Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ja tam widzę same minusy,

- drogo, tylna przerzutka koło 2000 zł. I to nawet nie chodzi o samą cenę, ale ona się przecież zużyje, po 2000-3000km pewnie. To 1 zł za km / cholernie drogo wg. mnie
- ciężej
- kolejna rzecz do ładowania
- na tyle ile oglądałem wheeltop ma opinie słabej przerzutki

Tymczasem m5100 + kółka alu 90-100 zł. 30g więcej względem XT.

Napisano

Jak przerzutka miałaby się zużyć po 2-3k km ? 🙈

Gdyby tak było tu musiałbym kupować 4-6 przerzutek na sezon 😂.

Kółka aluminiowe do przerzutki ? Żadnych korzyści tylko generują większy hałas.

• +1 pomógł 1
Napisano
2 godziny temu, Nemrod82 napisał:

Kółka aluminiowe do przerzutki ? Żadnych korzyści tylko generują większy hałas.

aluminium jest trwasze od plastiku + łożyska maszynowe

2 godziny temu, Nemrod82 napisał:

Jak przerzutka miałaby się zużyć po 2-3k km ? 🙈

u mnie ma luzy

Napisano (edytowane)

Pozory mylą. Alu kółka mają przeżywalność około 4-5x mniejszą niż oryginalne nylonowe. Łożyska maszynowe masz np. w kółkach od RD-M8100 kosztujących ~40zł. Sprawdzałem w praktyce kilka razy, w różnych latach, rowerach, przerzutkach i na różnych organizmach. Kółka alu w przerzutce to zło. 

Przerzutka M5100 to bardzo przyzwoita przerzutka 10-12s - warunek konieczny - smarować główny pivot raz na sezon. Mam takie dwie, które mają ponad 10kkm i nadal jeżdżą na oryginalnych kółkach nylonowych na łożyskach ślizgowych.

Edytowane przez Dokumosa