itr Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja (edytowane) Dla osoby, która ma we krwi spdy, trening spininngowy w klubie, w cywilnych butach ( bo spdy zostały w domu) szybko weryfikuje tezy pojawiające się się w różnych wypowiedziach... powtarzalny charakter wysiłku i pozycji, poziom intensywności... tymczasem jeden obraz więcej niż 7 stron... koleje błędy i wypaczenia, kajam się, luknijcie sobie. Gumowe zabezpieczenie też jest. Edytowane 12 Maja przez itr Cytuj
Tyfon79 Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja 6 godzin temu, uzurpator napisał: A teraz - czy posiadasz poparcie tezy, że pewne podparcie stopy zwiększa liczbę watów które lądują w korbach? Jakieś, ja nie wiem, badanie naukowe? Pseudonaukowe? Chociażby influencer czy inne GCN? Ale nudzisz chłopie. Nie chce mi się mi się szukać ale kilka lat temu były badania jednego uniwerka w USA (zdaje się w Kolorado) na ten temat. Konkluzja była taka, że to zwykłej turystycznej jazdy nie ma zasadniczo o co się kłócić czy SPD czy platformy. Fsio ryba. Problem się pojawiał przy ambitniejszej jeżdzie typu szybkie sprinty, nagłe odskoczenie na podjazdach czy jak robisz pełny ogień bo do mety parę km. Przyrost mocy był bliski +20% na korzyść wpięcia. Jak ci to zrobi dobrze i się już uspokoisz to tak nawet prosi nie "ciągną" cały czas w trakcie wyścigu czy treningu. Zadowolony? Mam wrażenie, że jakoś na siłę próbujesz ośmieszyć część komentujących tylko nie bardzo wiem jakie masz osiągnięcia by to robić. Równie dobrze można napisać, że byłeś/jesteś cienki i dlatego nie widzisz plusów. Ilość natłuczonych km nie ma tu żadnego znaczenia. 4 godziny temu, Maciorra napisał: Osobnicze preferencje, podobnie jak w DH. Swojego czasu Sam Hill czy Aaron Gwin zdobywali tytuł za tytułem jeżdżąc na platformach, gdy wielu współzawodników jeździło na klikach. Żadnej tajemnicy w tym nie ma - jednemu się lepiej kontroluje rower mając wpięte buty, drugiemu jak mu piny gryzą podeszwę... I w jednej i w drugiej dyscyplinie na poziomie pucharu świata większość od dawna jeździ wpięta, ale nie jest to 100% i czasem zdarza się ktoś nie wpięty, kto objeżdża resztę. Nie ma już żadnych preferencji. Te czasy odeszły. Tak się składa, że obaj panowie dość dawno święcili triumfy a Gwin od wielu już lat jest wpięty. Dziś jest ogromny postęp w jeżdzie z kilku powodów i nie ma dziś nikogo kto na dłuższą metę będzie miał wyniki nie będąc wpiętym. Nikt z pierwszej 10-ki mistrzostw DH nie lata na platformach a dalsze pozycje można sobie darować. Jeszcze gorzej jest w enduro bo po Sławku jego kolega z najlepszego zespołu w tej dyscyplinie Richie Rude jest wpięty. Ta dwója miażdży resztę wynikami bo finalnie 3-ci ostatnio miał zdaje się ponad 20 sekund w plecy. Jack Moir wpięty i tak dalej i tak dalej. Nikt się ostatnio "nie zdarzył" i posądzam, że się z top wynikiem nie zdarzy. A indywidualne wyniki na pojedynczych zawodach to fakt może jakimś cudem, specyfiką trasy się komuś uda. Jak to się stanie to można pogadać czemu. Cytuj
Nemrod82 Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja Myślę, że ten filmik wyniesie trochę cyferek do tematu: 1 Cytuj
uzurpator Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja (edytowane) 22 godziny temu, zekker napisał: Ciężko mi operować wartościami, w dynamiczne rozkłady sił nigdy się nie wgłębiałem. Jednak jeżeli się zsumuje kąt nacisku na pedał (nie wszystko idzie prostopadle do podłoża), dynamikę i bezwładność, techniki ciągnięcia, zapierania itp. to 2x masy ciała powinna być osiągalna. Nie mając konkretnych danych - mogę się tylko odwołać do doświadczenia niekoniecznie mającego odniesienie do kolarstwa. Ale mając 100kg sztangi na obojczykach, robiąc przysiad, na rowerze w życiu nie da się wcisnąć tyle w pedały. Nawet idąc w trupa na wysokim przełożeniu. Minęło już kilka lat od kiedy miałem rower poziomy, ale nawet na nim nie dawałem rady aż tak mocno cisnąć w pedzie. Swoją drogą, poziomki to zastosowanie gdzie pedały zatrzaskowe są, moim zdaniem, kluczowe. 22 godziny temu, zekker napisał: Bardziej chodzi o balans korzyści. Tutaj masa rotowana jest dosyć prostym układem i nie raz była opisana wzorami. W kontekście pedałowania jest zdecydowanie trudniej, bo to układ dynamiczny, do tego zależny od mechaniki ciała. Ciężko to ogarnąć prostymi wzorami. Ale ja nie o tym, czy to proste, czy trudne. Ja o tym, że folklor szosowców jest taki, że niektórzy do tej pory wierzą, że lutowanie szprych wpływa na sztywność kół. 19 godzin temu, kaido2 napisał: Tylko zdajesz sobie sprawę że to ma się nijak? Czy zdajesz sobie sprawę, że to odnosiło się tylko do doświadczenia dotyczącego zużytych bloków? 19 godzin temu, kaido2 napisał: Lepsze podparcie( lepszy transfer siły), brak wszystkich innych wad pedałów platformowych, pozwala na większe wygenerowanie siły ( zwłaszcza w pewnych wyścigowych warunkach) i jazda na pełnym obrocie to uzyskanie dużo wyższych prędkości , a przy takim samym przełożeniu ostatecznie wyższa moc musi. Powtarzanie tezy ad-infinitum nie powoduje, że staje się prawdziwa. Serio. Patrz na już załączony film od, ze wszystkich źródeł, GCN. Nawet im nie wyszły różnice inne niż szum informacyjny. No, chyba, że Connor Dunne, ex-prozak jeżdzący w Grand Tourach nie jest, wg Ciebie, dość doświadczony? 19 godzin temu, kaido2 napisał: Dlatego odsyłam w odpowiednie miejsca tym się szczegółowo zajmujące. To Twoja broszka, aby wykazać tezę którą promujesz. Na razie poza strumieniem pustosłowia i pośredniego sugerowania współdyskutantom moich wad charakteru i braków w wiedzy, nic nie wykazałeś. I to w sposób absolutny. 20 godzin temu, Mentos napisał: Po prostu 30 lat własnych doświadczeń i różnych prób mi w zupełności wystarcza i nikt nie może sobie Uzurpować prawa do wciskania mi że w moim wypadku jest inaczej ;-). Jedne co uzurpator uzurpuje to "Wpływ ciągnięcia na generację mocy jest znikomy". Nic poza tym. Jeżeli ktoś w tej dyskusji zacznie twierdzić, że wpinanie wyleczyło zaburzenia erekcji, wskrzesiło psa i naprawiło telewizor, to ja się a-priori zgadzam. EDIT: Zauważ, że nie twierdzę nawet, w którą stronę ta znikoma różnica, zakładając, że istnieje, idzie. Podobnież, jest mi naprawdę obojętne kto na czym jeździ. Ze wszystkich ludzi, byłoby to osobilwą formą hipokryzji czepiać się sprzętu innych ludzi i samemu posiadać rower TT na średniej kiszce i ramie FS. 20 godzin temu, przemeg napisał: Daje powtarzalność i stabilizację, która pomaga wydać więcej energii i dać więcej mocy. Jeżeli X pozwala generować większą moc, to byłoby to do zmierzenia. Niekoniecznie sprzętem konsumenckim, ale powinno dać się zmierzyć. Najprostszy eksperyment - mając pulsometr i miernik mocy - jeżeli wpięcie zwiększa moc, to powinny być różnice w średnim tętnie i mocy zależnie od platformy lub SPD. 14 godzin temu, Tyfon79 napisał: Przyrost mocy był bliski +20% na korzyść wpięcia. Jezeli już kłamiesz, kłam w sposób nie będący.przeźroczystym. 12 godzin temu, Nemrod82 napisał: Myślę, że ten filmik wyniesie trochę cyferek do tematu: Dziękuję. Dla porządku, kilka lat wcześniej GCN, jeszcze w starszym składzie, robili ten eksperyment wcześniej, mieli podobne wyniki i potem wąchali kopium, jak to w klikach jednak lepiej. Edytowane 13 Maja przez uzurpator 1 Cytuj
itr Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja (edytowane) Dobra zejdziemy na ziemię, jeśli odłączymy moc, a włączymy skuteczność. jeśli mamy dwa bliżnacze auta rajdowe, klony i jednego rajdowego kierowcę. W jednym z aut zamontowana zostanie kwadratowa kierownica. Rajdowiec pojedzie dużo szybciej z normalną kierownicą - to proste ? Ale nie można wykluczyć że jest jakiś kierowca, który od dziecka trenuje z kwadratową i nie widzi opcji innej, że kwadrat jest lepszy. To tak jak z Wami Uzurpator i Marvelo chcecie z kwadratową kierownicą - proszę bardzo, ale nie wmawiajcie nam, że okrągła przeszkadza. Nikt mnie nie przekonywał, nie namawiał do SPD, tylko po spróbowaniu - okazało się bingo, to działa, tego szukałem. Nie trenowałem izolowanego obrotu, nie uczyłem się techniki, organizm sam adaptował się do klików. Edytowane 13 Maja przez itr Cytuj
uzurpator Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja @itr dosłownie dwa posty nad twoim jest film z jaskini komercyjnej prostytucji zwanej GCN, gdzie Connor Dunne, ex-prozak, który całą karierę, domniemam, jeździ w SPD. Obejrzysz, to zobaczysz jak chroma jest Twoja analogia. Którą zresztą próbujesz obalc tezę której nie postawiłem. Fascynujące. Cytuj
zekker Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja 45 minut temu, uzurpator napisał: Ale mając 100kg sztangi na obojczykach, robiąc przysiad, na rowerze w życiu nie da się wcisnąć tyle w pedały. A te przysiady robisz na jednej nodze, czy jednak dwóch? Pedały wciskasz jedną nogą, czy dwoma na raz? Na rowerze masz identyczną stabilność, ułożenie nóg itp. czy jednak inne? Cytuj
uzurpator Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja @zekker Na rowerze działam z grawitacją, więc wystarczy ustabilizować nogę - przynajmniej w zakresie 100% wagy ciała. W przysiadzie do góry idzie się jednak przeciw grawitacji. Przysiad w części "w dół" jest jednak prostszy niż "do góry". Poza tym jak pisałem - to nie jest idealna analogia, ale innej, która zbliża się do magnitudy 2x masy, nie mamy. Cytuj
przemeg Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja @uzurpator no ale ta jaskina komercji pokazuje jak spd pozwala wygenerować więcej mocy. Pytałeś, czy ktoś to testował z forumowiczów, a tu od kolegi @Nemrod82 mamy materiał, w którym akurat to zrobili. W sprincie: Clipless: +16 W średniej mocy czyli ok. +4,5% avg power Clipless: +128 W mocy maksymalnej czyli ok. +17,7% max power Jest 2 sekundy szybciej. Ciekawie jest we wspinaczce: na clipless miał +14 W, czyli ok. +3,4% mocy więcej miał niższe tętno: średnio -5 bpm, max -7 bpm kadencja praktycznie ta sama ale pojechał 2 sekundy wolniej W obu testach mamy to samo: na clipless testujący wygenerował wyższą moc. Cytuj
