Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

już trzy KMC u nich brałem - chociaż kiedyś mnie zabili, jak przyszedłem do sklepu i dowiedziałem się, że graty są tam droższe i miła pani poradziła,k żebym zamówił przez internet...

W sumie nie wiem, czy KMC się zepsuł czy faktycznie dostali jakąś lewiznę, ale ostatni posłużył mi najkrócej.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Napisano

Miałem ze sklepem rowerek dzisiaj takie niemiłe doświadczenie. Zakupiłem u nich całe koło DTSwiss zaplatane i poprosiłem by mi jeszcze założyli kasetę którą wybiorę u nich. Przesyłka dotarła ok. Jednak popełniłem karygodny błąd nie mierząc trójkąta ramy bo byłem przekonany, że ma 135, tak jak nowe koło. Jednak ma 130 i jest aluminium. UPS. Zadzwoniłem i próbowałem sie dogadać, bo i tak chce kupić nowe koło. Pani była tak uparta i twierdzi że używanych nie przyjmują, bo to założona już kaseta a oni jej nie sprzedadzą. ja na to, że skoro mają całe koła to tam też są włożone części. Jednak Pani twierdzi, że ja mogłem używać i nie ma pewności, bo to już zmontowane koło i kaseta itd. Tłumacze jej kilka razy, że nie jest używane bo nawet mi nie wejdzie, a skoro obręcz z piastą się sprzedaje, to czemu z kasetą nie? Ona jakby tego nie słuchała. Bardzo mało elastyczna, mimo próśb żeby się dogadać i inne warianty nie dało rady. Nie polecam. Wiem, że są tam fachowcy, ale to nie zmienia faktu, że klient po czymś takim nie wróci. Są tańsze sklepy i też montują.

Napisano

wzruszające..

aczkolwiek - kupiłeś nowy produkt przez internet, masz prawo do zwrotu w ciągu 14 dni.

Wysyłasz paczkę na swój koszt - załączasz odstąpienie od umowy (dla siebie dokumentujesz zdjęciami towar/odstąpienie), sprzedający ma obowiązek zwrócić Ci  kwotę za towar i najtańszą dostępną w sklepie przesyłkę.

To czy pomniejszą wartość zwracanej kwoty za towar to inna sprawa, chociaż na ich miejscu wolałbym nie narażać się na sprawę z UOKiK .

Wszystko to z założeniem że nie ma żadnych śladów używania/nie montowałeś tego koła .

Dokładnie taka sama sytuacja jakbyś kupił cały rower - też ma wiele części.

Jeśli jednak towar ma ślady używania to po prostu pomniejszenie wartości należałoby  przyjąć na klatę, sprzedawca nie ma jednak możliwości odmowy zwrotu.

Napisano

Zadziała, nic nie było wytwarzane na zamówienie , to składak z gotowych części.

Plus poprawka, nie UOKiK tylko Rzecznik praw konsumenta . 

Takie jest moje zdanie i normalnie bym zwracał, a na miejscu sklepu po prostu bym potraktował sprawę uczciwie, jeśli nie ma śladów używania to nie robił problemów.

@Daniel2030 najszybciej dowiesz się dzwoniąc do Rzecznika praw konsumenta - wytłumaczą Ci jak wygląda Twój konkretny przypadek.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Jeżeli towar a w tym wypadku koło było składane na indywidualne życzenie klienta to taki towar nie podlega zwrotowi  w ustawowych 14 dniach . Tego nawet Rzecznik nie przeskoczy . Takie prawo.   Jak się coś zamawia  to należy dziesięć razy sprawdzić  a dopiero potem to uczynić.  Wylewanie żali na sklep gdzie klient ewidentnie dał pupy  dla mnie jest nie na miejscu. 

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano

Ty uważasz że masz rację, ja uważam że mam rację - a rację będzie miał Rzecznik, dlatego najlepsza opcja dla klienta to zadzwonić i się zapytać :)

• +1 pomógł 1