiaczka w górę w serwisie jak się na tym sama nie znasz.

Faktycznie szkoda, że już Liv Pique wyprzedany, to byłby świetny wybór, moja dziewczyna zachwycona :D