rambolbambol Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @smw44199 Bardzo dobrze powiedziane. 800 lumenów w przypadku popularnej Cree XM-L2 czy SST40 osiągane jest w okolicy 2.3-2.5 Ampera.To wydziela prawie 10W ciepła. Jeśli światełko nie ma radiatora albo obudowa światełka sama nie jest radiatorem (jak w latarkach Convoy), to dioda i cała elektronika w środku gotują się we własnym sosie. 10W ciepła to nie jest mało. Dla zobrazowania radiator, który skutecznie odprowadzi do 10W ciepła wygląda tak: 1 Cytuj
smw44199 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Weź to upchnij w lampce rowerowej😉 Nawet jak zmodyfikujesz taki radiator, a lampka nadal będzie miała plastikową obudowę, to jak to ma odprowadzać ciepło? Cytuj
rambolbambol Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Dokładnie tak, dlatego nie polecam i nigdy nie polecę "lampki rowerowej" ponad dobrze wykonaną latarką. Plastik bardzo źle się sprawdza jako medium przewodzące ciepło. Jak latarka "się grzeje" to jest to dobrze, tak ma być, bo wtedy odprowadza ciepło. Jak się nie grzeje, to znaczy, że w środku się gotuje. Fizyki się nie oszuka. Zresztą, żeby Convoy S2+ dobrze odprowadził 10W ciepła i bezpiecznie działał ze sterownikiem bez zabezpieczenia termicznego to wymaga sporo pracy w termice: podłoże diody w miedzi i wlutowane na stałe w pigułkę, poprawienie gwintów, cynowanie połączeń sterownika z pigułką, poprawienie połączenia pomiędzy głowicą a środkową częścią. Fabrycznie Convoy S2+ nie gotuje się mniej więcej do 7-8W, więc w okolicy 2A i na tyle powinny być wyskalowane te latarki, ale wtedy ilość lumenów nie przebijała by magicznej granicy 1000lm. To że latarki rowerowe (Sigma, Bontrager, Lezyne, itd.) są wyskalowane na ponad 3A z diodami oddającymi 12-15W w plastikowej obudowie to ewidentnie świadczy o tym, że projektuje je marketingowiec a inżynier siedzi i cicho płacze je składając. Edytowane 4 godziny temu przez rambolbambol 2 Cytuj
smw44199 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) Druga sprawa, że ta magia lumenów do niczego nie prowadzi bo i przy 400lm (rzeczywistych, nie na etykiecie) jest już wystarczająco światła na zwykłej drodze. Do nocnych leśnych eskapad to faktycznie lepiej zamontować dodatkowo latarkę👍 Swojego czasu kupiłem takie coś: https://pl.aliexpress.com/item/1005006140981858.html Naturalnie długo na pełnej mocy nie świeci, a obudowa ciepła nawet w chłodne dni👍 PS Ma taki "oczony" stroboskop, że żaden kierowca nie odmówi zmiany świateł na "krótkie" 😁 Edytowane 2 godziny temu przez smw44199 Cytuj
KNKS Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Tak jak piszesz @smw44199, pogoń za tysiącami lumenów to zwykłe gadżeciarstwo, kiedy do prawidłowego oświetlenia wystarczy 400lm zestawione z odpowiednia optyką. 1 godzinę temu, rambolbambol napisał: To że latarki rowerowe (Sigma, Bontrager, Lezyne, itd.) są wyskalowane na ponad 3A z diodami oddającymi 12-15W w plastikowej obudowie to ewidentnie świadczy o tym, że projektuje je marketingowiec a inżynier siedzi i cicho płacze je składając. Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Używam/używałem lampek Knog'a i Bontrager'a i uważam powyższe za bardzo dobre i całkowicie bezawaryjne konstrukcje. Cytuj
smw44199 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Nie rozumiesz o co chodziło rambolbambol. Ta latarka będzie działać, nawet niezawodnie, ale nie wykorzysta swoich możliwości tak jak mogłaby to zrobić gdyby była poprawnie zaprojektowana Cytuj
KNKS Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przez "dobre i bezawaryjne" rozumiem absolutny brak przegrzewania się, wymuszonej zmiany trybów na niższy. Aktualnie używane KNOG ROAD 700 i KNOG Blinder 900 grzeją się dosyć mocno, czyli można przyjąć że działają prawidłowo 😁. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 1 godzinę temu Mod Team Napisano 1 godzinę temu Dzisiaj może przetestuję (to za dużo powiedziane) Sigma Buster 1600, i mam nadzieję, że się nie zagotuje Nie wiem jak inni, ale ja nie kupuję mocnych lampek, żeby je żyłować na maksymalnym trybie (tu Stefanek rozrabiaka powie żem debil, bo przeca fajosko ludzików oślepiać, i świecić kierownikom w gały), a żeby mieć tzw. zapas - nie tyle mocy, co czasu świecenia na średnim trybie. Buster ma deklarowane ok. 7 g. pracy przy ok. 500 lm, i 7000 mAh (może kiedyś zweryfikuję). Co do Lezyne, to mam dwie w aluminiowych obudowach (Macro Drive 1300 XXL i Power Pro 115+), a plastikowych nie kojarzę. PS z tego co czytałem na znanym rodzimym portalu, to Buster nie zaskoczy nagłym wyłączeniem - ma 7 stopniowy wskaźnik (5 stopni świeci na biało od 100 do 20%, i kolejne 2 na czerwono - do 5 i poniżej 5% mruga) Cytuj
Turysta05 Napisano 19 minut temu Napisano 19 minut temu Pełna zgoda - fizyka - ciepło trzeba odprowadzić! Ta lampka potrafi dużo: ma odcięcie linii światła, kilka trybów świecenia, solidną aluminiową obudowę, producent ostrzega, że może oparzyć gdy się nagrzeje... Zgadzam się, że do normalnego oświetlenia zupełnie wystarczy 400 lm, a to przecież można na niższych poziomach mocy. Jedyna rzecz która może komuś przeszkadzać, to rzeczywiście wyraźnie duża masa, wszystko co zaoszczędzone na lekkich dętkach, "zje" ta lampka😂. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi