Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@karczk nie dziękuj ale mam protipa dla Ciebie. Możesz zaoszczędzić 190g. Wystarczy, że zapasową dętkę wywalisz i wsadzisz w jej miejsce TPU. Mniej miejsca zajmie i waży mniej.  ;)

Edytowane przez Eathan
Napisano
8 minut temu, karczk napisał:

Ciekawy temat, jestem zdziwiony, że nikt nie waży tego 😎

Mnie dziwi, że ktoś waży lateksowe rękawiczki albo trytytki alecz rozumiem, że gramatura jest arcyważna dla niektórych zawodników.  Zastanawia mnie, czy przed wyścigiem ważą się też co do grama…

A co do wożenia ciężarów - kiedyś miałem zamocowaną trójkątną torbę „w dole” ramy, przy skrzyżowaniu suport/dolna/podsiodłowa zamiast na górze na styku podsiodłowej i górnej.  Była odwrócona aby lepiej przylegać a placebo obniżonego środka ciężkości sprawiało, że w zakrętach byłem o 12,84% szybszy ;) 

• Haha 3
Napisano (edytowane)

Wspomnienia  podpowiadają - dobra dwójka przed startem pomoże jechać na lekko nawet z butylem w podsiodłówce.     Ale ściganci raczej nie mieli torebek, dętek, przerzutki z przodu. Napierali jak halny w gôrach.... przecież 29 ery długo nie pojawiały się w czołówce przez brak lekkich obręczy i gum, i na ultralekko składało się tylko  26" hardtajle z sidem, w Xc na szytkach Degasta.

Edytowane przez itr
Napisano

Lekki rower to nie tylko przywilej ścigantów. Znałem sporo osób, co żadnego ściga nie przejechało ale obsesja na lekki rower u nich była. Przecież tu nie chodzi o konkretne gramy ale o "posiadanie" lekkiego roweru dla samego jego "mania"  A jak już się zabiera do odchudzania to trzeba na wszystkim urywać bo poza kołami i amorem, na których można zyskać znaczne różnice to reszta jest ciułaniem gramów. To się liczy w całym rowerze na wielu elementach bo przecież gdyby na każdym z osobna liczyć to by wyszło, że nie ma po co.

Napisano

Co do małych torebek pod siodełko to już od długiego czasu używam Topeak Elementa. Kupiłem wersję Gearbag z myślą, że zastąpi mi to mooltitoola ale mimo, że uwielbiam te małe grzechotki z bitami to w trasie to się nie sprawdza. Mało wygodnie się je wyciąga i poza bitami brakuje np skuwacza. Na szczęście ten wkład jest na rzepa i można go wyciągnąć i wtedy torebka ma dwie osobne kieszonki co mi się fajnie spawdza i w mniejszej mam właśnie mooltitoola (któryś z tych mniejszych od Crankbrothers - F16 chyba) a w większej dętka TPU, łyżki, malutkie pudełeczko z łatkami, zaworkiem do wentyla, spinka, trytytka czy co tam jeszcze potrzebne - CO2 by się też zmieściło ale przestałem wozić i teraz mam tylko małą Lezynkę w kiszonce na plecach.

• +1 pomógł 1
Napisano

Ja mam lęki przy wożeniu pompki albo narzędzia w kieszonce w górach - to raczej nieracjonalne patrząc na kamienie na trasie, ale wolę mieć wszystko przyczepione do roweru. 

Też uważam, że podręczny multitool to powinien być podręczny - wyjąć i najwyżej odgiąć końcówkę. Wyplątywanie bitów z jakichś gumek to koszmar. Pamietam jak szukałem w trawie zgubionego bita, który jak się okazało nie doleciał do ziemi, tylko się zatrzymał na koronie widelca .... Do tej pory najbardziej lubiłem narzędzie Giant wkładane w oś korby (ale nie mam teraz pustych osi), a ideałem (ale to tylko widziałem) jest firmowe narzędzie Specialized wkładane w rurę sterową, które w odróżnieniu od Granite i One up wychodzi solo, bez jakichś dodatkowych elementów i do tego na sprężynce. Nie ma nic luźnego do gubienia poza samym multitoolem. 

Napisano

Ja używam w rowerach do narzędzi podsiodłówek Topeak Aero Wedge Pack - są w czterech wariantach wielkości (XS, S, M, L), fajnie się montuje, nie majta się na boki. W zależności od wielkości można pomieścić nawet mały warsztat podręczny. Największe rozmiary mają możliwość zwiększenia objętości (ten zamek w środku). Na klapie od wewnątrz siateczka, można drobiazgi tam wsadzić, by nie latały po torbie. Jak widać, można też wsunąć tylną lampkę.

image.png.bdabb739758b58cfbad245ba872987ee.png

Napisano
7 godzin temu, Wojcio napisał:

Ja mam lęki przy wożeniu pompki albo narzędzia w kieszonce w górach

Kieszeń na zamek i wozisz wszystko co do życia potrzebne :) IMG_20250608_204119(1).thumb.jpg.da8d6acaeebceef76a53ebc8d8063918.jpg

Napisano
W dniu 29.01.2026 o 15:52, chester_jds napisał:

Ja używam w rowerach do narzędzi podsiodłówek Topeak Aero Wedge Pack - są w czterech wariantach wielkości (XS, S, M, L), fajnie się montuje, nie majta się na boki. W zależności od wielkości można pomieścić nawet mały warsztat podręczny. Największe rozmiary mają możliwość zwiększenia objętości (ten zamek w środku). Na klapie od wewnątrz siateczka, można drobiazgi tam wsadzić, by nie latały po torbie. Jak widać, można też wsunąć tylną lampkę.

fajna gdyby była kompatybilna z dropperem, a tak... nie wiadomo dla kogo.