KR10 Napisano 26 Czerwca Napisano 26 Czerwca Chciałbym się z wami podzielić problemem z nowym rowerem. Dużo osób zachwala treka z ich obsługę posprzedażową natomiast ja mam bardzo złe doświadczenie z tą marką. Kupiłem nowy rower jakieś 2 miesiące temu o nie małej wartości czyli trek madone sl7 gen8. Po odpakowaniu roweru w pomieszczeniu o słabym naświetleniu przejrzałem na szybko ramę i zamontowałem koszyki na bidon, które przysłoniły wadę, która została dopiero odkryta 2 tygodnie później jak dałem rower do oklejenia. Przez ten czas na rowerze nie było jeżdżone. Naturalnie po tym złożyłem reklamacje po wygląda to okropnie, jest to przebarwienie lakieru. Trek odrzucił reklamacje twierdząc, że nie jest to wada fabryczna co jest nieprawdą bo ja nic nie czyściłem ani nic nie robiłem w tym miejscu, poza tym bardzo dbam o rower. Nawet folia nie dała radę tego zakryć żeby nie było widać. Wie ktoś może czy da się coś jeszcze zrobić w tej sprawie? Cytuj
KR10 Napisano 26 Czerwca Autor Napisano 26 Czerwca Wcześniej miałem jeden koszyk, koszyk musi być wyżej aby dało się przykręcić drugi. Cytuj
nossy Napisano 26 Czerwca Napisano 26 Czerwca Z daleka wygląda to na zabawę rozpuszczalnikiem i nieudolną zaprawkę. Nie chce mi się wierzyć, żeby ktoś z fabryki wypuścił taki bubel. Nawet w przemyśle wg różnych norm branżowych taka wada eliminuje powłokę jako pełnowartościową. Abstrahując od tego, że w niczym to nie wadzi to wygląda to średnio, wątpię aby przeszło to kontrolę jakości. Jeśli Ty nic nie grzebałeś, ani sprzedawca/sklep to lipa. Czy pod palcem czuć jakieś nierówności, chropowatość lakieru itp? Cytuj
kamfan Napisano 26 Czerwca Napisano 26 Czerwca Gdzie Ty ten rower kupiłeś? Przecież to na bank było "kombinowane". Nic dziwnego, że odrzucili reklamację. Kupiłeś wysyłkowo, miałeś czas na odstąpienie od umowy, będziesz miał nauczkę na przyszłość, żeby dokładnie sprawdzać... Cytuj
KR10 Napisano 26 Czerwca Autor Napisano 26 Czerwca Nie ma nierówności ani chropowatości, kupiony w Mistral sport także przestroga żeby nie kupować w jakiś małych lokalnych sklepach. Byłem podekscytowany nowym rowerem i nie zrobiłem dokładnego obejrzenia lakieru. Nic go przez te dwa tygodnie nie czyściłem a poza tym to używam tylko sprawdzonych produktów do czyszczenia roweru, nigdy tak mocnego środku bym nie użył. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 27 Czerwca Napisano 27 Czerwca (edytowane) Nie zrobisz z tym za dużo, bo lakier jest matowy. Nie ma nawet możliwości żeby próbować to polerować. Smarowałeś czymś śruby przed wkręceniem koszyka na bidon? 7 godzin temu, Mihau_ napisał: Przykręć koszyk i jeździj, sprawa załatwiona No nie wiem. Ktoś wydaje 25-30k na rower, po czym ma machnąć ręką udając że problemu nie ma? To za co płaci się tyle kasy? Nie rozumiem podejścia że płaci się za pełnowartościowy produkt, po czym akceptuje się że jest wadliwy. Edytowane 27 Czerwca przez przecietny.kolarz Cytuj
Chociemir Napisano 27 Czerwca Napisano 27 Czerwca Może zaboleć przy ewentualnej odsprzedaży w przyszłości... Cytuj
smw44199 Napisano 27 Czerwca Napisano 27 Czerwca Psiknij na to silikon w sprayu (plak), powinno minimalnie ściemnieć i zbliżyć sie koloru lakieru obok Cytuj
