Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam rower MTB na kołach 27.5

Kaseta tyl 11/42 

Korba 26/36

I wszystko tak zwane odkrecona na maksa i czuję jeszcze moc w nogach ( głównie na prostej oczywiście ) i teraz pytanko czy jak zmienię korbę na 28/38 to wystarczy te niby 3km/h szybciej czy iść w korbę 40/26 i czy trzeba zmieniać przednia przerzutkę bo tak słyszałem bo łańcuch już na pewno .

Dzięki 

Pozdrawiam 

Napisano

Spróbuj od jednego blatu z przodu - wymień te 36 na 38. Jak nie będziesz wrzucał na największą zębatkę z tyłu to łańcuch wytrzyma, a Ty się przekonasz, czy to dało to, co chciałeś. Jak będzie za mało, to znaczy, że musisz zmienić rower na inny, w sensie nie "MTB". Ewnetualnie MTB ale na kołach 29".

Zmiana blatu na 38T będzie najprawdopodobniej pociągała konieczność regulacji przedniej przerzutki - podniesienia jej stosownie do zwiększonego promienia większego blatu.

• +1 pomógł 1
Napisano
8 godzin temu, Grzyb83 napisał:

I wszystko tak zwane odkrecona na maksa i czuję jeszcze moc w nogach ( głównie na prostej oczywiście ) i teraz pytanko czy jak zmienię korbę na 28/38 to wystarczy te niby 3km/h szybciej czy iść w korbę 40/26 i czy trzeba zmieniać przednia przerzutkę bo tak słyszałem bo łańcuch już na pewno .

A jeździsz tym rowerem poza Wrocławiem? 

Napisano
8 godzin temu, Greg1 napisał:

Tylko, że jak zmieni rower na mtb na kołach 29" to dostanie korbę z tarczą 32T 😁

Właśnie co zmieniłem na 27.5 

Wcześniej miałem kola 26 tylko że tez większą korba po modyfikacjach ale po 14 latach chciałem zmienic rower  i ty klops właśnie bo wolniejszy 😞