Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ślisko, to zamiast brudzić rower -zdjąłem oponę z obręczy Spank Ozzy, te obręcze żle się uszczelniają przy klasycznym oklejeniu, Pierwsza była oklejona Trezzado, i było żle,  o niej już zapomniałem. Coś wyklejałem , zapomniałem , tył Krampusa. Drugie koło nowsze( przód Tytusa)  okleiłem taśmą ZTR i myślalem luz. Nie było luzu... te obręcze mają zamiast rowka w obwodzie wewnętrznie "górkę"  i sztywna taśma łapie klejem na obwodzie w środku centralnie obręczy ( tam gdzie otwory ma szprychy), a bokami powoli mleko się przebija  przez klej pod nią, i schodzi przez "szprychy" brzegi na rant opony mają specjalne retencje i ich się nie okleja....Dla potomnych zrobię zdjęcia , mam pomysł jak to obejść...

Edytowane przez itr
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

A czym się różni goryl od srebrnej taśmy? Też po roku, dwóch ulega rozpuszczeniu na mazię i włókna?   Spank Ozzy jest taka jedwabista ma strukturę kaszy mannej, co dodatkowo nie pomaga  przysysać  nowej taśmie Stana się po odtłuszczeniu, ... czyszczenie  z resztek klejowo-paskudniczych po duct tejpie np 3m też może być koszmarem.

Edytowane przez itr
Napisano

Po roku na pewno nie, w sumie to po trzech - czterech nadal się nadaje i sprawuje nie ulewając kefiru.  Dwa lata to był użytek wakacyjny kilka razy w roku.  Najchętniej używam acetonu do pozbycia się resztek kleju z obręczy i ściąga elegancko, polecam, ale w przeciągu!  W przyszłym tygodniu będę oklejać obręcze, jak mi zostanie "na koło" to z chęcią Tobie podeślę, wraz z widłem i oponą ;) 

• +1 pomógł 1
Napisano

Zaczekaj. Zawsze zdążysz nadać, dziękuję 😀Ha , przecież po widelec może przyjadę osobiście!   Hiper realistyczny przekrój -  schemat obręczy taśma zachowuje się jak czerwona kreska, stara się zachować sztywny obwód ustalony na górce stąd zrywa klej podnosi się ma bokach i wpuszcza mleko pod spód. Miałem cały obwód w Stanie , i na to jeszcze dodatkowo szersze trezado  nawinięte, i nie dało rady .

Mam plan nakleić 32 kwadraty z Stanowskiej żółtej taśmy i okleić to kilka razy prawa lewa strona - wąską izolacyjną, aby wkładanie opony nie zrywało kwadratów nad dziurami na szprychy. 

IMG_4621.jpeg

• +1 pomógł 1
Napisano
Cytat

😀Ha , przecież po widelec może przyjadę osobiście!

Trawnik zawsze czeka na karawannę, a pracownia na ułożenie somy!   Kwadratowy plan może zadziałać...ale ja bym i tak zamiast izoldy użył calowego goryla, cietego na pół a nawet jeszcze wężej bo na pewno bedzie lepiej przylegać niż izolka.  Dobra, zabieraj te graty i wpadaj na majsterkowanie :)

• +1 pomógł 1
Napisano

I znowu poszedłem zimą na rower. Na mieście śniegu brak, więc co mogło by pójść nie tak...

Zaczęło się na ulubionej dojazdówce do lasu:

20260118_111621net.jpg

Koleinowe lodowisko od bandy do bandy. Za górki przyszedł znajomy z rowerem. Butował już na bazę - ostrzegał. Zrobiliśmy nawrotkę i jakoś dojechaliśmy do asfaltu. On do domu, a ja swoje - asfaltem do lasu. Przecież to tylko tak na polach wyślizgane, he. Dojechałem do lasu, zjechałem z asfaltu i... no jakoś jeszcze się przedarłem do pewnego punktu na mapie - mało uczęszczana droga leśna z lodowymi akcentami. Ale na miejscu, w którym nie było już sensu zawracać... Ło pany,... Każdy skrawek drogi leśnej, po której coś przejechało, przeszło zamieniło się w lodową pułapkę. No nie szło jechać. Decyzja tylko dotrzeć do asfaltu i pobawić się w szosowca. Ostro w lewo i pożarówką - na zmianę: jazda, z buta. Butowania było więcej. Jak nie było kolein, to jeszcze można było zaryzykować. Lekkie koleiny, wzniesienia, dołki na kałużę - na piechotkę. 

Po tej kałuży, która złapała mnie za koło, zdrowy rozsądek zaczął krzyczeć: "DNF, DNF, DNF!!! - wiesz gamoniu jakie są korki na SORze?" No i kilka kilometrów po lodzie przez las z buta do asfaltu. A później szybciutko do domciu. Taka lodowa przygoda :) 

20260118_121858net.jpg

I żeby nie było, że mogłem jechać poboczem. Samochodziarze też na to wpadli i w konsekwencji wyślizgali wszyściutko co się dało.

• +1 pomógł 6
Napisano

Tak z ciekawości chciałem sobie poczytać o tym Breezerze i dowiedziałem się, że to bardzo postępowa i innowacyjna marka - inni eksperymentują i męczą się z kołami 32" a Breezer ma już w ofercie koła 45":

Screenshot_2026-01-19-20-35-10-374_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.24229d599d42fdc0ff88f1f743150780.jpg

A może to jest szerokość opon... 🤔

• Haha 4
Napisano
W dniu 18.01.2026 o 17:48, kazafaza napisał:

Trawnik zawsze czeka na karawannę, a pracownia na ułożenie somy!   Kwadratowy plan może zadziałać...ale ja bym i tak zamiast izoldy użył calowego goryla, cietego na pół a nawet jeszcze wężej bo na pewno bedzie lepiej przylegać niż izolka.  Dobra, zabieraj te graty i wpadaj na majsterkowanie :)

Dwa goryle zrobią wszystko o czym marzę marznę mażę 😆dzięki za inspirację

IMG_4629.jpeg

• +1 pomógł 1
Napisano

Sobie zaplotłem kółka. No i po raz pierwszy w kalkulatorze DT wstawiłem dane rzeczy od DT i nie jestem zadowolony z tego, co otrzymałem. Mam wrażenie, że gdybym wpisał własne pomiary miałbym nieco lepiej . Nie, żeby to, co mam, było złe, ale wolę większy stopień perfekcji. Teraz muszę znaleźć czas na naprężenie i wycentrowanie.

IMG_4561.jpg

• +1 pomógł 4
Napisano

Ostatnio też plotłem trzy po trzy krzyże, wszystkie wymiary wrzuciłem w cztery kalkulatory i jedynie Sapim odstawał z wynikiem.  A szprychy właśnie od nich.  Uznałem, że 3:1 to dobry wynik, olałem ich wyrocznię a rezultat jest wielce zadowalający.  
Następnym razem nie będę używać kalkulatora firmy, której części posiadam do zaplotu 🤡

• +1 pomógł 1
Napisano

W kalkulatorze DT w ogóle trudno jest znaleźć TĘ część, o którą człowiekowi chodzi. Piast 350 jest pierdyliard rodzajów (tzn. dwa pierdyliardy, bo przednie i tylne), zreszta pomiar suwmiarką tylnej nie chce dać innego wyniku niż 143 mm (fabryka twierdzi, że 142). Zakładam, że mam piasty zwane przez nich "DBCL Road" (disc brake center lock? z bębenkiem HG szosowym 8-11s). No podkusiło mnie, by skorzystać z gotowych predefiniowanych wymiarów, a obmiary na gruncie (ale po fakcie) nieco inne mi wyszły.

A obręcze też dziwne... tu wręcz przeciwnie, bardzo ubogo w tych modelach, które znam, wręcz nie wszystek oferty jest do wyboru.

A jak na kalkulancji DT zrobiłem obliczenia wedle własnych obmiarów, to wprawdzie wyszły drobne max 1 mm różnice, ale najbardziej zaskakujące było, że dla wyniku typu 290,5 zarekomendowano mi... 292 mm szprychy (i nie, oni nie rekomendują wyłącznie parzystych długości).

Swoją drogą dla kołnierzy piast o grubości 3,25 - 3,5 mm to chyba już powinnjo się zacząć różnicować długości szprych zewnętrznych i wewnętrznych, bo wyraźnie różnią się, jak włażą w obręcz.

Napisano

Na spotkanie z prezesem firmy, dla której pracuję i którego widuję co kilka miesięcy pojechałem na rowerze, za Wisłę. To że jestem rowerem dostrzegł jak wychodziliśmy z restauracji - zrobiłem wrażenie 😀, bo to gość z ciepłego kraju i miał dwie kurtki. 
A wieczorem odebrałem CC-4.2 Parktoola i pomierzyłem wszystkie łańcuchy (9) - trzy nowe już zakupione, żaden dla mnie. 🫤

• +1 pomógł 4
Napisano

Wrzuciłem koła na centrownicę i zrobiłem, co należy, poczem wyposażyłem w resztę akcesoriów, no i gotowe do wbicia w gravel (jak skończy się aktualna epoka lodowcowa).

Składniki:

Z Bike-discount:

- piasty DT Swiss 350 (okazało się, że oni mają je najtaniej, ale generalnie poza PL wszędzie było taniej, tylko u nas wyrąbali ceny w kosmos)

- obręcze DT Swiss G540db (od tego się zaczęło, obręcz po 14 eurosów była, no żal nie kupić)

Z Alledrogo:

- szprychy CN Spoke 2 mm (miały być okrągłe J-bendy i czarne)

- nyple Sapim 12 mm stalowe (to też eksperyment, lżejsze od mosiądzu, trwalsze od alu)

- kaseta Shimano CS-HG700 11-rzędowa 11-34 (akurat najtaniej było na Allegro)

- dętki Schwalbe SV17 28/47-622 60 mm (przegiąłem z długością wentyla, to fakt)

Z Alitanio:

- tarcze Zrace CL (wziąłem co po torach leciało, byle miało zakrętkę do CL, nawiasem mówiąc ta zakrętka taka plastikawa)

- opaski na obręcze Pinmoap (szukałem czegoś szerszego niż 15 mm)

- opony Ontrack X-Pack 622x45 (a byłem ciekawy no i chciałem coś z brązem, bo kobiety lubią brąz :)

Zakupy na Ali to taki eksperyment procesowy, a nuż to okaże się dobre? Jak będzie niedobre, nie stracę wiele.

IMG_4567.jpg

• +1 pomógł 5
Napisano
W dniu 18.01.2026 o 19:13, CoolBreezeOne napisał:

I znowu poszedłem zimą na rower. Na mieście śniegu brak, więc co mogło by pójść nie tak...

Zaczęło się na ulubionej dojazdówce do lasu:

20260118_111621net.jpg

Mam flashbacki. Co prawda nie z Wietnamu, ale i tak Sajgon był konkretny :P Mróz, że amortyzatory zamieniały się w sztywniaki, ulice zmrożone, chodniki wcale nie lepsze, no ale "Ja nie pojadę? Potrzymaj mi rajstopy! :D "

• Haha 3