uzurpator Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja (edytowane) @przemeg To jest ten szum o którym mówię, i który na końcu oznacza ~9:22 vs ~9:20 - czyli 0.08% różnicy. Mierząc to miernikiem z 2% dokładności i biorąc pod uwagę dryft tętna - to jest - conajwyżej zachęta do dalszych badań. Zwłaszcza ten pik mocy jest w sumie bezwartościowy, biorąc pod uwagę jak działają mierniki mocy. I nie mogę nie wspomnieć, że fakt, iż GCN jest jaskinią komercji działa przeciwko tezie którą chcesz udowodnić. To, oraz fakt, że nie była to podwójnie ślepa próba etc. I pamiętaj - mojej tezie. Nie chcę udowodnić, że kliki/brak nie robi róznicy ( a mógłbym na podstawie tego filmu ), ale że wpływ ciągnięcia jest znikomy. EDIT: w filmie na 13:12 widać,że tętno na platformach miał niższe. Edytowane 13 Maja przez uzurpator 1 Cytuj
itr Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja Uzurpator : Kiedy kręcisz korbą maszynki do mięsa to na ile pomaga Ci grawitacja? Jak często na rowerze dominuje grawitacja przy deptaniu? Jaki udział ma grawitacja podczas jakich obciążeń jakiego ustawienia ciała jakiego kontaktu z siodłem, jakiego napięcia mięśni nogi podnoszonej? Czy podczas ruchu korbą maszynki do mięsa starasz się pulsować siłą czy jednak prowadzić ramię płynnie po okręgu? Cały czas uderzam w Wasz debilizm poznawczy jaki prezentujecie z uporem wioskowego głupka. Wybieracie sobie szczegóły z analiz na yu tubie, aby udowadniać brak sensu dla asysty obrotu, a asysta orbotu to jest CIĄGNIĘCIE, mięśniowa asysta obrotu jest zarówno w platformach i w spd choć nie jest identyczna na poziomie koordynacji, to dodatkowo wydatek energetyczny i nie znana jest metoda do jego badania, nie można też znaleźć porównania jak wpływa na zdolność od tymczasowego i stałego obciążenia kliki/ platformy w badaniach na randomizowanych grupach zawodowych kolarzy , z uwzględnieniem istotności statystycznej bo nie ma kolarzy ścigających się na platformach (czystych bez nawyku jazdy w klikach) ... są tylko porównania wysiłków podjętych w zadaniu "ciągnij na całym obwodzie", i "jedź normalnie"... tylko co to znaczy normalnie? Jeśli badany ma nawyk jazdy w klikach to nie jest to samo normalnie jeśli porówna się nawyki osoby nigdy nie jeżdżącej w klikach... Cytuj
zekker Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja 6 minut temu, uzurpator napisał: @zekker Na rowerze działam z grawitacją, więc wystarczy ustabilizować nogę - przynajmniej w zakresie 100% wagy ciała. W przysiadzie do góry idzie się jednak przeciw grawitacji. Przysiad w części "w dół" jest jednak prostszy niż "do góry". Poza tym jak pisałem - to nie jest idealna analogia, ale innej, która zbliża się do magnitudy 2x masy, nie mamy. Jeszcze raz, przysiad ze sztangą robisz na jednej nodze, czy na dwóch? W danym momencie na pedał ciśniesz jedną czy dwoma nogami? Jeżeli przysiady są na dwóch nogach, to masz sumę sił z obu. Na pedały ciśnie się jedną nogą na raz, czyli masz pi*drzwi połowę siły z przysiadów. Ciągnąc pedał, dodajesz siłę drugiej nogi, do tego przeciwdziałasz unoszeniu się ciała, więc druga noga może o tyle samo mocniej nacisnąć. Czyli jeżeli jestem w stanie podciągać nogą około 25% masy ciała, to sumarycznie mogę dać w pedały 150% swojej masy: 125% z cisnącej nogi (100% chyba oczywiste, dodatkowe 25% bo noga ciągnąca o tyle zwiększa mi ciążenie), 25% z ciągnącej. Gdybym trenował i był w stanie więcej ciągnąć, to pewnie dałoby się dojść do okolic 180%. Jak się doda techniki zaparcia o kierownicę, to bariera 200% jest osiągalna. Cytuj
