Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Łyżki obojętnie - liczy się, że z tworzywa a nie metalowe.

Dętka - patrzysz do jakiej szerokości opon pasują (chociaż jak będzie mniej czy więcej to problemu też nie będzie) i jaki masz wentyl w obecnej dętce. Producent nieistotny (chociaż sam kupuję konciaki).

np te: https://www.centrumrowerowe.pl/detka-continental-tour-28-all-pd9101/?v_Id=53714

Edytowane przez RabbitHood
Napisano

Jako były użytkownik opon Maxxis Ikon potwierdzam że na pewno ich wymiana przy użytkowaniu krossowo/gravelowym to bardzo dobra decyzja.

U mnie też G-One Allround tyle że 29x2.25 (i w bonusie z paskiem odblaskowym..).

image.jpeg.8eeba70768677b5d0a0d67de4d5fb40e.jpeg

Napisano

Nie wiem czy opony już kupione czy nie ale ja też bym stawiał jednak na 2" czy 50mm.

Przy zmianie z 2,2" (55mm) na 1,75" (45mm) rower pójdzie około 1cm w dół. Niby niewiele ale zawsze to większe ryzyko zahaczenia korbą/pedałem o coś. Przy jeździe tylko po dobrych twardych drogach problemu pewnie nie będzie ale jak się trafi jakaś koleina, czy ubita ścieżka ale w dołku to można się zdziwić.

Przerabiałem temat przy przesiadce z crossa na 29er-a zostawiając opony 1,75". Jeżdżąc w terenie zbyt często zdarzało mi się zahaczyć o glebę. Po wymianie opon na 2,1 lub 2,2 (nie pamiętam już) było zdecydowanie lepiej.

W dniu 30.07.2025 o 22:47, Greg1 napisał:

Opory toczenia nie zależą od szerokości

Zależą - im szersze tym opory toczenia mniejsze. Oczywiście jeżeli rozważa się to samo ciśnienie, mieszankę, bieżnik, masę itd.