Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gacie od U-BOOTA . 😁 Państwo Środka  wzięło na klatę te trzy euro  nowej daniny. Nic nie zapłaciłem przy odbiorze. Tak na szybkiego , materiał milusi w dotyku ale wkładka nie wygląda na Elastica . Później zrobię dokładnego doktorata.

20260708_094453.jpg

• +1 pomógł 3
Napisano

@Eathan wkładka nie ma nic wspólnego z Elastic Interface. W te gacie wszyta jest nędzna podróba  a nie topowa długodystansowa siedmio- godzinna  " instalacja podpupkowa " Elastica jak twierdzą Chińczyki.

20260708_123142.jpg

Napisano

Wiesz co u mnie wygląda tak samo i jest świetna. Na 2 różnych siodłach spisuje się idealnie. Ogarniam w niej jazdy po kilkanaście godzin. Co do wyglądu... To nie jest tak, że robią Ci kolorki pod zamówienie? Jako wielki fan tego modelu ciekaw jestem pierwszych jazd :D 

Napisano (edytowane)

Zobaczymy jak wrażenia po jazdach. Ale to dopiero jutro wpadną na pupalka. Dziś inne męczyłem. Tak , że nie skreślam tych gacioszków bo są naprawdę doskonale wykonane/ uszyte. A i materiał jest w dotyku " jakby luksusowy" 😁. Inne " premiumy " ( pije do Asossa ) potrafią być totalną kaszanką. Tak , że jutro zobaczymy a najlepiej po paru dniach i wielu godzinach w siodle .

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

@pecio takie ? 🤣

IMG_20260708_134324a.jpg.9125084c5d46f584081ab96658284ac7.jpg

ale ja mam inną wkładkę - taką jak na stronie ;) :

IMG_20260708_141618a.jpg.c38f9549a45f0246d9320dcfdc403fe0.jpg

a tu wkładka Elastic Interace  z innych gaci z przed paru lat :

IMG_20260708_141645a.jpg.34d31c115b308dc867dbd3619e25f699.jpg

Wszywają co popadnie  🤣

Edytowane przez dfq
Napisano

Wkładka ze spodni @pecio wygląda jak elastic w wersji road. Zresztą na ich stronie jest pokazane wiele różnych wersji. Poza tym pewnie nic nie stoi na przeszkodzie personalizacji wkładek dla dużych odbiorców.

Napisano (edytowane)

To trochu la'ciulato jak robią taką partyzantkę z wkładkami.  @dfq tą szarą mam w starszych Northwave. W " Padalcach " mam " ultra"  powyżej 6 h i jest niebo a ziemia w porównaniu z tą szmacianką w Ycoś tam . Ale nie przesądzajmy , jutro mój rodzony pupal wypowie się na ten temat. Tak na sucho to są szalenie wygodne. Jedynie można się przyczepić na tym etapie do szelek. I wielki plus za brak silikonu w nogawkach .

Edytowane przez pecio
Napisano

Sprawdź @pecio tutaj https://www.elasticinterface.com/en/technologies/chamois/ Mniej więcej w połowie strony masz zakładki. W Road masz tę wkładkę i jak dla mnie wygląda bardzo podobnie. Co ciekawe wkładki od @dfq nie ma w żadnej z zakładek na stronie producenta. Poza tym model spodenek @dfq to jednak coś innego jak te co mamy z Pecio. Zresztą ciekawostka:

1) https://pl.aliexpress.com/item/1005008421786962.html?gatewayAdapt=glo2pol

2) https://pl.aliexpress.com/item/1005009318374191.html?gatewayAdapt=glo2pol

Pierwsze mamy obaj. Drugie też mam. Wkładka jest podobna wizualnie ale ta z 2 modele jest jakby ciut grubsza i bardziej mięsista. Poza tym spodenki nr 2 mają lepsze szelki (coś jak w Assosach, ale:

• szelki są jakby za krótkie, mocno ciągnę spodnie w górę, niby ten sam rozmiar dla obu model ale dla 2 jest mniej wygodnie, 
  • mają odrobinę sylikonu w nogawce, 
  • nogawki są odrobinę krótsze i jakoś wole wersję 1, 

Mam jeszcze gacie z Decathlona. Tam wkładka wygląda jak tak czerwona z fotki @dfq

Tak, że stawiam na to, że Pan Chińczyk po prostu ma personalizowane wkładki pod siebie. Poza tym co dyscyplina to inna wkładka. Dochodzi jeszcze zmiana "kolekcji" w czasie. Obawiam się, że nie dojdziesz do tego. 

PS
Używam z siodłem https://www.syncros.com/global/en/product/syncros-tofino-r-2-0-cut-out-saddle . A wcześniej z https://www.centrumrowerowe.pl/siodelko-selle-italia-novus-boost-evo-gravel-tm-superflow-pd35264/ Na obu jest idealnie. 

Napisano (edytowane)

@Eathan ta czerwona wkładka nie jest z Deca, to Elastic Interface ze spodenek firmy Mimo.