uzurpator Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja 5 minut temu, itr napisał: Kiedy kręcisz korbą maszynki do mięsa to na ile pomaga Ci grawitacja? Na 100%, bo Newton 3. Biorąc to pod uwagę, reszta Twojego wywodu jest bezwartościowa. 1 Cytuj
przemeg Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja @uzurpator Trochę zmieniasz kryterium w trakcie gry, bo napisałeś: Cytat Jeżeli X pozwala generować większą moc, to byłoby to do zmierzenia. Potem pojawia się materiał wrzucony przez kolegę @Nemrod82, w którym w obu testach na clipless wyszła wyższa moc, a Ty przenosisz rozmowę na czas przejazdu i szum pomiarowy. Ja nie twierdzę, że ten film GCN jest metodologicznym dowodem laboratoryjnym. Nie jest. Różnica czasu jest w granicach szumu, pełna zgoda. Ale pytanie dotyczyło mocy: czy wpięcie może pozwolić wygenerować więcej watów. I w tym materiale akurat wyszło, że tak — w sprincie i we wspinaczce średnia moc była wyższa na clipless, a w sprincie max power był dużo wyższy. Nie trochę, dużo, w wynikach mocy nie ma żadnego szumu, to są spore procenty. Ja nie twierdzę, że ten film GCN jest metodologicznym dowodem laboratoryjnym. Nie jest. Różnica czasu jest w granicach szumu — pełna zgoda. Ale pytanie dotyczyło mocy: czy wpięcie może pozwolić wygenerować więcej watów. I w tym materiale akurat wyszło, że tak: w sprincie i we wspinaczce średnia moc była wyższa na clipless, a w sprincie max power był dużo wyższy. Nie trochę, tylko dużo. Co więcej, wcześniej zarzucasz ludziom, że opierają się na własnym doświadczeniu i „widzimisię”, że ktoś się „elici” jak @KNKS czy @kaido2. A chłopaki po prostu trochę jeżdżą i opisują swoje doświadczenie. OK, dla Ciebie to subiektywne — można wymagać pomiaru. Mieliśmy wcześniej badania, teraz pojawia się materiał z pomiarem mocy, tętna, kadencji i czasu. I nagle rozmowa idzie w stronę szumu, GCN, czasu przejazdu i tego, że to nie jest dowód idealny. Jasne, nie jest. Tylko że nikt nie twierdzi, że ten jeden film GCN rozstrzyga temat naukowo. Problem polega na tym, że Twój standard dowodu przesuwa się w zależności od tego, czy dane pasują do tezy. Gdy ktoś mówi z doświadczenia — „to tylko widzimisię”. Gdy ktoś pokazuje pomiar — „pomiar nie taki”. W ten sposób żadna informacja nie ma szansy czegokolwiek zmienić w tej dyskusji. Sorry, ale tak można dyskutować w nieskończoność. Jeśli danych nie ma — „nikt tego nie zmierzył”. Jeśli pojawiają się dane z mocy i tętna — „szum, komercja, metodologia”. W takim układzie nie rozmawiamy już o tym, co można sensownie wywnioskować z dostępnych danych, tylko próbujemy za wszelką cenę obronić z góry przyjętą tezę. I wtedy faktycznie tracimy czas, a jedyne co z tego wychodzi, to spiny i niepotrzebne przytyki personalne. Bez sensu taka rozmowa, bo do niczego konstruktywnego nie prowadzi. Cytuj
