Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

image.thumb.jpeg.ec61cf624764e44a78375dcbdd802bac.jpeg

DSCF5605.JPG

DSCF5606.JPG

DSCF5603.JPG

Wszystko w bardzo okazyjnej cenie. Za obie piasty (482/171, 32 h) i 72 cieniowane szprychy Berg (2-1,6-2, chromowane, 296 mm) wyszło nieco ponad 250 zł. Oczywiście wszystko nowe, z paragonem, a piasty nawet w pudełkach. A na kolorze się nie jeździ. Przeboleję. 

Jeszcze tylko nyple wewnętrzne aluminiowe mi są potrzebne i po przelocie kół z obręczami Remerx (stożek 36 mm, nyple wewnętrzne, kupiłem kiedyś w e-bmx już złożone na zwykłych szprychach i tanich piastach Joytech/no name (być  może Novatec)) będę miał we wszystkich rowerach własnoręcznie złożone koła.

Edytowane przez marvelo
  • +1 pomógł 7
Napisano

Na Rivalu 1x13 zrobiłem już 4100 km. Wyciągnięcie 0,3. Internety wieszczą, że to bardzo dużo i będzie problem z przyjęciem nowego łańcucha. Zobaczymy jak spisze się Force 1x13. 

image.thumb.jpeg.a0867e69b118dab2e1b4baaed882cff9.jpeg

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Eathan napisał:

Na Rivalu 1x13 zrobiłem już 4100 km. Wyciągnięcie 0,3. Internety wieszczą, że to bardzo dużo i będzie problem z przyjęciem nowego łańcucha. Zobaczymy jak spisze się Force 1x13. 

Nie żebym sie wymądrzał, ale na co liczyłes użytkując" jedynkowy" SRAM'owy  łańcuch dłużej niż 1000km ?

Rozumiem że w szosowych FORCE/RED, można przeciągnąc interwał wymiany do 2000km, ale w gravelu czy XC...

Edytowane przez KNKS
Napisano

@KNKS patrzę na przymiar (a nawet dwa) i tam jest ok. Zresztą łańcuch XT w jedynkowym Grx teraz wytrzymywał u mnie 5k km. Kaseta bez problemu przyjmowała przyjmowała 3 łańcuch 

Więc 1000km mnie dziwi 

Napisano (edytowane)

Nie miałeś wcześniej "jedynki" od SRAM'a ?

Wymieniałem ostatnio łańcuxh X0 Flattop w X0-T. Po przebiegu 900km łańcuch w porównaniu do nowego wyciągnął się prawie 4mm (mierzone na gwoździu). A to tylko 36Tx52-10, jeźdzone w warunkach XC, gdzie, w porównaniu do gravela, jazda nie koncentruje sie na 4 najmniejszych koronkach.

Edytowane przez KNKS
Napisano (edytowane)

Napisz czy napęd przyjął nowy łańcuch. Jeśli przyjmie, będziemy weryfikować postawione tezy 😉. Może SRAM postawił na jakość w 1x13 😉.

Nie musisz wymieniać, wystarczy że przyłożysz stary do nowego.

Edytowane przez KNKS
  • +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano

Ja w ostatnim czasie pozwoliłem sobie na trochę szaleństwa:

1. Wymienione zawieszenie na wersje bez blokady z manetki, ale za to w opcji 3-pozycyjnej. Zakupiony SID Ultimate i SIDLuxe Ultimate 🙂

2. Poszedłem za ciosem i z uwagi na chce pozbycia się kabli zamówiłem sztycę Reverb AXS B2 z odpowiednim kontrolerem.

Tym sposobem pozostały mi tylko przewody hamulcowe i mam clear kokpit 😀 Póki co działanie mnie zachwyca.

• +1 pomógł 5
Napisano
6 godzin temu, marvelo napisał:

Zza kierownicy będę widział tylko przednią, a innych niech oczy bolą. 

Jestem pod permanentnym wrażeniem Twojego kontrarianizmu. 

Jeżeli czujesz się ekstrawagancko, to sobie zapleć asymetryczne 18/12. 18 oczywiście na stronę napędu. Na przód 12/12, bo widzę, że to pod obręczówki.

image.thumb.png.dd14b85a9137ada370a845f083c3ed45.png

Napisano

Odebrałem gravela żony z CentrumRowerowego. Następnie wywaliłem owijkę, którą założono w sklepie - oczy  mnie bolały od patrzenia na to jak ją nawinięto i jakie to było dziadostwo. Nawinąłem SUPACAZ Super Sticky Kush Gravel + żelowe pady Fizika. Wymieniłem sklepowe pedały na lekkie platformy. Założyłem uchwyt pod licznik i światełka. Ustawiłem przy okazji klamki oraz siodło. 

15 godzin temu, KNKS napisał:

Życie. Trzymam kciuki żeby łańcuch się "przyjął".

Wymieniłem wczoraj wieczorem. Na jazdy już zabrakło czasu. Na stojaku działa idealnie. Dzisiaj jazda terenowa. 

• +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 23.07.2026 o 16:54, KNKS napisał:

Napisz czy napęd przyjął nowy łańcuch. Jeśli przyjmie, będziemy weryfikować postawione tezy 😉. Może SRAM postawił na jakość w 1x13 😉.

Dzisiaj udało się wyskoczyć na 20 km. Działa idealnie, zero problemów. Jutro z rana planuję wyskoczyć na dłużej więc będzie już 100% pewności, że nie ma żadnych problemów. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Bidony Elite Jet, niestety straszny badziew. Miałem wcześniej Elite Fly i byłem bardzo zadowolony, te Jet mają jakiś strasznie luźne ustniki, byle mucha puści bąka i się zamykają co zdarza się wyjątkowo często przy piciu. Do tego mam wrażenie że jest dużo mniejszy przepływ wody, są cięższe i twardsze w porównaniu z Elite Fly. 👎

IMG-20260724-141749.jpg

Edytowane przez keltu