Wygląda na to że mamy różne modele - moje chyba gravelowe  z wkładką  SERIES << TERRA MEN (gęstość: 110 kg/m³).

image.png.9cd418e74f6874088354873614ceb150.png

Używam  m. innymi z siodełkiem  :https://www.centrumrowerowe.pl/siodelko-san-marco-shortfit-2-0-supercomfort-racing-open-pd34154/?v_Id=193842

Z tym siodełkiem wszystkie wkładki są wygodne 🤣

Edytowane przez dfq
Napisano (edytowane)

- kamizelka przeciwwiatrowa Endura

- "mleko" Stans

- bidon Camelbak Podium

- okulary Tripout Force

- smar do łańcucha WT-1

- głowica do pompki podłogowej z Decathlonu

- naboje CO2

Edytowane przez siemalysy
  • +1 pomógł 4
Napisano
4 godziny temu, Talrand napisał:

Dotarły składniki mojego napoju 'energetycznego'

napoj.jpg

To nie jest 99% czystości, zostawia osad jak wyschnie :(

Napisano (edytowane)

@wolek jak każdy inny alkohol izopropylowy 99%, wynika to bardziej z braku wiedzy. IPA ma to do siebie, że bardzo szybko odparowuje i osad to jest nic innego jak pozostałość po próbie usunięcia brudu z czyszczonej powierzchni. IPA jak dla mnie jest ostatnim etapem taki "creme de la creme" dopieszczenie, a na chłopski rozum widzisz, że jest czysto ale dla pewności psikasz IPA, przecierasz czystą szmatką (wymóg konieczny - czystą) i masz przygotowaną powierzchnię np. do klejenia, oklejania, smarowania. Osobiście wybrałbym do wyczyszczenia elementów z pozostałości smarów benzynę ekstrakcyjną lub zmywacz hamulcowy bez acetonu. Co do lakierowanych elementów lepiej sprawdzić w niewidocznym miejscu. Z mojego doświadczenia IPA 99% (za wysokie stężenie), może uszkodzić lakier akrylowy (przetestowane na samochodzie z 1999r. 🤡 )

Edytowane przez GT500s
Napisano

Ja to głównie do elektroniki używałem, kupuje od innego producenta, droższe, w opakowaniach litrówych i takiego problemu nie ma. 

Napisano

@wolek rozumiem, podaj co to za producent. Pracuję przy bardzo czułych przyrządach elektronicznych gdzie 1 mV robi bardzo dużą różnicę i używamy na co dzień Electro Chem z którym nie mamy problemu, a problem z osadem występuje gdy jest płytka źle oczyszczona.

Napisano

Nie wiem czy było, ale naprawdę tak prosta i tak genialna rzecz, aż dziw że tyle kombinacji różnych wielkich oponiarskich firm z nowymi rodzajami wentyli a wystarczyło zwykła nakrętkę z zaworem na gwintowaną rurkę zaworu presta wymyślić. Można łątwo strzelać ciśnieniem przy zamleczaniu kapci, można łatwo dolewać, nic się mlekiem nie zapycha, już mam 3 zestawy - GENIALNE!

image.png.f816339c5218642c6ff76ee8065d1ccf.png

• +1 pomógł 2
Napisano

Z IPA coś jest ma rzeczy, taki niby specjalny dołączony do czyszczenia matryc i soczewek też zostawiał ślady jak głupi, pal licho na soczewkach z antyrefleksem, ale nawet ma zwykłym szkiełku podczas próby, czyli jak w życiu są czyste i czyściejsze...  teraz mam dwa używam do roweru auta malowania, a obiektywy mają odpuszczone....  generalnie trzeba testować, ale  nie wpadać w paranoję...

U mnie nakupiony GRX, rower w konwersji, ale ponieważ czas goni hydraulika i klamkomanetki poczekają na powrót z urlopu. Przednia przerzutka GRX - obejma bez regulacji, wypada na śrubę od bidonu, sama przerzutka jakaś taka przeinżynierowana. :)
Jadę z 105 2x10,  w tym kaseta xt 10s , przerzutka MTB (9s) XT  korba 2x już niby 12 s taki mix. Zamiast hydraulki bb7 mtb, a w torbę Road,,, podobno z manetkami 105 MTb lepiej pracuje, sprawdzę.

Najlepsze: zabrakło mi zestawu przyłączeniowego do klamkomanetki GRX , na gwałt, ( jeszcze myślałem że dam radę)  i nie ma takich dupereli w sklepach od ręki... a w Centrum Rowerowym, duży sklep wiadomo różni ludzie pracują, dużo klientów, magiel znalazł się Pan Michał, poszedł na zaplecze, przyniósł i dał mi " od siebie" bo w sklepie nie ma, a sam zamówił do swojego roweru kilka w paczce i miał zapas, nawet na czekoladę nie dał sobie wcisnąć...  fajnie, że  jeszcze w sklepach spotykam ludzi, którzy zarobieni po pachy mają w sobie ten bakcyl, i po prostu są po naszej stronie...  także plusik!!! Wielki Plus !!! Michały rządzą ! 😀

• +1 pomógł 5
Napisano
11 godzin temu, wolek napisał:

To nie jest 99% czystości, zostawia osad jak wyschnie :(

IPA nadaje się do czyszczenia topnika z PCB po lutowaniu  Zastosowania wokółrowerowe to taczej ttylko jak kolega wspomniał - przyrządzenie napoju energetycznego albo picie czystego (ale podobno kopie mniej i jest bardziej toksyczny od etanolu). To nie rusza większości smarów.

Napisano

@Dokumosa IPA mazi z łańcucha nie ruszy nawet w myjce , to znaczy zejdzie  zewnętrzny brud   i nic po za tym (oczywiście nie polecam ze względów BHP  stosowania takich specyfików w myjce ). Izol nadaje się do np.  przelecenia kasety pędzelkiem  przed " rotacją " łańcucha  czy  potraktowaniu  łańcucha  w ostatnim etapie czyszczenia.