itr Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja (edytowane) Uzurpator: No właśnie, jeśli skończyłeś fizykę na prawach Newtona, to rozmowy z Tobą nie mają sensu. Szanuję Twoje doświadczenia rowerowe , ale nie prezentowany na forum poziom analizy biomechaniki ruchu w temacie, który poruszamy. Lubisz sobie pisać, że coś wiesz, ja stoję po stronie: jest wiele pytań, na które nikt nie podaje nam odpowiedzi. bo albo ich nie zna, albo podważają jakieś wcześniej wyciągnięte wnioski. Patrzę, myślę, i bardziej nie wiem niż wiem.... Pamietam spór o wyrywanie pionowe bloku shimano 56... o rety. Dobra szkoda słów. Edytowane 13 Maja przez itr Cytuj
KNKS Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja 7 minut temu, przemeg napisał: Co więcej, wcześniej zarzucasz ludziom, że opierają się na własnym doświadczeniu i „widzimisię”, że ktoś się „elici” jak @KNKS czy @kaido2. A chłopaki po prostu trochę jeżdżą i opisują swoje doświadczenie. OK, dla Ciebie to subiektywne — można wymagać pomiaru. Mieliśmy wcześniej badania, teraz pojawia się materiał z pomiarem mocy, tętna, kadencji i czasu. I nagle rozmowa idzie w stronę szumu, GCN, czasu przejazdu i tego, że to nie jest dowód idealny. Rozmowa z kolegą @uzurpator przypomina karmienie internetowego trolla, który karmi się czyjąś uwagą i czerpie satysfakcję z polemiki jako takiej. Jak już brakuje mu argumentów to wytacza najcięższe działa i sadzi komunały w stylu "wiedza tajemna", "elita" i wylewa gorzkie żale bo on sam musi jeździć na 27,5 z lemondką i na bloki do SPD kiedyś nie starczało... GCN złe? To co dobre? Szajbajk ? Nie dziwię się że kilku solidnych szosowych zawodników, w tym jeden ogólnie znany trener, ewakuowali się z tego forum, skoro musieli czytać te daremne brednie/wypociny i próbować je weryfikować udowadniając, że białe nie jest czarne. Toż to głowa mała co poniektórzy próbują udowadniać... Za chwile na forum zostaną sami piknikowcy/platformowcy i tematy przewodnie będą oscylować wokół montażu koszyku do przewozu psa na kierownicę lub wyboru odpowiedniego dresu do jazdy na ryby. Na wniosek kolegi @uzurpator tematy dotyczące SPD, wkładkek, pomiarów mocy zostaną zakazane, bo to jest przejaw wywyższania się... 1 1 Cytuj
JWO Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja 40 minut temu, uzurpator napisał: Na 100%, Grawitacja pomaga, bo jestesmy do tego (grawitacji) przyzwyczajeni (od urodzenia). Nie zanczy to ze w stanie niewazkosci nie da sie krecic maszynka do miesa czy pedalowac na rowerze. Trzeba tylko zmienic niektore nawyki. Cytuj
przemeg Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja @itr Sama trzecia zasada Newtona oczywiście obowiązuje, ale użycie jej w trybie „reszta wywodu jest bezwartościowa” nie jest ani grzeczne, ani szczególnie merytoryczne. Rowerzysta na rowerze to nie jest szkolny klocek na równi pochyłej. To jest złożony układ dynamiczny: siodło, kierownica, balans tułowia, napięcie mięśniowe, stabilizacja stopy, bezwładność kończyn, praca nogi powracającej, kontakt z podłożem, pozycja na rowerze i zmienne kąty działania sił. Samo rzucenie „Newton 3” nie rozwiązuje tego układu. To jest raczej retoryczny skrót mający „skasować” rozmówcę niż realna analiza biomechaniczna. Cytuj
Tyfon79 Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja 1 godzinę temu, uzurpator napisał: Jezeli już kłamiesz, kłam w sposób nie będący.przeźroczystym. Dobrze, że ty gadasz prawdę🤣 Masz badania z Uniwerka w Kolorado na temat dyskutowany prof Rodgera Krama. Tytuł; "The Effect of Cycling Shoes and the Shoe-Pedal Interface on Maximal Mechanical Power Output in Bicycling". Konkluzja końcowa; "To conclude, a firm shoe-pedal attachment and a stiff shoe sole independently and positively improved cycling performance during high-power, uphill sprints. The combination of the shoe- pedal attachment with stiffer shoe soles enhanced sprint cycling performance variables by up to 27.6%" 1 Cytuj
Mentos Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja Upór godny uznania 😉 A dlaczego 'clipless pedal' to "pedał zatrzaskowy" skoro 'clipless' znaczy 'bez zatrzasku' ? 😉 1 Cytuj
kaido2 Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja (edytowane) 5 godzin temu, uzurpator napisał: To Twoja broszka, aby wykazać tezę którą promujesz. Nie, to nie mój problem że nie potrafisz pewnych oczywistych rzeczy zrozumieć, najwyraźniej z braku pewnego doświadczenia/umiejętności jak mniemam, szukając na siłę wytłumaczenia potwierdzającego Twoje domysły ( podobnie jak drugi Pan) . Za moją tezą idą cyfry z moich treningów/wyścigów, z których jasno wynika progres ( i z tym nie ma dyskusji) Trudno żebym te dane udostępniał żeby jak większość wykazać, że nie jestem osłem. 5 godzin temu, uzurpator napisał: Na razie poza strumieniem pustosłowia i pośredniego sugerowania współdyskutantom moich wad charakteru i braków w wiedzy, nic nie wykazałeś. Tego to nawet nie komentuje, ale jak wspomniałem , to nie mój problem 22 godziny temu, itr napisał: Gumowe zabezpieczenie też jest. Mam te geje, bardzo fajne zresztą, ale gumki to komuś dałem kto się ślizgał po asfalcie, bo dla mnie nie przydatne Keo są o tyle fajne, że jak się je obcyka to są spoko nawet w gravele/ przełaje Edytowane 13 Maja przez kaido2 1 Cytuj
Patron920 Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja 2 godziny temu, Mentos napisał: A dlaczego 'clipless pedal' to "pedał zatrzaskowy" skoro 'clipless' znaczy 'bez zatrzasku' ? 😉 wcześniej były noski zwane "toe clips", a później - od 1984 - wszedł system bez nosków - dlatego "clip less" 2 Cytuj
marvelo Napisano 13 Maja Autor Napisano 13 Maja (edytowane) 8 godzin temu, przemeg napisał: Ale pytanie dotyczyło mocy: czy wpięcie może pozwolić wygenerować więcej watów. I w tym materiale akurat wyszło, że tak — w sprincie i we wspinaczce średnia moc była wyższa na clipless, a w sprincie max power był dużo wyższy. Nie trochę, dużo, w wynikach mocy nie ma żadnego szumu, to są spore procenty. Ja nie twierdzę, że ten film GCN jest metodologicznym dowodem laboratoryjnym. Nie jest. Różnica czasu jest w granicach szumu — pełna zgoda. Ale pytanie dotyczyło mocy: czy wpięcie może pozwolić wygenerować więcej watów. I w tym materiale akurat wyszło, że tak: w sprincie i we wspinaczce średnia moc była wyższa na clipless, a w sprincie max power był dużo wyższy. Nie trochę, tylko dużo. W kolarstwie wcale nie chodzi o moc, a o prędkość (a ostatecznie, o jak najkrótszy czas przejazdu). Jeśli wygenerowanie większej mocy nie przełoży się na większą prędkość, to pożytek z tego żaden. Pozycja na rowerze TT często znacznie ogranicza generowanie mocy, ale ale liczy się ostateczny zysk na zmniejszeniu oporów, co przełoży się na większą prędkość przy tej samej mocy. Nawet jeśli pedały zatrzaskowe umożliwiają w jakiś sposób wygenerowanie większej mocy, np. mocno szarpiąc rowerem na stojąco, to jeśli ubocznym efektem tego będzie wzrost oporów aerodynamicznych wynikających z większej powierzchni czołowej, ostateczny rezultat może nie być tego warty. Jeśli ktoś przy większej średniej generowanej mocy osiąga gorszy czas, to znaczy że miał mniejszą efektywność - napracował się bardziej, a osiągnął gorszy rezultat. Pedały zatrzaskowe mogą zachęcać do częstszej jazdy na stojąco w mało aerodynamicznej pozycji, co skutkuje wzrostem oporów. Jeszcze jedno: przyrost mocy o np. 20% wcale nie da przyrostu prędkości o tyle samo, a w zakresie prędkości sprinterskich to już tylko ułamek tego. Czasem nie warto się bić o maksymalną moc, a skupić się na efektywności. Edytowane 13 Maja przez marvelo Cytuj
przemeg Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja Tu chyba znowu mieszamy dwie różne płaszczyzny. Oczywiście w realnym wyścigu finalnie liczy się czas. Ale wcześniejsza teza dotyczyła tego, czy wpięcie może pozwolić wygenerować większą moc. I właśnie moc, obok kadencji, jest tym parametrem, który w takim teście został zmierzony w kontekście dyskusji. To nie jest laboratorium. Czas w teście terenowym jest dużo bardziej podatny na zakłócenia: wiatr, linię przejazdu, pozycję na rowerze, start, nawierzchnię, pacing, technikę. Dlatego brak jednoznacznej przewagi w czasie nie obala samego faktu, że w danych warunkach zawodnik był w stanie wygenerować większą moc. Jeżeli przy podobnej kadencji moc jest wyższa, to znaczy, że układ pozwolił wygenerować większy moment/większą skuteczną pracę na korbie. A jeżeli moc wzrosła przez możliwość utrzymania wyższej kadencji w mocnym wysiłku, to też jest informacja na korzyść stabilniejszego połączenia but–pedał. . Cytuj
kaido2 Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja (edytowane) 1 godzinę temu, marvelo napisał: W kolarstwie wcale nie chodzi o moc, a o prędkość (a ostatecznie, o jak najkrótszy czas przejazdu). Pisane było W dniu 12.05.2026 o 12:33, kaido2 napisał: Jak w każdym sporcie decydujący jest wynik 1 godzinę temu, marvelo napisał: Jeśli wygenerowanie większej mocy nie przełoży się na większą prędkość, To wyrzucasz adidasy i klepaki, zapinasz w odpowiednie kliki i uczysz techniki. 1 godzinę temu, marvelo napisał: Pozycja na rowerze TT często znacznie ogranicza generowanie mocy Jeździłem TT na TT nic nie ograniczało, ba pozwalało generować więcej i jechać jeszcze szybciej..... z siodła ( i tu znów ta technika , waty ...) 1 godzinę temu, marvelo napisał: Nawet jeśli pedały zatrzaskowe umożliwiają w jakiś sposób wygenerowanie większej mocy, np. mocno szarpiąc rowerem na stojąco Cały myk polega na tym, że kiedy wstajesz w adasiach, to cała reszta nadal siedzi wpięta. To właśnie klik pozawala na to, żeby jeszcze siedzieć. Na pionowych stromiznach kiedy, już zdarzy się stanąć ..., to na stojąco też trzeba jeździć umieć 1 godzinę temu, marvelo napisał: Pedały zatrzaskowe mogą zachęcać do częstszej jazdy na stojąco w mało aerodynamicznej pozycji Yyyyyyy? Jak sobie przyponę to wstaję? Wogle I teraz żeby była jasność. Bywa, że w wyniku kalkulacji przepchnę, ale na tej ścianie aerodynamika w skrócie wynosi 0, a skuteczność jest max Edytowane 13 Maja przez kaido2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi