Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie będzie tarło i wkurzało, jak przy wciskaniu tłoczków pod nowe klocki zrobisz im mini-bleed'a: wkręcasz lejek w klamkę, ciut go napełniasz  i dopiero wciskasz klocki, nadmiar oleju wyleci do lejka. A tak, walczysz z uszczelkami i membraną w klamce, a klocki i tak się nie chowają całkiem, co skutkuje później używaniem takich blaszek :) Tak, też ich kiedyś używałem. Odkąd zacząłem robić jak wyżej napisałem - zero potrzeby, zwykłe dokręcenie zacisku na wciśniętej klamce robi w 99% robotę. 

• +1 pomógł 2
Napisano

Zestaw zębatek Shimano 36-26 do napędu 2x12 za 13PLN z Aliexpress, tym razem w wersji M8100 (36ka aluminiowa co skutkuje masą o całe 10g mniejszą niż w pełni stalowym M7100...).

image.thumb.jpeg.ed4377af752ec997c7d0d4195d935146.jpeg

Zapakowane po chińsku, jednak wykonanie nie odbiegające od oryginału. Podejrzewam (widząc obecność resztek smaru i być może mikroskipijne srebrne ślady w obrębie mocowania do korby) że są to zębatki z demontażu korb 2x12 których ramiona są sprzedawane luzem lub sparowane z bardziej chodliwymi zębatkami 1x..

image.thumb.jpeg.d36332011245655b961ae40f7ecc31ec.jpeg

• +1 pomógł 9
Napisano (edytowane)
W dniu 13.03.2026 o 13:06, Mandoleran napisał:

Najlepsze bidony świecie w najlepszej cenie na świecie 🤣

image.png.7fe021e8b39f5791458ecb29be25e752.png

A tak na poważnie, to bardzo lubię te bukłaki, nie trącą tak plastikiem, nie leją gdzieś pod gwintem, wygodne używanie i idealnie pasują do moich koszyków z Elite.

Jak ktoś szuka w najlepszej cenie :

https://www.amazon.pl/dp/B0BM11V6BQ?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title

Dopiero po odebraniu przesyłki zorientowałem się, że te bidony są bez przykrywek. Dla mnie to dyskwalifikacja, nie będę pił z zakurzonego ustnika - zwrot. Na szczęście mam Elite z przykrywką ;)

Dopisek: Po uzasadnieniu rezygnacji Amazon zwrócił pieniądze bez konieczności odsyłania bidonu.

I jeszcze ciekawostka, ten sam bidon z przykrywką (!) można kupić za 22 zł. https://allegro.pl/produkt/bidon-elite-fly-mtb-tex-black-grey-logo-550-ml-11c1f095-5406-465e-b544-f8fcd5fbce7a?offerId=17781137496

Edytowane przez burz
Napisano (edytowane)

Dotarły dwa pierwsze kaski - MET Downtown - z pięciu zamówionych. Przyjdą jeszcze MET Allroad i Crossover oraz Abus Urban. Po przymiarkach zostanie jeden (lub wcale). 

IMG_0693-compressed.jpeg

Edytowane przez burz
  • +1 pomógł 9
Napisano

Mój stary dobry met miał już sporo lat i zastanawiałem się nad crossoverem vs downtown, ale skończyło się na... HJC crosser :), bo chciałem coś uniwersalniejszego, żeby tez na gravelu pasowało.