nossy Napisano 27 Czerwca Napisano 27 Czerwca Ale tak sobie myślę....do kogo kierowałeś reklamację-do sklepu, czy treka bezpośrednio. Co na to sklep? Możesz to olać i żyć dalej albo rzeczoznawca , rzecznik praw konsumenta, sąd, ugoda- choć pewnie skończy się na rabacie. Nerwy i czas stracony w gratisie. Cytuj
KR10 Napisano 27 Czerwca Autor Napisano 27 Czerwca Reklamacje zgłosiłem do sklepu gdzie kupiłem, który następnie zgłosił to do treka Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 27 Czerwca Napisano 27 Czerwca Szkoda że zrobiłeś takie kiepskie zdjęcia przed nałożeniem folii, bo w zasadzie nic nie widać. Jesteś w kiepskiej sytuacji, bo teraz to tylko słowo przeciw słowu. Może taki bubel wyszedł od producenta, a może coś stało się w sklepie. Tego raczej się nie dowiesz. To ma inny kolor czy jest inna faktura lakieru? Matowy lakier może się "wybłyszczeć" od pocierania. Może tam była jakaś skaza i ktoś użył pasty polerskiej? Zgadywanki. Cytuj
pecio Napisano 27 Czerwca Napisano 27 Czerwca Za rok od słoneczka lakier spłowieje , pojawi się kilka rys / szlifów. Rzucać się o taka błahostkę ? Szkoda czasu . Następnym razem nauczka, sprawdzamy przy odbiorze szczegółowo wszystko. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 27 Czerwca Napisano 27 Czerwca (edytowane) Jeżeli faktura jest taka sama, a kolor jest inny, to znaczy że RACZEJ to problem powstały na etapie produkcji. Nie da się zmienić lakieru pod spodem, bez naruszenia tego na wierzchu (zakładam że tam jest kolor bazowy + mat). Natomiast to jest moje gdybanie, pewnie by się przydała opinia kogoś kto zna się na lakiernictwie i obejrzy na żywo. 25 minut temu, pecio napisał: Za rok od słoneczka lakier spłowieje , pojawi się kilka rys / szlifów. Rzucać się o taka błahostkę ? Szkoda czasu . Następnym razem nauczka, sprawdzamy przy odbiorze szczegółowo wszystko. No i właśnie takie praktyki powodują że producenci tylko się utwierdzają w tym że klienta można olać. Wytłumacz mi, jak producent mógł stwierdzić że to nie wada produkcyjna nawet nie mając roweru u siebie? Najpierw autor płaci taczkę kasy bo marka "premium", gwarancja itd, a potem ma machnąć ręką gdy dostaje coś co nie jest pełnowartościowe? To nie jest para gaci że ponosi pół roku i walnie na śmetnik, bo kosztowały 10 zł. Mam rower szosowy już chyba z 4 lata. Ma kilka mini odprysków spowodowanych moją własną głupotą. Kolega ma tyle samo swój i nie ma na nim nawet ryski. To nie MTB że po chwili będzie obity i porysowany. Wyblakły? Jedyną sytuację z blaknącym lakierem jaką kojarzę to Accent z 10 lat temu. Edytowane 27 Czerwca przez przecietny.kolarz Cytuj
Pietrash Napisano 27 Czerwca Napisano 27 Czerwca Możesz napisać bezpośrednio do Treka, może to w czymś pomoże albo coś doradzą. Rower kupiony przez Internet zawsze warto dokładnie sprawdzić po odpakowaniu. W zeszłym roku kupiłem nowy rower, który miał kilka wad, nie były to wady wizualne, ale montażowe. To nauczyło mnie, że rower kupowany online trzeba dobrze obejrzeć a najlepiej (jeżeli to nie stanowi problemu) najlepiej rozkręcić i poskładać na nowo. Cytuj
Mihau_ Napisano 27 Czerwca Napisano 27 Czerwca (edytowane) 13 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: No nie wiem. Ktoś wydaje 25-30k na rower, po czym ma machnąć ręką udając że problemu nie ma? To za co płaci się tyle kasy? Nie rozumiem podejścia że płaci się za pełnowartościowy produkt, po czym akceptuje się że jest wadliwy. No nie wiem, jakoś "oglądał ramę" i koszyk montował a tak ogromna wada mu w oko nie wpadła. Edytowane 27 Czerwca przez Mihau_ 2 Cytuj
KR10 Napisano 28 Czerwca Autor Napisano 28 Czerwca Ile według was powinno być rabatu za takie coś? Cytuj
Vinceblank Napisano Piątek o 07:05 Napisano Piątek o 07:05 Jeśli przebarwienie było od początku, Trek powinien to jeszcze raz zweryfikować. Przy rowerze w tej cenie oczekiwałbym lepszego podejścia do klienta. Cytuj
KNKS Napisano Piątek o 08:50 Napisano Piątek o 08:50 (edytowane) W dniu 28.06.2026 o 19:41, KR10 napisał: Ile według was powinno być rabatu za takie coś? Rabat to dostał sklep, jak brał felerny towar "na stan". W dniu 27.06.2026 o 09:06, smw44199 napisał: Psiknij na to silikon w sprayu (plak), powinno minimalnie ściemnieć i zbliżyć sie koloru lakieru obok Brawo miszczu... Silikonem po matowym... Można tez zapsikac czarnym matem... W dniu 27.06.2026 o 19:24, Mihau_ napisał: No nie wiem, jakoś "oglądał ramę" i koszyk montował a tak ogromna wada mu w oko nie wpadła. Tak bywa. Skoro autor przeoczył to przy odbiorze, to może być ciezko coś wyegzekwować. Edytowane Piątek o 09:00 przez KNKS Cytuj
michalr75 Napisano Piątek o 09:17 Napisano Piątek o 09:17 Z jednej strony wiadomo że sprzedawcy kręcą wałki i wciskają takie niepełnowartościowe produkty, z drugiej strony jednak - bez jaj - nawet w słabym oświetleniu taka wada lakieru jest widoczna na kilometr. Dwa miesiące to długo żeby coś takiego zauważyć, więc nie wiem czy będziesz w stanie coś ugrać, nawet przy reklamowaniu w sklepie w ramach niezgodności towaru z umową. Sklep musiałby Ci udowodnić że wada jest wynikiem Twojego działania, na przykład przykręcania koszyka na bidon, z drugiej strony jednak jak Ty udowodnisz że nie zepsułeś ramy? Sytuacja trochę patowa. Cytuj
Lezia Napisano Piątek o 09:42 Napisano Piątek o 09:42 Coś nie rozumiem autor pisze: "która została dopiero odkryta 2 tygodnie później jak dałem rower do oklejenia" - czyli na styk ale mieściłeś się w terminie na odstąpienie od umowy. Czemu nie skorzystałeś z tej możliwości? Cytuj
Tyfon79 Napisano Piątek o 21:11 Napisano Piątek o 21:11 Ja to nie ogarniam takiego podejścia rabacik za takie akcje. Dla flejtucha może i ok ale jak ktoś pucuje pędzelkiem to co nagle wada przestaje być widoczna bo wpadło trochę kasy czy jakiś bon rabatowy? To jednak szosa a nie inny rower traktowany jak worek kartofli. Z innej strony tak mi się wydaje, że Trek ma dość specyficzne bidony bo koszyki to nie wiem i jak zamontuje się dwa to niezbyt taka wada lakieru będzie widoczna. O ile w ogóle w trakcie jazdy. Ja bym nakleił tam jakąś okrągłą naklejkę w odcieniu adekwatnym do koloru ramy i nabijał kilometry. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi